Mediapersoonan miljonäärihanke joutui outoon valoon - Rahataidon asiantuntija neuvoo: Näin tienaat oikeasti miljoonan eläkepotin
Sijoittaja ja rahataidon valmentaja Mikko Sjögren neuvoo miten tavallinen kansalainen voi kohentaa omaa talouttaan ja tienata miljoonapotin eläkepäivien varalle.
Lauri Salovaara kertoo miljonääri aikeistaan Iltalehdelle puhelinhaastattelussa.
Sjögren on Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja toiminut talousvalmentajana viimeiset 11 vuotta. Hänen mielestään julkisuudessa esitelty Lauri SalovaaranMiljonääriksi 500 päivässä -hanke ei sovellu tavallisen kansalaisen vaurastumiskeinoksi.
- Menetelmät ja suhteet, joilla Salovaarasta tuli ainakin näennäisesti miljonääri, eivät onnistu meiltä tavallisilta ihmisiltä. Salovaara on ollut jo ennestään median tuntema henkilö, josta on ollut hänelle kovasti apua hankkeessa, Sjögren toteaa.
Yrittäjä ja mediapersoona Salovaara aloitti helmikuussa 2017 projektin nimeltä Miljonääriksi 500 päivässä. Projektin päättyessä hän kertoi eri yhtiöiden omistuksensa arvoksi yli 1 134 600 euroa. Julkisuudessa on ollut keskustelua omistuksen todellisesta arvosta, jonka esimerkiksi Kauppalehden analyytikko arvioi lähemmäs nollaa euroa.
- Ellei Salovaara ole vielä saanut miljoonaa kasaan, niin hän tulee sen vielä tekemään projektissa saamillaan opeilla, Sjögren arvioi.
Tosiasiat selville
Sjögrenin mukaan on olemassa joukko asioita, joita jokainen tavallinen suomalainen voi tehdä vaurastumisensa hyväksi. Monikaan ei Sjögrenin mukaan mielellään katsele tiliotteitaan vaan kuvittelee oman taloustilanteensa paremmaksi kuin mitä se on.
- Omaa tilannetta voidaan lähteä parantamaan, kun tiedetään mistä rahaa tulee, kuinka paljon ja mihin sitä menee, Sjögren sanoo.
Esimerkiksi eräs vanhempi henkilö ihmetteli, kun puhelinlasku nelinkertaistui.Puhelinmyyjä oli myynyt 4G-liittymän vaikka puhelimessa ei ollut nettiyhteyden mahdollisuutta.
- Siinä maksettiin kuukaudessa 19 euroa turhasta. Monella suomalaisella on 30-40 euron kuntosalikortti taskussa, mutta he eivät käy siellä, Sjögren herättelee.
Hän mainitsee myös kotitaloudet, joissa raha-asiat saattavat mennä mönkään häpeän myötä.
- Edes puoliso ei tiedä, mitä toinen tienaa. Jos toinen haluaa lähteä lomalle etelään ja toisen kukkaro on tyhjä, niin ei kehdata sanoa, ettei ole varaa lähteä mihinkään vaan paikataan tilannetta luottokortilla.
Lisää rahaa
Varapuun valmennuksissa on usein pienituloisia eläkeläisiä ja opiskelijoita. Heistä moni kysyy Sjögreniltä, että mistä vielä voisi säästää.
- Mikäli rahat eivät riitä, niin täytyy supistaa elämänlaatua tai tehdä lisää rahaa.Säästämällä ei voi säästää itseään ulos ongelmista. Silloin täytyy tehdä jostain lisää rahaa ylitöillä, toisella työllä, lehtiä jakamalla tai liiketoiminnalla, Sjögren sanoo.
Sjögren muistuttaa, että monella ihmisellä on tietoa, taitoa ja osaamista, joista on muille hyötyä.
- Jotkut laittavat innokkaasti puutarhaa ja naapuri olisi valmis maksamaan siitä, että joku leikkaisi nurmikon. Eräs nuori kaveri avaa ja rakentaa pienyrityksille Facebook-sivuja ja saa siitä muutaman satasen opiskelurahaa, Sjögren kertoo.
Mediapersoonan miljonäärihanke joutui outoon valoon - Rahataidon asiantuntija neuvoo: Näin tienaat oikeasti miljoonan eläkepotin
Sijoittaja ja rahataidon valmentaja Mikko Sjögren neuvoo miten tavallinen kansalainen voi kohentaa omaa talouttaan ja tienata miljoonapotin eläkepäivien varalle.
Lauri Salovaara kertoo miljonääri aikeistaan Iltalehdelle puhelinhaastattelussa.
Joensuussa asuva eläkeläisrouva puolestaan leipoo pullaa ja leipää.
- Kävi ilmi, että lähikortteleiden kiireiset vanhemmat ostavat mieluummin isoäidin kuin äitien tekemää ruokaa. Rouva tykkää leipomisesta ja saa 500 euroa ylimääräistä kuukaudessa.
Sijoittaminen kannattaa
Sijoittamalla päästään Sjögrenin mukaan tekemään lisää rahaa.
- Silloin päästään kiinni "korkoa korolle"-ilmiöön. Sen kun ihmiset ymmärtäisivät, niin alkaisi tapahtumaan ihmeitä raha-asioissa, Sjögren sanoo.
Esimerkkinä Sjögren mainitsee, että jos 30-vuotias henkilö sijoittaa kymmenen prosenttia kuukausituloistaan ja summa on 300 euroa. Kymmenen prosentin vuosituotolla 65-vuotiaana eläköityessä hänellä on miljoonapotti.
- Hän on sijoittanut 126 000 euroa ja korkoa korolle on kertynyt 874 000 euroa, Sjögren selvittää.
Sijoittamisessa on Sjögrenin mukaan kyse ajattelumallista.
- Kenelläkään ei jää ylimääräistä rahaa. Niksi on se, että kun palkka tai muu raha tulee, niin heti laitetaan euroja sivuun ja eletään kuukausi lopulla rahamäärällä.Silloin rahaa löytyy helpommin sijoitettavaksi.
Aloita heti
Sijoittamisen aloittaminen saattaa Sjögrenin mukaan vaikuttaa pelottavalta, mutta se kannattaa aloittaa heti.
- Rahastoihin voi alkaa sijoittamaan pienellä, muutaman kymmenen euron summalla. Jos sijoitetaan 15 euroa tai 50 euroa kuukaudessa, niin ensimmäisen viiden vuoden aikana potti kasvaa enemmän sisään syötetystä rahasta, kuin tuotosta, Sjögren selvittää.
Hänen mukaansa vasta viiden vuoden jälkeen saatavalla tuotolla on merkitystä.
- Kyse on elämäntavasta, että laittaa rahaa sijoituksiin joka kuukausi. Mitä aikaisemmin sen aloittaa, niin sitä pienempi summa riittää kuukaudessa. Aika on sijoittajan paras ystävä "korkoa korolle"-kasvussa.
Sjögren neuvoo, että sijoittamisen voi aloittaa esimerkiksi indeksirahastoilla.OMX25 on Helsingin pörssin osakeindeksi, joka koostuu pörssin 25 vaihdetuimmasta osakkeesta.
- Siinä on 25 eri suomalaista yhtiötä takana. Jos jollain menee huonommin, niin toinen pärjää paremmin, ja siitä saa suunnilleen Helsingin pörssin keskiarvotuoton.
- Omista raha-asioista huolehtiminen on yksi elämän osa-alue samaan tapaan kuin omasta terveydestä tai ihmissuhteista huolehtiminen, Mikko Sjögren summaa.