maanantai 24. marraskuuta 2014

Pikkujoulut

Pettäminen Pikkujoulut edustavat mielikuvissa useita samoja asioita joita toivotaan parisuhteelta.
 Toisen huomioiminen, halu kokea yhteyttä ja saada kunnioitusta osakseen, halua heittäytyä hetkeen ja kokea intohimoa.

Firman pikkujoulut tulevat joka vuosi samalla varmuudella kuin ostoskeskusten jouluvalot ja lehtien piparkakku ohjeet. Kimallusta, jännitystä, katkoa arkeen, ansaittua terästetyn glögin tuoksua.

Pikkujoulut ovat osa suomalaista jouluperinnettä jossa oman parisuhteen pettymykset ja täyttymättömät toiveet yhdessä ”tilaisuus tekee varkaan” selityksen kanssa saa ihmiset pettämään vakituista puolisoaan. Ellit.fi:n tuoreen kyselyn mukaan 47 prosenttia kertoi pettäneensä vakituista kumppaniaan. Kyselyn syyt ovat niitä samoja, joita seksuaaliterapeutti kuulee usein: halu saada arvostusta, hellyyttä, halu tulla huomatuksi, kotona on liian vähän seksiä, ratkaisemattomat riidat parisuhteessa, halu lopettaa olemassa oleva suhde, kosto.

Pettäminen ei ratkaise parisuhteen ongelmia, vaikka se tarjoaa mahdollisuuden saada korvaava kokemus esimerkiksi siitä, että on seksuaalisesti haluttava. Pettäjät ovat usein tietoisia oman parisuhteen ongelmista, mutta eivät ole kokeneet saaneensa asioita ratkaistuksi.

Pettämisistä n. puolet suunnitellaan ennalta eli jos löytyy sopiva osapuoli ollaan valmiita pettämään. Noin puolet kertoo, että se vain tapahtui. Näissäkin tapauksissa on usein nähtävissä asioita, jotka ovat johtaneet pettämiseen, mutta ihminen ei ole niitä tiedostanut.

Pettäneet myös kertovat arvostavansa rehellisyyttä parisuhteessa, mutta usein oma toimintaa pidetään oikeutettuna. Pettämiseen liittyvä salailu, valehtelu, asioiden peittely ja mahdollinen sivusuhde koetaan raskaaksi ylläpitää, vaikka salasuhde tarjoaakin toisaalta elämään sisältöä.

Kuulut pikkujoulupettämisen ”riskiryhmään”, jos koet, että asioita ei enää kannata yrittää ratkaista yhdessä kumppanin kanssa, yhteiset muistot parisuhteestasi ovat kielteisiä pitkältä ajalta, arvostelet kumppaniasi ääneen muiden kuullen ja koet, että elät erilliselämää puolisostasi.

Omaa parisuhdetta on mahdollista parantaa. Uskallus rehelliseen omista tunteista kertomiseen voi auttaa yhteiseen keskusteluun, jossa autetaan kumppania ymmärtämään kummankin  omia tunteita. Usein suhteissa on paljon pelissä: yhteiset lapset, omaisuus, sukulaiset, työ. Näiden asioiden merkitystä ei ehkä osata nähdä kriisin keskellä. Kaikkien näiden asioiden uudelleen rakentaminen on voimia vievää ja vaikka suhde päätyisi eroon kannattaa käydä suhdetta läpi oman itsetuntemuksenkin kannalta ja välttääkseen jatkossa kriisejä aiheuttavat asiat.

Ammattiapua on saatavilla esim. psykologeilta, seurakuntien perheasian neuvottelukeskuksista, seksuaalineuvojilta, parisuhdekursseilta ja  parisuhdeleireiltä joita on useilla paikkakunnilla. Ongelmiin kannattaa tarttua ajoissa ennen kuin parisuhde laiva törmää suureen jäävuoreen. Parisuhteessa on mahdollista saada laskea pelastusveneet vesille ja aloittaa alusta luottamuksen rakennus, jos aitoa halua suhteen korjaamiseksi löytyy.

Kirjoittaja on seksuaaliterapeutti.