Taloyhtiöt: Ensi vuodesta tulee huono
Putkiremontit ovat ylläpitäneet korjausrakentamista tänä vuonna. Ensi vuosi näyttää heikommalta taloustilanteen vuoksi.
Taloudellinen epävarmuus varjostaa rakennusalan ensi vuotta, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä.
Peräti joka kolmannella kyselyyn vastanneella taloyhtiöllä on vuonna 2014 jonkinlainen korjaushanke menossa, mikä on seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Myös suunnitteluvaiheen hankkeita on jonkin verran enemmän.
Taloyhtiöt ovat kuitenkin varovaisia ensi vuoden suhteen. Taloustilanteen haasteet lyövät varjonsa korjausrakentamisen kasvulle. Taloustilanteen arvioidaan vähentävän korjaushankkeiden ja ylläpitotoimenpiteiden toteutumiseen.
Piharakenteet, putket, märkätilat ja vesikatto yleisimmät korjaukset
Korjausrakentaminen jatkuu vilkkaana. Vastaajien taloyhtiöistä 68 prosentilla on ollut tänä vuonna jokin korjaushankkeen prosessin osa-alue, kuten hankesuunnittelu-, suunnittelu-, tarjouspyyntö- tai korjausvaihe käynnissä. Tässä on tuntuva nousu vuoden takaiseen (9 prosenttiyksikköä).
Piharakenteiden ja putkistojen korjaaminen ovat olleet tämän vuoden yleisimmät korjauskohteet. Niitä koskevia korjaustoimenpiteitä oli miltei 12 prosentissa vastaajayhtiöitä. Vesikattoa, märkätiloja sekä ikkunoiden ja ulko-ovien korjauksia on ollut seuraavaksi eniten.
Viemärikorjausten hintojen nousu tasaantunut - hybridiratkaisujen osuus kasvanut
Syksyllä 2014 perinteisillä tavoilla saneerattujen viemäreiden keskimääräiset kokonaiskustannukset olivat koko Suomessa 600 euroa. Pääkaupunkiseudulla keskiarvo oli 700 euroa ja muualla Suomessa 500 euroa huoneistoneliöltä. Pääkaupunkiseudulla tässä oli 40 euron mediaanikustannusten lasku. Muualla Suomessa taso pysyi ennallaan. Raportoiduissa korjauksissa oli toteutettu aiempaa vähemmän oheiskorjauksia.
Viitteitä on myös siitä, että erilaisten korjausmuotojen yhdistelmiä, hybridejä, sovelletaan aiempaa enemmän. Nämä niin sanotut hybridiratkaisut rekisteröityvät barometrissa perinteisten korjaustapojen puolelle.
Sisäpuolisten viemärikorjaustapojen kustannukset olivat koko Suomen mittakaavassa viime syksyn tasolla, 300 euroa huoneistoneliöltä. Pk-seudun kustannustaso oli kuitenkin edellisvuotta korkeampi, 480 euroa (viime syksynä 350 euroa). Myös muualla Suomessa kustannustaso hieman nousi.
Lainamarginaali laskenut, silti rahoitus vaikeutuu
Korjaushankkeiden rahoitusta on melko hyvin saatavissa. Vastaajien suuri enemmistö - 80 prosenttia - raportoi, että rahoituksen saaminen on pysynyt ennallaan. Taloyhtiöiden hallituksen kuitenkin odottavat, että lainaolosuhteet heikentyvät. 36 prosenttia odottaa lainaehtojen heikentymistä ja 56 prosenttia niiden pysymistä ennallaan. Lainaehtojen parantumista odottaa vain seitsemän prosenttia vastaajista.
Lainaa kysytään yhä useammalta pankilta. 75 prosenttia kilpailuttaa lainatarjouksen vähintään kahdelta pankilla. Ainoastaan yhdeltä pankilta lainaa kysyneiden osuus ei kuitenkaan enää supistunut nykyisestä 25 prosentista. Lainatarjouksia saadaan erittäin hyvin, sillä puolet yhtiöistä on saanut kolme tarjousta tai enemmän.
Korjauslainojen marginaalien mediaani on hieman kutistunut. Nyt mediaani oli 1,6 prosenttiyksikköä, kun keväällä taso oli 1,7 prosenttiyksikköä. Myös viime syksynä marginaali oli 1,7.
Lainoissa pitkien laina-aikojen osuus on kasvanut. Silti yhä noin puolet taloyhtiöiden lainoista on alle kymmenen vuoden pituisia. Lyhyemmät lainat ovat yleensä pienempien hankkeiden lainoja.
Leena Laakso
leena.laakso@kauppalehti.fi
+358-10 665 2439
Tiedätkö asiasta enemmän? Anna uutisvihje