tiistai 1. heinäkuuta 2014
Pienennä syöpäriskiä ravinnolla
Kasvisten syöminen voi auttaa pienentämään syöpäriskiä, grillattu ruoka taas näyttäisi kasvattavan sitä. (COLOURBOX)
Yhdysvaltalaisessa Journal of the American College of Nutrition -lehdessä on juuri ilmestynyt kuuden suosituksen lista, joka sen laatineiden tutkijoiden mukaan auttaa pienentämään syöpäriskiä. Tältä lista näyttää.
1. Syö kasviksia
Syöpäriskiä voi pienentää syömällä paljon hedelmiä ja vihanneksia. Erityisesti vihreät vihannekset ovat listan laatijoiden mieleen.
2. Popsi soijaa
Soijatuotteiden avulla voi pienentää rintasyövän sekä sen uusiutumisen riskiä. Lisäksi tutkijat suosittelevat korvaamaan ainakin osan punaisesta lihasta soijatuotteilla. Tämä auttaa karsimaan ruokavaliosta kovaa rasvaa ja muita syövälle altistavia aineita.
3. Kohtuullisesti maitotuotteita
Eturauhassyövän riskiä voi pienentää rajoittamalla maitotuotteiden käyttöä. Joissain tutkimuksissa kun on löydetty yhteys maitotuotteiden ja sen välillä. Varsinkin miesten, joiden suvuissa on esiintynyt eturauhassyöpää, on hyvä välttää liiallista meijerituotteiden nauttimista. Toisaalta niillä on myös puolensa, sillä toisissa tutkimuksissa on havaittu, että maitotuotteet voivat auttaa ehkäisemään paksusuolensyöpää.
4. Ei liikaa alkoholia
Alkoholinkäytön välttäminen ta rajoittaminen pienentää suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven sekä suoliston syöpäriskiä.
5. Niukasti lihaa
Punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden välttäminen laskee peräsuolensyövän riskiä. Lisäksi se voi myös pienentää diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Grillattu, paistettu tai halstrattu ruoka sisältää syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Siksi näin valmistetun ruoan runsas syöminen kasvattaa muun muassa peräsuolen, rintojen, eturauhasen, munuaisen ja haiman syöpäriskiä.
Lähde: LiveScience
MARIANNE ZITTING