SS: Vuokralaiset eivät ymmärrä määräaikaisen sopimuksen sitovuutta - vuokria peritään nyt tuomioistuimen kautta
Tiistai 19.7.2016 klo 11.46
Korvausten hakemisen määrä on kasvanut viidessä vuodessa noin 19 prosenttia, kertoo Savon Sanomat.
Vuokrasopimuksen purkamisen vuoksi haetaan yhä useammin korvauksia tuomioistuimesta, kertoo Savon Sanomat. Määrä on kasvanut viidessä vuodessa noin 19 prosenttia. Oikeusrekisterikeskuksen tietojen mukaan vuokrasopimuksen purkamiseen liittyviin korvaushakemuksia ratkaistiin vuonna 2010 tuomioistuimissa 9 269. Viime vuonna vastaava luku oli jo 11 005 tapausta.
Ilmiö liittynee siihen, että määräaikaiset vuokrasopimukset ovat lisääntyneet, arvioivat Savon Sanomien haastattelemat asianajaja Harri Kontturi Asianajotoimisto Kontturi & Co Oy:stä sekä Vuokralaisten toiminnanjohtaja Anne Viita. Vuokralaiset eivät aina ymmärrä määräaikaisen vuokrasopimuksen sitovuutta.
- Vuokralainen saattaa lähteä asunnosta omin päin kesken sopimuskauden, minkä vuoksi vuokranantajat sitten hakevat korvauksia saamatta jääneistä vuokrista tuomioistuimesta. Tuomioistuimeen saatetut jutut voivat päättyä sopimukseen tai tuomioon, mutta arvelen, että suurin osa näistä päättyy tuomioon, Kontturi sanoo lehdelle.
Anne Viitan mukaan yhä useampi kyselee yhdistykseltä, miten määräaikaisesta vuokrasopimuksesta pääsee eroon. Lisäksi kyselyjä tulee sellaisten vuokrasopimusten irtisanomisesta, joissa vuokranantaja on siirtänyt irtisanomisaikaa lähes vuodella. Tavallisesti irtisanomisaika on vuokralaisen puolelta yksi kuukausi.
ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN
Vuokralainen saa purettua määräaikaisen vuokrasopimuksen tuomioistuimen päätöksellä, jos asunnon tarve on muuttunut sairastumisen tai vammautumisen vuoksi tai jos asuinpaikkaa on vaihdettava työ- tai opiskelupaikan takia, kertoo Savon Sanomat. Myös edellisiin rinnastettavat syyt kelpaavat. Kontturin mukaan perhetilanteen tai taloudellisen tilanteen muutos ei kuitenkaan ole sairastumiseen tai työpaikan vaihtoon rinnastettava syy.
Vuokranantaja voi saada purettua määräaikaisen sopimuksen, jos vuokralainen viettää häiritsevää elämää tai jättää vuokran maksamatta, kontturi kertoo. Useimmin tuomioistuimissa käsitellään vuokravelkomuksia ja vuokrasopimuksen purkamista vuokralaisen viettämän häiritsevän elämän takia.
Lähde:Savon Sanomat