Kaksi kolmesta tupakanpolttajasta kuolee tupakan vuoksi. Tupakoitsijat kuolevat myös kymmenen vuotta aiemmin kuin tupakoimattomat. Tämän osoittaa neljä vuotta kestänyt australialainen seurantatutkimus.
Australian kansallisessa yliopistossa (Australian National University) tehty, yli 200 000 ihmistä kattanut tutkimus julkaistiin kevättalvella kansainvälisessä BMC Medicine -julkaisussa. Se vahvistaa, että tupakoivien kuolleisuus on hurjasti suurempi kuin tupakoimattomien.
Kymmenen savukkeen polttaminen päivässä kaksinkertaistaa riskin kuolla. Tupakka-askillisen polttaminen joka päivä nostaa kuoleman riskin nelinkertaiseksi.
"Tiesimme, että tupakointi on pahasta, mutta nyt saimme suoraa, riippumatonta, dataa. Se vahvistaa järkyttäviä tutkimustuloksia, joita on alettu saada kansainvälisissä tutkimuksissa", sanoo tiedotteessa professori Emily Banks, tutkimuksen tehneen Sax-instituutin tieteellinen johtaja.
Australiassa tupakoivien osuus on hyvin pieni, vain 13 prosenttia. Tupakkamainonta on kielletty. Silti tutkimus näyttää ankaria tuloksia tupakoinnin haitallisuudesta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Antero Heloman mielestä tulos vahvistaa, miten kohtalokkaasta aineesta on kyse. "Se osoittaa, miten pienetkin määrät vaikuttavat, sillä jo alle kymmenen savukkeen päivittäinen polttaminen lisää kuolleisuutta."
Yleisesti – myös Suomessa – arvioidaan, että joka toinen tupakoitsija kuolee ennenaikaisesti. Australialainen tutkimus heittää hurjemmat luvut todetessaan, että kaksi kolmasosaa tupakoitsijoista kuolee tupakoinnin vuoksi.
"Kyseessä on iso väestötutkimus, joka on vakioitu aika monen kuolleisuuteen vaikuttavan tekijän suhteen. Tarvitaan silti ehkä lisää tutkimusta luvun varmistamiseksi. Missään nimessä ei ole väärin arvioida, että joka toinen tupakoitsija kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin."
Täysin synkkä australialainen tutkimus ei ole. Sen mukaan alle 45-vuotiaina tupakanpolton lopettaneet selviävät elämästä hengissä lähes yhtä lailla kuin tupakoimattomat.
Heloma muistuttaa, että aivan "nollatilanteeseen" lopettamalla ei pääse.
"Kukaan ei voi ajatella tupakoivansa 45-vuotiaaksi ja sitten lopettavansa ilman haittavaikutuksia. Sydän- ja verisuonitautien riskit laskevat huomattavasti jo muutamassa vuodessa, mutta keuhkosyöpäriski ei nopeasti pienene, jos on polttanut 30 vuotta", hän toteaa.
Silti tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina.
Amerikkalainen huippuasiantuntija Kenneth Warner totesi hiljattain isossa tupakkakonferenssissa, että tupakkariippuvuuden hoitaminen ja tupakanpolton lopettamisen tukeminen on rokottamisen jälkeen kaikkein kustannustehokkainta toimintaa terveydenhuollossa.
Suomessa tilanne on tässä suhteessa heikompi kuin Euroopan maissa keskimäärin.
Kansainvälisessä tupakkakontrolli-indeksissä Suomi on vahvoilla lainsäädännössä ja savuttomissa tiloissa. Yhtä paljon ei ole satsattu tupakoinnin lopettamisen tukemiseen eikä tupakkariippuvuuden hoitoon.
"Tupakkariippuvuus on yksilöllistä, mutta voimakkaimmin riippuvaisia ovat ne, jotka polttavat eniten. Heillä on myös suurin riski kuolla", Heloma muistuttaa.
Australialaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin 204 953 yli 45-vuotiaan australialaisen elämää kyselyin sekä terveys- ja kuolleisuustiedoista.
Osallistujista 7,7 prosenttia tupakoi ja 34,1 prosenttia oli tupakoinut aiemmin. Vuoteen 2012 mennessä tutkimukseen osallistuneista oli kuollut 5 593.