hyvä terveys Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nuoruusiän urheilu parantaa keski-iän ajattelukykyä ja muistia.
Hyvästä sydämestä hyötyvät myös aivot. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan parikymppisenä harrastettu sydäntä vahvistava aerobinen liikunta, kuten juoksu, uinti tai pyöräily, on hyväksi muistille ja ajattelukyvylle keski-iässä.
Minnesotan yliopiston tutkimukseen osallistui lähes 3000 tervettä noin 25-vuotiasta ihmistä. Testattavat juoksivat juoksumatolla niin kauan kuin pystyivät. Koe uusittiin 20 vuotta myöhemmin.
Kognitiiviset testit toteutettiin 25 vuotta ensimmäisen juoksukokeen jälkeen. Ihmiset jotka pärjäsivät juoksumatolla pidempään, suoriutuivat myös aivotoimintaa mittaavista testeistä paremmin.
Kokeissa huomioitiin sekoittavat tekijät kuten tupakointi, diabetes ja korkea kolesteroli.
KUVA: Khakimullin Aleksandr D9
Juoksu tekee todistetusti hyvää pääkopalle.
Itä-Suomen yliopiston neurologian erikoislääkäri Merja Hallikainen sanoo, että vastaavanlaisia tutkimuksia on tehty aikaisemminkin.
- Säännöllinen vapaa-ajan liikunta pienentää riskiä sairastua muistisairauksiin; erityisesti Alzheimerin tautiin. Ennaltaehkäisyn lisäksi liikunta voi myös hidastaa muistisairauksien etenemistä.
Hallikaisen mukaan yleiskunnon kartuttaminen lisää hermosolujen välisiä yhteyksiä, tiivistää hermoverkkoja ja auttaa myös muistin kanssa.
- Toivottavasti tutkimustulokset kannustavat ihmisiä harrastamaan liikuntaa ainakin jossain muodossa. Liikunta ehkäisee myös sydän- ja verisuonisairauksia, Hallikainen sanoo.
Tutkimuksesta uutisoi muun muassa BBC. Tutkimus julkaistiin amerikkalaisessa neurologiajulkaisussa Neurologyssa.
Antti Halonen