perjantai 11. joulukuuta 2015

Kuoleman riskit

Kuusi asiaa, jotka määräävät elämän pituuden

Perjantai 11.12.2015 klo 18.33
 
  
Aussitutkijat kehittelivät uuden, elintapoihin perustuvan tavan määritellä kuolemanriski.
Australialaistutkijat ottivat kuolemanriskiä laskiessaan huomioon myös unen ja istumisen määrän.
Australialaistutkijat ottivat kuolemanriskiä laskiessaan huomioon myös unen ja istumisen määrän. (MOSTPHOTOS)
Huonot elintavat löytyvät monen ehkäistävissä olevan taudin taustalta.
Australialaiset tutkijat ehdottavat haitallisten, kuolemanriskiä ennustavien elintapojen joukkoon uusia riskitekijöitä, kuten istuminen pitkiä aikoja.
Tutkijat väittävät, että yhdistämällä kuusi riskitekijää yhdeksi indeksiksi he saavat kliinisesti merkittävää tietoa henkilön terveydestä ja siitä, mitkä tekijät ovat erityisiä huolenaiheita.
Nämä kuusi riskitekijää ovat: tupakointi, alkoholinkäyttö, ruokavalio, liikkumattomuus sekä istumisen ja unen määrä.
PLOS Medicine -lehdessä julkaistua tutkimusta varten tutkijat analysoivat yli 230 000 yli 45-vuotiaan australialaisen tiedot kuuden vuoden ajalta.
Osallistujat pisteytettiin kuuden riskitekijän mukaan. Tutkimuksen mukaan korkeammat yhteispistemäärät saaneilla oli korkeampi kuolemanriski.
Tutkijat laskivat kuoleman takia menetettyjä elinvuosia, millä tarkoitetaan vuosia, jotka menetettiin, koska osallistuja kuoli ennen tutkimuksen loppumista.
Tutkijat laskeskelivat, että jos kenelläkään tutkimuksessa mukana olleista miehistä ja naisista ei olisi ollut mitään riskitekijöistä, kolmasosa kuoleman takia menetetyistä elinvuosista olisi ollut vältettävissä.
Kiinnostavaa kyllä, lyhyet yöunet vaikuttivat vähemmän kuolemanriskiin kuin pitkät yöunet. Tutkijat arvelevat syyksi sitä, että pitkiksi venähtävien yöunien taustalta voi löytyä jokin sairaus, uupumus tai masennus.
Istumisella oli yksinään vain vähäinen vaikutus kuolemanriskiin, mutta yhdistettynä liikunnan puutteeseen vaikutus oli voimakkaampi.
- Tämä voi olla merkki siitä, että pitkät istuma-ajat ovat erityisen vahingollisia niille, jotka eivät muutoinkaan liiku paljoa, tutkijat kirjoittavat.
Lähde: Time
PIPSA PARKKINEN