perjantai 23. toukokuuta 2014

EU-vaalit

Sunnuntaina EU-kansalaiset valitsevat unionille parlamentin alkavaksi viisivuotiskaudeksi. Euroopan parlamenttiin liittyvät perusasiat ovat kuitenkin voineet monelta jäädä epäselviksi, mikä näkynee alhaisena äänestysaktiivisuutena.
STT kokosi äänestyspäätöksen pohjaksi perustiedot siitä, mistä vaaleissa ja parlamentin toiminnassa on kyse.

1. Mikä Euroopan parlamentti on?
Euroopan parlamentti on Euroopan unionin ainoa vaaleilla valittava toimielin. EU-parlamentti säätää EU-tason lakeja yhdessä jäsenmaiden hallituksia edustavan ministerineuvoston kanssa. Komissio valmistelee ehdotukset, ja lainsäädäntö tulee hyväksytyksi, kun parlamentilla ja neuvostolla on yhteisymmärrys sisällöstä.

2. Mistä muusta Euroopan parlamentti päättää?
EU-parlamentti päättää myös EU:n talousarviosta yhdessä neuvoston kanssa. Parlamentti nimittää EU:n komission puheenjohtajan ja hyväksyy komission jäsenet. Parlamentti voi tarvittaessa erottaa komission, mutta ei yksittäisiä komissaareja.

3. Missä parlamentti kokoontuu?
EU-parlamentin varsinainen kotipaikka on Strasbourg, jossa parlamentti kokoontuu viikon mittaiseen täysistuntoon kerran kuukaudessa. Brysselissä kokoontuvat parlamentin valiokunnat ja poliittiset ryhmät. Brysselissä pidetään myös ylimääräisiä täysistuntoja.

4. Montako edustajaa parlamentissa on?
- Parlamentissa on istunut Kroatian tuoreen jäsenyyden vuoksi väliaikaisesti 766 edustajaa EU:n 28 jäsenvaltiosta. Jäsenmäärä leikataan kuitenkin näissä vaaleissa 751:een Lissabonin sopimuksen mukaisesti. Paikat jakautuvat suhteessa kunkin maan väkilukuun. Enintään paikkoja voi olla 99 ja vähintään 6. Suomella on tulevassa parlamentissa 13 paikkaa.

5. Miten parlamentti toimii?
- EU-parlamentin jäsenet ryhmittyvät poliittisten näkemystensä, eivät kansallisuutensa mukaan. Merkittävimmät poliittiset ryhmät ovat Euroopan kansanpuolue (EPP, porvariryhmä) ja sosialistiryhmä (S&D). Kolmanneksi suurin on ollut liberaaliryhmä (Alde).
- Suurin osa parlamentin työstä tehdään 20 erikoistuneessa valiokunnassa, jotka laativat mietintöjä. Mietinnöistä äänestetään täysistunnossa. Yksittäisellä mepilläkin on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa EU-lainsäädäntöön päästessään laatimaan mietintöä.

6. Mitä mepeille maksetaan?
- Kaikille Euroopan parlamentin jäsenille maksetaan samansuuruista palkkaa. Meppien bruttopalkka 7 957 euroa kuukaudessa on pysynyt samana vuodesta 2009 saakka.

STT-IS



Eurovaalit 2014 Ota kantaa
Ymmärrätkö, mitä europarlamentaarikot tekevät?
Kyllä
En
Ainakin kaksi euroehdokasta käy kampanjaa yli 100 000 eurolla

Vain pari europarlamenttiin pyrkijää on satsannut vaalirahoituksen ennakkoilmoitusten mukaan kampanjaansa yli 100 000 euroa. Ilmoitus puuttuu yli sadalta ehdokkaalta.