maanantai 30. marraskuuta 2015

Terveenä eläkkeellä

Nauti eläkepäivistä terveempänä - lue 7 vinkkiä

http://www.kotijumpat.fi/ 

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgS0FfIULuk8uW3z-CDU7hYDpKTOI36PEQ0ftiNyp8DN-B5yo3Y78nnv3VvuSVZdICYMWe08Xr4h4L_jUqKNpPZjB0lFm-ZZsC1rEX0UIc3xkaeZJ-G-hcFbb4Z5KEPDC4Ui6iEoQjb9gg/s1600/DSC_0801-001.JPG

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/06/03/iltajumppa-jane-fondan-jalanjaljissa 

 




ILMOITUS Eläkeläiset pitävät entistä parempaa huolta itsestään huomioimalla terveelliset elintavat ja ruokavalion. Aktiivisia eläkepäiviä voi varmistella myös rokotuksilla ja säännöllisillä terveystarkastuksilla.
Suomalaiset eläkeläiset pitävät omaa terveydentilaansa parempana kuin koskaan. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) joka toinen vuosi teettämästä kyselystä, jonka tuoreimmissa tuloksissa vuodelta 2013 yli puolet vastaajista piti terveydentilaansa vähintään melko hyvänä. 20 vuotta aiemmin terveydentilansa vähintään melko hyväksi koki 33 %.

Tulosten taustalla piilevät monet elintapoihin vaikuttavat tekijät. Miesten tupakointi on vähentynyt asteittain. Vuonna 2013 65-vuotiaista miehistä tupakoi 8 % ja naisista 7 %. Vielä 20 vuotta sitten miehistä tupakoi vajaa 15 %. Naisten osalta tupakointitottumukset ovat pysyneet suurin piirtein samoina.

Myös ruokailutottumukset ovat muuttuneet parempaan suuntaan. Esimerkiksi voin ja rasvaisen maidon kulutus on vähentynyt kasviöljyn ja tumman leivän kulutuksen lisääntyessä.

Kasvisten ja hedelmien käyttö on lisääntynyt.  Tuoreimmissa tuloksissa 65–84-vuotiaista miehistä 36 % ja samanikäisistä naisista 37 % ilmoitti syövänsä kasviksia päivittäin, kun luku 20 vuotta sitten oli alle 20 %.

Terveydestä huolehtiminen
usein kapeakatseista


Vaikka eläkeläisten terveydentila ja toimintakyky ovat kohonneet, panostukset terveyteen näkyvät vain tietyissä asioissa.

Rokotetietoisuus yli 65-vuotiailla on heikko. Moni ei koe esimerkiksi influenssa- tai pneumokokkirokotetta kovin tärkeäksi omalla kohdallaan. Alkuvuodesta 2015 tehdyssä tutkimuksessa lähes puolet vastaajista ei pidä influenssa- tai pneumokokkirokotusta tarpeellisena. 

Rokotuksista huolehtiminen on aikuisten omalla vastuulla. Etenkin ikäihmisten kannattaa pitää rokotukset ajan tasalla, koska he kuuluvat esimerkiksi influenssan ja pneumokokkitautien, kuten keuhkokuumeen, osalta riskiryhmään. 

Onko kukaan
muistuttamassa?


Jäätyään eläkkeelle ihminen putoaa työterveydenhuollon ulkopuolelle. Seuraavaan terveystarkastukseen kunnat kutsuvat vasta 75–80-vuotiaat, joten tauosta uhkaa tulla pitkä.

Terveydestä huolehtiminen jää suurilta osin eläkeläisten itsensä vastuulle. Terveellisiin elintapoihin panostetaan, mutta terveydestä pitäisi huolehtia laaja-alaisesti. Elintapojen lisäksi on hyvä olla tietoinen myös muista terveydelle tärkeistä seikoista. Aktiiviset eläkepäivät vaativat hyvää huolenpitoa itsestä.

Muistilista: Miten huolehdin
terveydestäni eläkkeellä 

 
1.    Terveellinen ruokavalio
2.    Riittävä määrä liikuntaa
3.    Omien rokotusten ajantasaisuus (keskustelu lääkärin kanssa)
4.    Säännölliset terveystarkastukset
5.    Päivittäinen aktiivisuus
6.    Tupakoinnin lopettaminen
7.    Alkoholin kohtuukäyttö

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Pikasämpylät

Unohda vaivaaminen - pikasämpylät on hetkessä valmiita

Sunnuntai 29.11.2015 klo 08.16
Marttojen pikasämpyläohje pelastaa sunnuntaiaamun. Tämä taikina ei tarvitse vaivaamista.

