Britit kiinnostuivat saunomisen terveyshyödyistä
Maanantai 2.3.2015 klo 12.14
Britit ovat ällistelleet suomalaista äitiyspakkausta ja vauvojen nukuttamista ulkona. Nyt mietitään sitä, pitäisikö brittikoteihin rakentaa suomalaisia saunoja.
The Guardianin artikkelissa suomalaisen saunan terveysvaikutuksia pohtii lääkäri Luisa Dillner.
Dillner toteaa, että saunomista ei yleensä suositella raskaana oleville naisille, lapsille tai sellaisille henkilöille, joilla on sydänvaivoja. Dillner kertoo, että kuitenkin 1,6 miljoonan saunan Suomessa lapsetkin viedään saunaan ja ylipäänsä kaikki suomalaiset saunovat noin kerran viikossa.
Dillner ottaa esille viime viikolla julkaistuin suomalaistutkimuksen, jonka mukaan saunominen suojaa sydäntä. Mitä useammin mies saunoi ja mitä kauemmin vietti löylyssä, sitä vähäisempi oli sydänsairauden, sydänperäisen äkkikuoleman sekä ylipäänsä kaikkien kuolemien vaara.
Artikkelissa kerrotaan suomalaistutkijan kummastelevan sitä, miksi muualla maailmassa aina kovasti varoitellaan saunomisen haitoista. Saunakuolemat liittyvät kuitenkin yleensä runsaaseen alkoholinkäyttöön, eivät sydänsairauksiin. Terveelle ihmiselle saunasta ei juuri ole haittaa.
Dillner pohtii artikkelissaan asialliseen sävyyn, pitäisikö näin erinomaista keksintöä eli saunaa suositella laajemmaltikin. Pitäisikö kaikkien rakentaa kotiinsa sauna, terveyden vaalimisen nimissä? Onko saunasta muillekin kuin suomalaisille keski-ikäisille miehille todellista terveyshyötyä?
Suositellaan maltilla
Suomalaistutkimuksessa miehet saunoivat saunassa, jonka lämpötila oli 80 - 100 astetta kasvojen korkeudelta mitattuna.
Dillner arvioi, että tulokset saattaisivat olla aivan erilaiset, jos saunojat olisivat olleetkin vaikkapa Walesissa asuvia naisia. Sitä hän ei kuitenkaan käy kiistämään, että saunominen näyttää tutkimusten mukaan alentavan verenpainetta, parantavan sydämen toimintaa ja lisäävän myös hengityskapasiteettia. Myös reumaatikko voi saada apua saunomisesta.
Lääkäri Dillner päätyy artikkelissaan suosittelemaan saunomista, kunhan saunoja muistaa kohtuuden ja sen, että voimakkaan hikoilun aiheuttaman nestehukan ja mahdollisen pyörrytyksen vuoksi lauteilta pitää aina malttaa lähteä hitaasti.
Dillner ei artikkelissaan huomaa pohtia sitä, että saunomisen terveysvaikutukset liittyvät myös ihmisen henkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Saunominen hyvässä seurassa on yksinkertaisesti mukavaa ja rentouttavaa, jolloin se lisää hyvää oloa.
Lue The Guardianin juttu täältä.