Kuolevatko huonekasvisi? Ethän tee näitä virheitä
Tiistai 13.2.2018 klo 11.24
Huonekasveja ei kannata jättää aivan oman onnensa nojaan.
- Biolanin teettämä huonekasvikysely kertoo, että joka toisella suomalaisella on kotonaan ainakin muutamia huonekasveja.
- Kasvit säilyvät edustavina oikealla kastelulla, lannoituksella ja vuosittaisella mullanvaihdolla.
Biolanin puutarhaneuvoja ja tiedottaja Riikka Kerttula listasi yrityksen tiedotteessa syyt, miksi huonekasvit voivat huonosti ja saatavat jopa kuolla.
Mullanvaihto unohtuu
Mullanvaihto on ehdoton edelllytys kasvien hyvinvoinnille. Vanha multa maatuu vähitellen ruukussa ja tiivistyy. Vanhassa mullaassa kasvin juurilla on ilmattomat olosuhteet ja kasvit voivat kuolla.
Myös kasteluvedestä ja lannoitteista multaan kertyy vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Siksi multa tulisi vaihtaa kerran vuodessa.
Tapat kukat kastelemalla
Kasvit tarvitsevat elääkseen vettä. Kuitenkin liika vesi, siinä missä kuivuuskin, voi aiheuttaa kasvin kuoleman. Märässä mullassa kasville tulee helposti hapettomat olosuhteet ja juuret voivat mädäntyä.
-Jos olet innokas kastelija, istuta kasvit ruukkuun, josta ylimääräinen vesi pääsee valumaan aluslautaselle. Ruukun pohjalle kannattaa laittaa kerros kevytsoraa salaojaksi tai istuttaa kasvit nopeasti kuivuvaan kaktusmultaan.
-Laiskan kastelijan kannattaa istuttaa kasvit altakasteluruukkuun, jossa on vesivarastoa jopa viikoiksi.
Vinkkejä:
-Kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit.
ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN
-Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
Laiminlyöt lannoituksen
Kotikukkien huonon menestymisen syy voi olla myös lannoituksen laiminlyönti. Huonekasvikyselyn mukaan joka kolmas suomalainen ei lannoita kasvejaan koskaan.
Huonekasvit kasvat ruukuissa, jossa multatila on suhteellisen pieni. Kasvi käyttää ravinteet nopeasti
-Jos uusia ravinteita ei anneta, kasvi lopettaa ensin kasvunsa ja alkaa vähitellen näivettyä.
Videolla Riikka Kerttula puhuu huonekasvikyselyn tuloksista. Video: Sari Hawkins