Syö näin, jos haluat pysyä terveenä: 10 parasta ruokaa
(muokattu )
Elimistön immuniteettia voi vahvistaa oikeanlaisella ruokavaliolla. Liitä ruokavalioosi näitä ruokia, jos haluat parantaa vastustuskykyäsi.
MOSTPHOTOS
Moni ei tiedä, että vastustuskykyä voi parantaa luonnon antimin. Kokeile lisätä näitä omaan ruokavalioosi:
1. Jalapenot
Jalapenojen tulisuus on peräisin kapsaisiinista, jolla on tulehdusta vähentävä vaikutus. Tutkimusten mukaan jalapenojen syöminen voi vähentää muun muassa niveltulehduksen oireita. Kapsaisiini myös vauhdittaa aineenvaihduntaa.
2. Sitrushedelmät
Appelsiinissa, sitruunassa ja greipissä on immuunijärjestelmää vahvistavia flavonoideja. Bioflavonoidit suojaavat syöpää aiheuttavilta vapailta radikaaleilta.
Sitrushedelmissä on runsaasti C-vitamiinia, joka voi tutkimusten mukaan auttaa lyhentämään flunssan kestoa keskimäärin yhdellä päivällä. Hedelmien syömisen lisäksi helppo tapa lisätä C-vitamiinia ruokavalioon on juoda sitruunalla maustettua vettä.
3. Omenat
Erään tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka söivät omenan päivässä, käyttivät vähemmän lääkkeitä. Säännöllisen omenoiden syömisen on myös todettu vähentävän astmaoireita.
Omenoiden syöminen on yhdistetty myös alhaisempaan syövän, sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiin. Omenoissa on erilaisia fytokemikaaleja, jotka toimivat antioksidantteina.
Omenoiden sisältämä kuitu taas auttaa vähentämään elimistön tulehdustekijöitä.
Tutkimusten mukaan omena kannattaa syödä kuorineen. Jos omenan kuorii, kuoressa olevat fenoliyhdisteet, kuten flavonoidit jäävät saamatta. Jos torjunta-ainejäämät epäilyttävät, paras tapa tutkimuksen mukaan on poistaa ne ruokasooda-vesi-seoksella.
4. Salvia
Salvialla on iät ja ajat hoidettu kurkkukipua ja yskää. Sveitsiläisen tutkimuksen mukaan antiseptinen salvia yhdistettynä auringonhattuun voi tuoda helpotusta ärtyneelle kurkulle. Salvia tekee hyvää myös ruuansulatukselle. Se voi myös lievittää kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosien oireita.
MOSTPHOTOS
5. Kamomillatee
Kamomillan kuivattuja lehtiä on käytetty rohdoskasvina satoja vuosia.Tutkimusten mukaan kamomillalla voi tyynnytellä ärtynyttä vatsaa. Kamomillan sisältämät flavonoidit puolestaan vähentävät tulehdusta ja kipua. Haalea kamomillatee sopii ärtyneiden suun limakalvojen purskutteluun.
6. Fenkoli
Fenkoli on apu etenkin flunssaan sairastuneelle. Se voi helpottaa liman irtoamista ja rauhoittaa karheaa kurkkua. Fenkoli sisältää runsaasi C-vitamiinia, kuituja sekä folaattia.
Näiden lisäksi fenkolissa on runsaasti kasviperäistä ravinnetta nimeltä anetoli, joka voi vähentää tulehduksia, estää syöpään sairastumista ja jopa suojata maksaa haitallisilta kemikaaleilta.
Fenkolin sisältämä kalium osallistuu elimistön nestetasapainon säätelyyn.
7. Karpalot
Karpalon antioksidantit poistavat elimistöstä myrkkyjä ja estävät syöpää, diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja. Osalla toistuvista virtsatieinfektioista kärsivillä karpalovalmisteiden on todettu vähentävän infektioita.
MOSTPHOTOS
8. Valkosipuli
Valkosipulin allisiini voi vähentää riskiä sairastua flunssaan. Valkosipulin syöminen suojaa lisäksi esimerkeiksi vapaiden radikaalien vaikutukselta.Valkosipuli on yhdistetty myös pienempään vatsan-, paksusuolen- ja ruokatorven syövän riskiin.
9. Sienet
Tutkijat ovat havainneet, että sieniruokien syömisellä on positiivista vaikutusta kehon immuunijärjestelmään. Sienien ainesosat estävät muun muassa mikrobien kasvua. Kotimaisissa sienissä on lisäksi paljon D-vitamiinia.
10. Inkivääri
Inkiväärin betakaroteeni ja kapsaisiini parantavat immuunipuolustusta.
Inkiväärillä on myös muita suotuisia vaikutuksia. Sitä suositellaan esimerkiksi pahoinvoinnin hoitoon.
Viimeaikaisissa tutkimuksissa sen on todettu sen voivan ehkäistä muun muassa liikalihavuuden, sydänsairauksien ja diabeteksen syntyä.
Inkiväärin öljyhartsit voivat alentaa kolesterolia ja vähentää verisuoniterveydelle haitallisten triglyseridien määrää ja kohottaa hyvän HDL-kolesterolin määrää.
Lähde: Time.com