Oireiden ilmetessä ei kannata jäädä kotiin odottelemaan, että ne menisivät itsestään ohi. Oikea tapa reagoida on soittaa välittömästi numeroon 112. (COLOURBOX)
Verenkierron loppuminen tappaa hermosoluja nopeasti. Jokainen viidentoista minuutin viivästys liuotushoidon aloittamisessa merkitsee potilaalle yhden terveen elinkuukauden menettämistä, osoittaa tuore suomalais-australialainen tutkimus.
Helsingin ja Melbournen yliopistoissa tehty tutkimus todistaa, että aivoinfarktin hoidossa jokainen minuutti ratkaisee. Vartin viivytys hoidon aloittamisesta riistää yhden terveen elinkuukauden sairauskohtauksesta toipuvalta potilaalta, toisaalta hoidon nopeuttaminen minuutillakin pelastaa potilaalle keskimäärin 1,8 tervettä elinpäivää lisää.
Nopeampi hoito hyödyttää jokaista potilasta, mutta nuoremmat hyötyvät siitä vielä enemmän kuin iäkkäämmät potilaat.
- "Säästä minuutti, säästä päivä" on tämän tutkimuksen sanoma, sanoo tutkimusta johtanut neurologian dosentti Atte Meretoja Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta. Hän toimii tällä hetkellä myös Melbournen yliopistossa apulaisprofessorina.
Liuotushoito, tPA, on ainoa näyttöön perustuva äkillisen aivovaltimon tukkeutuman hoito. Hoidon tarkoituksena on estää tai pienentää muuten syntyvää aivoinfarktia. Jotta hoidosta olisi hyötyä, se on aloitettava viimeistään 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta. Ratkaisevan tärkeää aivosolujen ja potilaan toimintakyvyn pelastamiseksi on verenkierron välitön palauttaminen aivoihin.
- Aivohalvauksen oireiden alkaessa ei pitäisi odottaa minuuttiakaan avun hälyttämistä. Oireiden tunnistamisen pitäisikin kuulua kaikkien yleistietämykseen, Meretoja painottaa.
Tutkimuksessa oli mukana 2 258 suomalaista ja australialaista aivoinfarktipotilasta. Tutkimuksen tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä.
Aivoinfarktin tyypilliset oireet:
- Äkillinen, yleensä kivuton suupielen roikkuminen
- Toispuoleinen käden tai jalan voimattomuus tai tunnottomuus
- Puhevaikeus
- Näköhäiriö tai kaksoiskuvat
- Tasapainohäiriö
Oireiden ilmaantuessa soita välittömästi hätänumeroon!