(RONI LEHTI)
Pikasämpylät
5 dl maitoa
1 tlk raejuustoa
50 g hiivaa
4 dl kaurahiutaleita
50 g rasvaa
1 tl suolaa
7 dl hiivaleipäjauhoja
1. Lämmitä maito ja sekoita siihen kauhalla muut ainekset tasaiseksi taikinaksi ja levitä se leivinpaperille pellille. Anna kohota.
2. Jaa taikinalevy taikinapyörällä ruuduiksi.
3. Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.
Resepti: Martat
EEVA PALJAKKA eeva.paljakka@ilmedia.fi

lauantai 28. marraskuuta 2015

Varo limsaa

Sokeripitoiset limonadit voivat vanhentaa, väittävät tutkijat.
Sokeripitoiset limonadit voivat vanhentaa, väittävät tutkijat.
Jo puolen litran pullo sokeripitoista juomaa päivässä voi tuhota terveyttä.
Tutkijat väittävät löytäneensä yhteyden säännöllinen limsan kulutuksen ja ennenaikaisen vanhenemisen välillä.
Amerikkalainen Journal of Public Health on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan virvoitusjuomien päivittäinen nauttiminen lyhentää telomeerien pituutta. Näiden kromosomien lyheneminen on merkki solujen heikentyneestä kyvystä uusiutua ja sitä kautta vanhenemisesta.
Tutkimuksessa oli mukana 5 300 aikuista ihmistä.
Telomeerit lyhenevät luonnostaan ikääntymisen myötä, mutta tutkijat ovat havainneet, että myös elintavat voivat lyhentävät niitä ennenaikaisesti. Muun muassa tupakointi kuuluu näihin tapoihin.
Tutkijat pystyivät jopa laskemaan, miten paljon sokeripitoisten juomien nauttiminen keskimäärin lyhensi ihmisten elämää – tai ainakin ”vanhensi” telomeereja. Puolen litran päivittäisen annoksen vaikutus oli 4,6 vuotta. Luku on sama kuin tupakoijilla.
Tutkimusryhmää johtanut professori Elissa Epel arvelee Timessä, että juomien sisältämät erittäin suuret, vain sekunneissa nauttimamme sokerimäärät ovat myrkkyä aineenvaihdunnallemme.
Keinotekoisilla makeutusaineilla makeutetuista kevytjuomista tutkijat eivät löytäneet vastaavaa vaikutusta. Myös puhdas hedelmämehu oli turvallista.


Sokerin vaaroista on kiistelty pitkään. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että keinotekoiset makeutusaineet ovat sokeriakin vaarallisempia. Osa tutkijoista viittaa kintaalla tällaisiin tuloksiin.

Jaa juttu

PIPARIT

Parmesaanipiparit

Kodin Kuvalehti
Kodin Kuvalehti on lisännyt 297 reseptiä
Tämä resepti on linkitetty 103 keittokirjaan. Tätä reseptiä on luettu 9056 kertaa.
Lisää omaan keittokirjaan /

Parmesaanipiparit ovat nopea ja helppo herkku.

Annoksia: 35 kappaletta Valmistusaika: Vaikeustaso:

Ainekset

100 g voita 1 dl vehnäjauhoja 1,5 dl sämpyläjauhoja 1/2 tl suolaa 1 tl kuivattua timjamia 1/2 dl vettä 2 dl parmesaaniraastetta

Pinnalle

1 kpl kananmunaa parmesaaniraastetta pinjansiemeniä timjaminoksia halutessa

Valmistusohje

  1. Paloittele voi. Nypi kaikki aineet nopeasti taikinaksi. Painele litteäksi, kääri kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
  2. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä levyksi. Älä kauli liian ohueksi, ettei pipareista tulekuivia. Ota muotilla pipareita ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle.
  3. Voitele piparit munalla, ripottele päälle parmesaania ja muutama pinjansiemen. Koristele halutessasi tuoreella timjamilla. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.


MUISTI

Voi voi olla riski muistille

Lauantai 28.11.2015 klo 08.22
Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ruokavalio voi olla muistin kannalta riskitekijä.

(MOSTPHOTOS)

