Nukut liian vähän
Nukkuminen ei ole tärkeää pelkästään lepäämisen kannalta.Kasvuhormonia erittyy pääasiassa nukkuessamme. Kasvuhormonin merkitys hyvinvoinnille on moninainen: se pitää lihakset terveinä ja luut kunnossa, se vaikuttaa rasvan kerääntymiseen, aivotoimintaan ja auttaa pitämään hyvän ja huonon kolesterolin tasapainossa.
Kasvuhormonin puute voi johtaa väsymykseen, lihastoiminnan ja kestävyyden heikkenemiseen sekä masennusta muistuttaviin oireisiin.
Syöt epätervellisesti
Sokeri voi olla pikakeino energian lisäämiseen, mutta pitkällä tähtäimellä sen vaikutus on päinvastainen. Tutkimustiedon mukaan myös roskaruoka tekee vetämättömäksi.
Juot liian vähän vettä
Väsymyksen ja nestehukan välistä yhteyttä harva huomaa. Juo niin paljon vettä kuin tarvitset, jotta suu pysyy kosteana.Vedentarpeen voi havaita myös virtsasta. Virtsan pitäisi olla haalean keltaista ja kirkasta. Mikäli virtsa on kirkkaan- tai tummankeltaista, kannattaa juoda enemmän vettä.
B-vitamiinitasosi on matalalla
Jos väsymys vaivaa, kannattaa tarkastuttaa B12- sekä D-vitamiinien tasot.Iäkkäillä B12-vitamiinipuutos johtuu usein imeytymishäiriöstä. Sen aiheuttaja voi olla mahalaukun tulehdus. B12-vitamiinilisä voi lisäksi olla tarpeen mahalaukun ja ohutsuolen leikkausten jälkeen.
B12-vitamiinin imeytymistä voi lisätä myös diabeteksen hoidossa käytettävä metformiini.
Tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavan kannattaa pitää erityistä huolta B12-vitamiinin saannista, koska sitä saa vain eläinperäisestä ruoasta.
B-ryhmän vitamiinit ovat vesiliukoisia, joten ne eivät muodosta suuria varastoja elimistössä.
Kovin yleinen vaiva B-vitamiinien puute ei ole.
Tartunnat
Tartunnat ja tulehdukset vievät voimia.Käytä hammaslankaa vähentääksesi ientulehduksen riskiä. Hoida poskiontelotulehdus huuhtelemalla nenä nenäkannun avulla. Käytä probiootteja helpottaaksesi eturauhas-, emätin- ja suolitulehdusta.
Virusinfektioita vastaan kannattaa taistella pesemällä kädet usein, nukkumalla hyvin ja välttämällä tyydyttyneitä rasvoja ja monosakkarideja.
Liikkuminen tekee terää
Kuntoilun voi aloittaa kävelystä. Liikkuminen saa veren kiertämään paremmin ja solut saavat enemmän ravinteita.
Hormonitoiminnan häiriöt
Useat hormonit vaikuttavat siihen, kuinka energiseltä tai voimattomalta olo tuntuu.Ongelmien tyypillisimmät syyt löytyvät kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai lisämunuaisista.
Olet insuliiniresistentt
Insuliiniresistenssi on tila, jossa insuliinin säätelemä sokerin siirtyminen verestä soluihin häiriintyy. Insuliiniresistenssi voi johtaa tyypin 2 diabetekseen.
Lähteet: Huffington Post, Terveyskirjasto