Suomessa yritysjohtajien muhkeat ero- ja eläkepaketit suututtavat, mutta amerikkalaisiin verrattuna ne ovat vielä pieniä.
Suomessa vieraileva legendaarinen Jack Welch työskenteli vuosina 1981–2001 monialayhtiö General Electricin (GE) hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana.
Vuonna 2001 Welchin siirtyessä eläkkeelle hän sai Forbes-lehden mukaan 417 miljoonan dollarin erorahan.
Welchin kaudella yhtiön markkina-arvo nousi 13 miljardista huikeaan 400 miljardiin dollariin. Fortune-lehti on nimennyt Welchin vuosisadan johtajaksi. Welchin henkilökohtaisen omaisuuden arvoksi on arvioitu 720 miljoonaa dollaria, 533 miljoonaa euroa.
Taloustiedot
Nokia Oyj
Welch ärsyyntyy, kun puheeksi nousee puhelinvalmistaja Nokian väistyvän toimitusjohtajan Stephen Elopin kohuttu palkkio.
– En tunne Elopin palkkiorakennetta. Itse työskentelin GE:n palveluksessa 41 vuotta, Welch kuittaa palkkiopuheet.
Tänä päivänä harmaahapsinen mies twiittaa, luennoi, valmentaa, kirjoittaa ja kommentoi ahkerasti talouslehdissä. Hän on myös kehittänyt oman MBA -ohjelmansa.
Vaimo Suzy Welch on tunnettu tv-kommentaattori ja talousjournalisti. Suomeen, Jyväskylän bisnesfoorumiin Welch saapui esittelemään liikkeenjohdon valmennuksen teesejä.
"Säästöt tuskallisia,
mutta välttämättömiä"
Welch ei osaa antaa lääkkeitä talousongelmiin tai neuvoja suomalaisyhtiöille, jotka ovat vuoden mittaan irtisanoneet rajusti. Suomella on paljon vahvuuksia, joihin nojata, muun muassa "mahtava koulutusjärjestelmä". Kustannustehokkuus on silti Welchin mielestä välttämätöntä.
– Irtisanominen on tuskallisinta, mitä yhtiö joutuu tekemään, mutta se on välttämätöntä, jotta yritys säilyy kilpailukykyisenä. Jos rahat loppuvat, olet ulkona bisneksestä.
– Ihmiset eivät ole ainoa kohde. Kustannuksia on leikattava kaikkialta, Welch sanoo.
Henkilöstöjohtamisessa Welchin opit perustuvat kovaan kilpailuun ja reiluun palkitsemiseen. Menestyjät palkitaan, heikommasta aineksesta pyritään hankkiutumaan eroon.
Welch uskoo vakaasti, että yrityksen johdon kannattaa rankata henkilöstönsä säännöllisesti. Welchin mallina on niin sanottu 20-70-10, mikä tarkoittaa että viidennes henkilöstöstä kuuluu työntekijöiden eliittiin, jota pitäisi kehua ja palkita.