Runsaskuituinen ruokavalio voi suojata tyypin 2 diabetekselta
Tiistai 11.4.2017 klo 20.03
Runsaskuituinen ruokavalio lisää indolipropionihapon
määrää seerumissa. Happo on suolistobakteerien aineenvaihduntatuote,
joka tuoreen tutkimuksen mukaan suojaa tyypin 2 diabetekselta.
- Runsas täysjyväviljan ja ravintokuidun käyttö kasvatti indolipropionihapon pitoisuutta seerumissa.
- Indolipropionohapon suuremman määrän myötä haiman beetasolujen insuliinineritys näytti säilyvän parempana, mikä voi selittää sen suojaavaa vaikutusta.
Runsas täysjyväviljan ja ravintokuidun käyttö kasvatti indolipropionihapon pitoisuutta seerumissa. (ILKKA LAITINEN)
Tutkimuksessa verrattiin kahta ryhmää, jotka osallistuivat laajempaan Diabeteksen ehkäisytutkimukseen (DPS). Kaikilla oli tutkimuksen alkaessa liikapainoa ja heikentynyt glukoosinsieto. 15 vuoden seurannan aikana osa sairastui tyypin 2 diabetekseen, osa ei.
Näiden ryhmien välisiä eroja selvitettiin kohdentamattomalla metabolomiikka-analyysillä. Suurimmat erot tyypin 2 diabetekseen sairastuneiden ja sairastumattomien aineenvaihduntaprofiileissa havaittiin indolipropionihapon ja tiettyjen rasva-aineenvaihdunnan tuotteiden pitoisuuksissa.
Runsaasti täysjyväviljaa
Seerumin
korkea indolipropionihapon pitoisuus suojasi diabetekseen
sairastumiselta. Indolipropionihappo on suolistobakteerien
aineenvaihduntatuote.Runsas täysjyväviljan ja ravintokuidun käyttö kasvatti sen pitoisuutta. Indolipropionohapon suuremman määrän myötä haiman beetasolujen insuliinineritys näytti säilyvän parempana, mikä voi selittää sen suojaavaa vaikutusta.
Indolipropionihapon yhteyttä diabetesriskiin selvitettiin myös kahdessa väestöpohjaisessa tutkimusaineistossa. Myös niissä se osoittautui diabetekselta suojaavaksi tekijäksi.
Välittää suojaavaa vaikutusta
Tutkimuksessa
tunnistettiin myös useita uusia rasva-aineenvaihdunnan tuotteita,
joiden suuri pitoisuus oli yhteydessä parempaan insuliiniherkkyyteen ja
pienempään diabetesriskiin.Näiden aineenvaihduntatuotteiden pitoisuus oli sitä suurempi, mitä vähemmän ruokavaliossa oli tyydyttynyttä rasvaa. Niiden, samoin kuin indolipropionihapon, suuri pitoisuus näytti suojaavan myös elimistön matala-asteiselta tulehdustilalta.
- Suolistobakteerien on muissakin tutkimuksissa havaittu vaikuttavan liikapainoisten sairastumisriskiin. Näiden tulosten valossa indolipropionihappo voi olla yksi tekijä, joka välittää ruokavalion ja suolistobakteerien suojaavaa vaikutusta, akatemiatutkija Kati Hanhineva toteaa.
Käyttökelpoisempi menetelmä
Koska
suolistobakteerien suora määritys on työlästä, suolistobakteerien
tuottamien aineenvaihdunnan välituotteiden määritys voi olla
käyttökelpoisempi menetelmä selvittää suoliston bakteerien merkitystä
esimerkiksi diabeteksen synnyssä.DPS oli ensimmäinen satunnaistettu kontrolloitu elämäntapainterventiotutkimus, jossa osoitettiin, että tyypin 2 diabetes on ehkäistävissä elämäntapamuutoksin henkilöillä, joilla on heikentynyt glukoosinsieto.
Tärkeimmät elämäntapamuutokset olivat painonpudotus, liikunnan lisääminen ja ruokavalion muuttaminen enemmän suositusten mukaiseksi esimerkiksi täysjyväviljan, hedelmien ja kasvisten käytön suhteen.