Masennusoireet, jotka kannattaa ottaa vakavasti: Älä kehota ryhdistäytymään
Maanantai 6.6.2016 klo 22.43
Masennuksella ymmärretään eri asioita, mutta tietyssä pisteessä se voi aiheuttaa huomattavaa kärsimystä sairastuneelle, sekä hänen läheisilleen.
Eriasteiset masennusoireet ovat hyvin yleisiä ja moni kokee elämässään jaksoja, joissa niitä voi esiintyä. Masennustiloja kokee elämänsä aikana noin 20 prosenttia ihmisistä. Masennukselta vaikuttavia oireita voi ilmetä erilaisiin pettymyksiin ja menetyksiin liittyen, mutta jos ne ovat lyhytkestoisia, ne eivät ole merkkejä varsinaisesta masennuksesta.
Masennustilat ovat kuitenkin keskeinen kansanterveydellinen ongelma. Sairaus heikentää tai jopa lamaannuttaa toimintakyvyn. Alttius sairastua voi olla perinnöllistä, mutta tämä voi olla merkityksellistä vasta silloin, kun henkilö altistuu elämässään stressaaville tapahtumille. Toiset perimältään alttiit eivät sairastu masennukseen koskaan.
Lääkärilehti Duodecim kertoo, että vähänkin vakavat ja toistuvat masennustilat eivät ole tahdonalaisia tiloja, eikä niistä parane vain "ryhdistäytymällä". Tällaiset kehotukset voivat vain pahentaa tilannetta, Duodecim kertoo. Ymmärtäminen, kuunteleminen ja tukeminen auttavat sairastunutta. Tutkimusten mukaan myös liikunnalla on voitu helpottaa tilannetta.
Seuraavat oireet voivat vaikuttaa merkittävästi elämän mielekkyyteen, aiheuttaa kärsimystä ja vaikuttaa voimakkaasti myös sairastuneen läheisiin. Varsinainen masennusdiagnoosi vaatii useita samankaltaisia oireita, jotka ilmenevät samaan aikaan:
- Masentunut mieliala ja vähentynyt mielenkiinto, jotka jatkuvat yhtäjaksoisesti suurimman osan päivää vähintään kahden viikon ajan
- Merkittävä lihominen tai laihtuminen
- Unettomuus tai väsymys
- Mielen hidastuminen tai kiihtyneisyys
- Vaikeudet ajatella, keskittyä tai tehdä päätöksiä
- Kuolemaan liittyvät ajatukset
- Alkoholin lisääntynyt käyttö
- Ahdistuneisuus
- Ilon puuttuminen lähes kokonaan
- Voimakkaat syyllisyyden tunteet, arvottomuuden tunne ja itsetunnon lasku
- Eristäytyminen ja muutokset sosiaalisessa käytöksessä
- Toivottomuus
Diagnoosissa eritellään lievät, keskitasoiset ja vakava-asteiset masennustilat ja tärkeimpiä hoitomuotoja ovat psykoterapia ja lääkehoito.
Masennukseen kannattaa hakea apua ajoissa.
Lähteet: