Eläkepäiviksi etelän aurinkoon? Katso mihin kannattaa varautua
Taloussanomat keräsi käytännön tietopaketin eläkeikäisten suosimista maista. Espanjassa ja Portugalissa asuvien suomalaiseläkeläisten verotus on muuttumassa.
Portugali – tuo uusi eläkeläisten suosikki – ja Ruotsi, Espanja sekä Viro. Siinä maat, jonne eläkeikäiset suomalaiset ovat viime vuonna eniten muuttaneet, selviää Tilastokeskuksen tilastoista.
Etelä-Euroopan eläkeläisten vetonaulat Espanja ja Portugali ovat herättäneet viime vuosina tuntuvasti keskustelua verotuksellaan – vaikka sinne muuttaneiden mukaan maihin houkuttelevat muut asiat kuin mahdollisuus Suomea matalampaan tai olemattomaan verotukseen.
Lue myös nämä:
Nyt verotus on joka tapauksessa muuttumassa molemmissa, sillä Suomi on neuvotellut verosopimuksensa uusiksi.
Suomen verosopimus Espanjan kanssa odottaa hyväksyntää
Espanjan kanssa tehty uusi verosopimus odottaa Espanjan parlamentin hyväksyntää. Uuden sopimuksen mukaan Suomi voi alkaa verottaa myös yksityisen puolen eläkkeitä Espanjassa asuvilta eläkeläisiltä. Nyt niitä verottaa vain Espanja.
Muutoksesta ei olla Espanjan Aurinkorannikolla ilahtuneita.
– Se saattaa olla yksittäisille ihmisille iso asia, mutta Suomen valtion budjetissa hyöty on niin pieni, kommentoi Espanjan Fuengirolassa ilmestyvän Olé-lehden päätoimittaja Katia Westerdahl.
Hänen mukaansa verotus on tähän saakka ollut Espanjassa asuville pääsääntöisesti Suomea matalampi, mutta ei niin matala, että kukaan muuttaisi maahan sen perässä.
Käytännössä uusi sopimus tarkoittaa, että Espanja verottaa yhä siellä asuvia eläkeläisiä, ja Suomeen maksettavasta verosta vähennetään Espanjassa jo maksettu vero. Westerdahlin mukaan Aurinkorannikolla asuvat ovat tyytyväisiä siihen, että he maksavat veroa yhä Espanjaan, koska he käyttävät siellä palveluita.
Uuden sopimuksen mukaan Suomi alkaa verottaa myös Espanjassa asuvien suomalaiseläkeläisten osakehuoneistojen vuokratuloja Suomessa. Osaa muutoksista koskee kolmen vuoden siirtymäaika.
Sopimuksen voimaantuloaika riippuu siitä, milloin Espanjan parlamentti hyväksyy sen. Maassa on kesäkuun loppupuolella parlamenttivaalit, ja esitys menee uuden parlamentin hyväksyttäväksi niiden jälkeen. Jos parlamentti ennättää hyväksyä sopimuksen ennen syyskuun loppua, uudet käytännöt tulevat voimaan ensi vuoden alussa.
Portugalin sopimus uusiksi, yksityiskohdat eivät vielä tiedossa
Portugalissa asuvien tulevasta verotuksesta ei vielä tiedetä yksityiskohtia. Suomi sai neuvottelunsa maan kanssa päätökseenhuhtikuussa. Sopimus kuitenkin odottaa vielä allekirjoittamistaan molemmissa maissa, eikä sen yksityiskohtia julkisteta ennen sen allekirjoittamista.
Tällä hetkellä Portugalissa asuvat eläkeläiset ovat voineet nauttia nollaverotuksesta. Tämä johtuu siitä, että vanhan verosopimuksen mukaan ainoastaan Portugalilla on ollut verotusoikeus yksityisen sektorin eläkkeiden verotukseen, ja maa on voinut myöntää eläkeläisille kymmenen vuoden verovapauden.
Käytännössä nollaverotus on kuitenkin todennäköisesti tulevaisuudessa mennyttä, sillä Suomen neuvottelutavoite oli päästä verottamaan kaikkia Suomesta maksettuja eläkkeitä.
– Olemme viimeistelleet käännöksiä ja odottelemme Portugalin vahvistusta siitä, että he ovat suomennoksesta yhtä mieltä, kertoo hallitusneuvos Antero Toivainen valtiovarainministeriöstä.
Hänen mukaansa allekirjoitusten aika on varmaankin jo hyvin lähellä. Sen jälkeen molempien maiden parlamenttien täytyy vielä hyväksyä se.
Ruotsiin ja Viroon muuttavia suomalaiseläkeläisiä verotetaan pääosin Suomen verotuksen mukaisesti.
Portugaliin muutti entistä useampi
Viime vuonna Portugaliin muutti 96 iältään 65–74-vuotiasta suomalaista. Ruotsiin samaa ikäluokkaa muutti 82, Espanjaan 81 ja Viroon 61 ihmistä. Vuotta aiemmin Portugaliin muutti runsaat 50 henkeä tästä ikäluokasta.
Eläkeikää lähenteleviä 55–64-vuotiaita taas muutti Viroon 203 ihmistä, Ruotsiin 125, Espanjaan 117 ja Portugaliin 83.
Tietopaketit suosituimmista eläkemaista:
Ruotsi:
Asuminen: Riippuu sijainnista. Kaupungeissa ja kasvukeskuksissa samantasoista kuten Suomessa, maaseudulla ja Pohjois-Ruotsissa edullisempaa. Vuokra-asuntoja voi olla hankalaa löytää esimerkiksi Tukholmasta.
Ruoka: Eurooppalaisten tilastovertailujen mukaan hieman kalliimpaa kuin Suomessa. Molemmat EU:n keskitason yläpuolella.
Terveydenhoito: Yksityisen ja julkisen terveydenhuollon asiakasmaksut ovat samansuuruiset. Tukholman alueella yleislääkärikäynti maksaa noin 22 euroa. Asiakasmaksuille on määritelty maksukatto.
∇ MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALEMPANA ∇
∇ ARTIKKELI JATKUU ∇
Lääkkeet: Lääkekustannusten 12 kuukauden omavastuu on 240 euroa.
Verotus: Eläkkeet verotetaan Suomeen.