Nämä ovat talven helpoimpia huonekasveja - eivät tarvitse mullanvaihtoa ja vettäkin vain vähän
Tiistai 16.1.2018 klo 19.50
Ilmakasveista on tullut trendikkäitä ja suosittuja kasveja. Sydäntalvi on niiden ja muiden viherkasvien sesonkiaikaa.
Videolla Johanna Vireaho kertoo, miksi ilmakasvit sopivat hyvin laiskalle hoitajalle. VIDEO: RIITTA HEISKANEN
Yleisimmät virheet ilmakasvien hoidossa:
-Ilmakasveja ei kastella ollenkaan tai kastellaan liian vähän.
-Kastellaan liian kylmällä tai kuumalla vedellä.
-Lehtien väliin jää kosteutta kylvetyksen jälkeen. Tämä mädättää kasvin.
-Valoa on liian vähän. Ilmakasvit tarvitsevat valoa, mutta vältä suoraa valoa.
-Ilmakasvit laitetaan liian aurinkoiseen paikkaan, jolloin ne kuivuvat.
-Liiallinen lannoitus tappaa kasvin.
Lähde: Johanna Vireaho, Annabella Antas: Living with Airplants (2017)
Talviaika on hyvä ilmakasveille ja monille muillekin viherkasveille, kunhan ne suojaa pakkaselta kuljetuksen ajaksi, puutarhatoimittaja Johanna Vireaho sanoo.
Hänestä juuri tammikuussa alkaa viherkasvien sesonki, koska pitkän pimeän ajan jälkeen useimmat janoavat vihreää ja haluavat ottaa varaslähdön kevääseen ja puutarhakauteen.
Yksi tämän vuoden trendi ovat olleet ilmakasvit. Veikeät ja erikoisen malliset ilmakasvit ovat monille vielä tuntematon juttu.
Ilmakasvit ovat pääosin pienikokoisia. Kookkaimmat salvadorintillandsiat ovat yleensä 20-30 senttimetriä halkaisijaltaan.
-Mullattomuuden ja keveyden vuoksi ilmakasveja on helppo liikutella kotioloissa paikasta toiseen, joten ne ovat oivallisia vihersisustamiseen, Vireaho sanoo.
Niitä voi pitää kodeissa esillä joko sellaisenaan esimerkiksi hyllyn tai sohvapöydän asetelmassa tai asettaa näytille pieniin lasiterraarioihin.
-Hajavalon paikka on ilmakasveille yleensä sopivin.
Ilmakasvit eli tillandsiat eli Eliaksenkukat kuuluvat ananaskasvien heimoon. Nykyisin ne ovat suosittuja viherkasveja helppohoitoisuutensa vuoksi.
-Keväisin ne eivät tarvitse mullanvaihtoa, ne eivät vaadi jatkuvaa nyppimistä tai hoitoa, ja ne voi jättää parinkin viikon lomareissun ajaksi hoitamatta, Vireaho luettelee.
Kasveille riittää kosteudeksi sumuttelu parin päivän välein tai uppokastelu viikon tai kahden välein.
-Jos huoneilma on kuiva, voi kasveja sumutella uppokasteluiden välissä. Myös ohutlehtisimpiä ilmakasveja voi sumutella reilummin.
-Kasvia kannattaa kuitenkin lannoittaa silloin tällöin ilmakasvilannoitteella tai miedoksi laimennetulla kukkalannoitteella, jos sen haluaa voivan hyvin ja pysyvän elinvoimaisena, Vireaho vinkkaa.