Professori:
Nämä mausteet polttavat rasvaa
Tiistai 13.10.2015 klo 20.40
Ruotsalaisprofessori kehottaa syömään mausteita, sillä niistä on monenlaista hyötyä.
Expressenin
haastatteleman Lundin yliopiston professori Charlotte Erlanson-Albertssonin mukaan mausteet auttavat polttamaan rasvaa ja suojaavat ikääntymiseltä.- Meidän pitäisi syödä niin paljon mausteita kuin vain pystymme, sanoo lääketieteellisen ja fysiologisen kemian professori Erlanson-Albertsson.
Erityisen terveellisinä hän pitää chilin, inkiväärin ja mustapippurin vahvoja muotoja. Mausteiden vahvat antioksidantit voivat suojata soluja ikääntymisen vaikutuksilta. Lisäksi ne voivat tehostaa laihdutusta, sillä professorin mukaan antioksidantit myös aktivoivat rasvanpolttoa vauhdittavia geenejä. Painonhallinnan kannalta erityisen hyödyllisiä ovat mausteet, joita käytetään japanilaisessa, thaimaalaisessa sekä intialaisessa keittiössä. Varsinkin nämä kuusi maustetta voivat vilkastuttaa rasvan palamista, kertoo Erlanson-Albertsson.
1. Chili
Chilin sisältämä
kapsaisiini tehostaa professorin mukaan rasvan palamista. Aine nostaa
kehon lämpötilaa, minkä vuoksi elimistö kuluttaa enemmän energiaa.
Chiliä ei edes tarvita suuria määriä vaikutuksen aikaansaamiseksi.
Erlanson-Albertssonin mielestä chiliä voi mainiosti käyttää päivittäin.
2. Inkivääri
Inkiväärin
antioksidanttipitoisuus on korkea, ja se voi kiihdyttää rasvanpolttoa.
Mauste on vahvaa, mutta sitä tarvitsee syödä vain pari grammaa päivässä.
3. Kurkuma
Kurkuma sisältää
voimakasta kurkumiini-antioksidanttia, joka ehkäisee rasvan
varastoitumista vaikuttamalla rasvasoluja sääteleviin geeneihin.
4. Kaneli
Kaneli ei ole yhtä
tehokasta rasvanpolttajana kuin chili tai inkivääri, mutta senkin on
professorin mukaan osoitettu lisäävän rasvanpolttoa. Lisäksi se auttaa
pitämään verensokerin tasaisempana.
5. Curry
Curry on mausteseos,
joka sisältää muun muassa kurkumaa - ja niin ollen myös edellä mainittua
kurkumiinia. Siksi senkin käyttö voi auttaa painonhallinnassa.
6. Mustapippuri
Mustapippurilla
on professorin mukaan samanlaisia vaikutuksia kuin chililläkin. Se
kiihdyttää kehon lämmöntuotantoa ja vilkastuttaa näin rasvan palamista.
Kehon kannalta paras muoto on hienoksi jauhettu mustapippuri, koska sen
ainesosat ovat helpoimmin hyödynnettävissä. Maku ei tosin ole yhtä
voimakas kuin tuoreeltaan rouhitussa mustapippurissa.
Facebook Twitter Google+