torstai 1. elokuuta 2013

Japanilainen arkitehti

Akira Takeuchi

Syntynyt 13. 4. 1939
Tokiossa.

Valmistunut arkkitehdiksi
Nihon yliopistosta 1962.

Työskenteli Mitsubishi-
kiinteistöyhtiön arkkitehtina 1962–1996.

Muutti Suomeen
opiskelemaan suomen kieltä 1996. Pääsi jatko-opiskelijaksi Tampereen teknilliseen yliopistoon 1999 ja väitteli suomalaisista 1600- ja 1700-luvun puukirkoista 1999.

Keväällä ilmestyi kirja
Tutkimusretkellä suomalaisissa puukirkoissa.

Jos ulkomaalainen puhuu sujuvaa suomea, se ihmetyttää aina. Kun puhuja on 74-vuotias japanilainen, se lähes hämmentää. Arkkitehti Akira Takeuchi asettelee sanansa rauhallisesti mutta varmasti. Hän jopa vitsailee suomeksi.

Välillä Takeuchi kaivaa taskustaan pienen, mustakantisen vihon ja tiirailee sitä tarkasti. "Kirjoitan vihkoon sanoja, joita en muista." Takeuchi on tutkinut toista vuosikymmentä suomalaisia puukirkkoja ja kirjoittanut niistä kaksi kirjaa. Ensimmäinen oli englanninkielinen väitöskirja puukirkkojen rakennusmenetelmistä ja historiasta.

Häntä jäi harmittamaan, ettei siitä välittynyt kunnolla suomalaisten puukirkkojen lumo.

Tänä keväänä ilmestyneessä kirjassa pääosassa ovatkin valokuvat, läpileikkaukset ja Takeuchin lyijykynäpiirrokset kirkoista. Tutkimusretkellä suomalaisissa puukirkoissa -teos esittelee 11 suomalaista puukirkkoa 1640-luvun Pyhämaan kirkosta 1800-luvun puolivälissä rakennettuun Kerimäen kirkkoon.

"Japanilaiset tuntevat suomalaisesta arkkitehtuurista vain Alvar Aallon. Toivotaan, että he kiinnostuvat muustakin."

Akira Takeuchi työskenteli Tokiossa Mitsubishi-yhtiön arkkitehtina yli 30 vuotta. Hän suunnitteli pilvenpiirtäjiä ja valtavia toimistotaloja. Materiaalina käytettiin terästä, lasia ja betonia. "Se ei ollut mukavaa, kaikki materiaalit olivat hyvin kylmiä."

Takeuchi ei ole itse koskaan asunut betonitalossa. Hän oli kiinnostunut puusta.

"Pidän puusta. Se on elämälle ystävällinen, kestävä materiaali. Kerran suunnittelin ystävälleni puutalon, se oli hauskaa."

Takeuchi kuului Tokion luterilaiseen seurakuntaan, jossa siihen aikaan toimi suomalainen pastori, Pentti Karikoski. Vuonna 1985 Takeuchi lähti Karikosken perheen mukana vieraaksi Suomeen.

Arkkitehti pani heti merkille, että Suomessa on paljon vanhoja puurakennuksia. Oikeastaan hän vaikuttui niistä niin syvästi, että alkoi miettiä, miten voisi opiskella puurakennustekniikkaa.

Takeuchi yöpyi suomalaisessa perheessä ja kävi ensimmäistä kertaa rantasaunassa. Hän ei voinut harmikseen keskustella perheen kanssa, koska heistä kukaan ei puhunut englantia.

"Tajusin että jos tulen Suomeen, minun täytyy osata kieltä."

Vuonna 1996 Takeuchi jäi varhaiseläkkeelle Mitsubishi-yhtiöstä ja muutti Suomeen. Japanilaisen professorin suosituskirjeen tukemana hän pääsi Turun yliopistoon opiskelemaan suomen kieltä. Kolme vuotta myöhemmin hän aloitti arkkitehtuurin jatko-opinnot Tampereen teknillisessä yliopistossa.