HS: Riikan kotona ei ollut rahaa ruokaan tai vaatteisiin - vähävaraisia lapsia Suomessa yli satatuhatta
Perjantai 8.7.2016 klo 09.16
Tyhjä jääkaappi ja koti, veljen vanhat vaatteet, ei kahviloita, Lintsejä ja tai lomia - Helsingin Sanomat kertoi torstaina vähävaraisessa perheessä kasvaneen Riikan tarinan.
- Vähävaraisia lapsia on Suomessa yli 126 000.
- Vähävaraisuus voi aiheuttaa esimerkiksi koulukiusaamista, lisätä riskiä masentua ja vähentää kouluttautumista.
- Köyhyys on usein periytyvää.
Vähävaraisuus voi periytyä, sillä köyhissä oloissa kasvaneet lapset kouluttautuvat vähemmän. Onneksi aina näin ei ole. (RIITTA HEISKANEN)
Vantaalainen Riikka kertoo, että hänen perheensä talousahdinko alkoi äidin ja isän erosta. Yksinhuoltajaäidillä oli vaikeaa, kun yhden henkilön palkalla oli elätettävä myös kaksi lasta.
Riikan äiti joutui tekemään kahta työtä, ottamaan lainaa, hakemaan välillä toimeentulotukea ja toisinaan hakemaan EU:n ruoka-apukassin. Jossain vaiheessa luottotiedot menivät. Rahasta ei perheessä juurikaan puhuttu.
Lapsen elämässä köyhyys näkyi muun muassa siinä, että vaatteet kierrätettiin vanhemmilta sisaruksilta nuoremmille riippumatta muodista tai lasten sukupuolesta. Lomia ei pidetty, kesät vietettiin kaupungissa, eikä maksullisia harrastuksia harrastettu. Koulussa saattoi joutua kiusatuksi vaatteiden takia, ja lapset joutuvat viettämään paljon aikaa yksin kotona.
- Lasten maailmassa oikeanlaiset kulutustavarat, kuten lelut ja kännykät, ovat hirveän tärkeitä. Samoin mahdollisuus osallistua harrastuksiin. Vaikka ne voivat aikuisista tuntua turhalta kuluttamiselta, lapsille ulkopuoliseksi jääminen voi merkitä syrjäytymistä, sanoi Minna Salmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
ILMOITUS
Ihminen on vähävarainen, jos perheen käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia keskitulosta. Jos perheessä on yksi huoltaja ja kaksi yli 14-vuotiasta lasta, kuukausitulo on alle 2 383 euroa. Pitkittyessään köyhyydellä on myös tapana periytyä periytyä perheen lapsille. Köyhyys vaikuttaa myös muun muassa kouluttautumistasoon, koulukiusaamiseen ja riskiin sairastua masennukseen.
Riikka kertoo, että yläasteella hän löysi samanhenkisiä kavereita. Nyt hän suhtautuu elämään varovaisen realistisesti, mutta toiveikkaammin kuin ennen.
Lähde: Helsingin Sanomat
Oletko sinä kasvanut vähävaraisessa perheessä? Kerro tarinasi! Jätä myös yhteystietosi, jos toimittajamme voi haastatella sinua.