Ruokavalion rasvakoostumus ja riskigeenit voivat tuoreen suomalaisen väitöstutkimuksen mukaan vaikuttaa Alzheimerin taudin kehittymiseen ja etenemiseen.
Filosofian maisteri Mari Takalon väitöskirja valaisee geneettisten ja ravintoperäisten tekijöiden merkitystä Alzheimerin taudin kehittymisessä. Takalo väittelee aiheesta 4.12. Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa.
Tutkimuksessa havaittiin, että runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävällä ruokavaliolla voi olla yhteys muistin ja oppimisen heikentymiseen. Tällainen ruokavalio saattaa siis altistaa Alzheimerin taudille tai muille tietynlaisille hermorappeumasairauksille.
Kovat rasvat ovat huoneenlämmössä kiinteitä rasvoja. Niitä on muun muassa voissa, useimmissa juustoissa ja lihavalmisteissa. Myös kookosrasvassa on tyydyttynyttä rasvaa.
Väitöstutkimuksessa perehdyttiin myös kalaöljyn sekä eräiden muiden hyödyllisiksi arveltujen ravintoaineiden vaikutuksiin Alzheimerin tautiin. Tulosten perusteella ravinnon kalaöljyllä ja joillakin muillakin ravintoaineilla voi olla hyödyllisiä vaikutuksia Alzheimerin taudissa.
Ravinnon rasvasisällöllä voi kaiken kaikkiaan olla merkitystä Alzheimerin taudin riskin, etenemisen ja oireiden kannalta.
Uutta toivoa lääkkeestä
Lisäksi tutkimuksessa saatiin uutta tietoa Alzheimerin tautiin liittyvän geneettisen riskitekijän, ubikiliini-1:n, solubiologisista mekanismeista ja yhteydestä taudissa keskeiseen BACE1-entsyymiin. Tutkimuksessa havaittiin, että ubikiliini-1-proteiinin ilmentyminen väheni ihmisen aivonäytteissä taudin edetessä.
Jatkotutkimukset osoittavat, voidaanko ubikiliini-1:tä mahdollisesti tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi lääkehoidon kohteena Alzheimerin taudissa.
Alzheimerin tauti on monitekijäinen sairaus, jonka puhkeamiseen vaikuttaa joukko geneettisiä sekä ympäristötekijöihin ja elämäntapoihin liittyviä riskitekijöitä. Toistaiseksi on kokonaisuudessaan varsin vähän tietoa siitä, miten ja mitkä kaikki tekijät vaikuttavat Alzheimerin taudin kehittymiseen ja etenemiseen.
HELJÄ SALONEN
helja.salonen@ilmedia.fi

torstai 26. marraskuuta 2015

Näitä emme myönnä

10 tosiasiaa, joita emme iän karttuessa halua myöntää

Maanantai 16.12.2013 klo 06.47 (päivitetty 26.11.2015 klo 17.32)

  
TBT On asioita, jotka ovat totta, mutta joita emme kuitenkaan suostu uskomaan.
1. Joka toinen avioliitto päättyy eroon.

2. Krapulat pahenevat iän myötä.

3. Vanhat valokuvat alkavat näyttää hyviltä.

4. Kuulemme nuorten käyttävän sanoja, joiden sisältöä emme ymmärrä.
5. Opettelemme tuon vieraalta kuulostaneen sanan, mutta käytämme sitä heti väärässä asiayhteydessä.

6. Kehityksen kelkassa on iän myötä yhä vaikeampi pysyä (kohta on itse se, jolla on sinistä luomiväriä ja joka ei tiedä mikä on iPad).

7. Mikään silmänympärysvoide ei voi korjata ryppyjä.

8. Verotus kyllä korjaa sen pienen palkankorotuksen, jota odotti 10 vuotta.

9. Nuoret pitävät meitä kurppina olimme sitten mielestämme kuinka nuorekkaita tahansa.

10. Olemme lihavia koska syömme enemmän kuin kulutamme, emme siksi että aineenvaihdunta on huono/sitä on suvussa/satumme vain olemaan isokokoisia.

THROWBACK THURSDAYJulkaisemme yhden Fiidin vanhan helmen joka torstai throwback thursday -hengessä.
JENNA HEINO
JENNI ID
KUVAT: COLOURBOX.COM

ILMOITUS

maanantai 23. marraskuuta 2015

Lihaskunto

Etkö palaudu enää kuin parikymppisenä? - Tämä alkuaine auttaa lihaksia palautumaan

ILMOITUS Nuoruuden voimat eivät palaa, mutta huolehtimalla riittävästä magnesiumin saannista voi edistää palautumista.
Hupenevatko voimasi jo arjen askareisiin tai tuntuuko, että palautuminen fyysisistä ja henkisistä rasitteista on merkittävästi hidastunut?

Kyseessä on normaali iän mukanaan tuoma ilmiö. Ikääntyessä lihasten hiussuonten määrä vähenee, jolloin lihasten hapensaanti vähenee ja palautumiseen kuluu enemmän aikaa. 

Lihasten suorituskyvyn merkittävä heikkeneminen alkaa 50 - 60 -vuoden jälkeen. Nuoruuden voimat eivät palaa, mutta huolehtimalla riittävästä magnesiumin saannista voi edistää palautumista.

Uudet haasteet tuntuvat raskailta?


Huono palautuminen voi tuntua yleisenä väsymyksenä tai haluttomuutena käydä uusiin ponnistuksiin. Myös kipeät lihakset kertovat keskeneräisestä palautumisesta.

Magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa. Kokeile lihaskramppeihin magnesiumia. Magnesium myös auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Lihasvoima sekä hapenottokyky heikkenevät ja palautuminen hidastuu iän myötä. 50-vuotiaana palautumiseen tarvitaankin jo kaksi kertaa pidempi aika, kuin nuorena.

Moni normaali arkinen työ voi olla ikääntyneelle hänen maksimisuorituksensa. Raskaasta työpäivästä palautuminenkin voi viedä useita tunteja.

Ihmisen ikääntyessä myös unenlaatu heikkenee unen muuttuessa kevyemmäksi ja katkonaiseksi. Jotta palautumista tapahtuisi levätessä, unen laadusta huolehtiminen nouseekin uuteen arvoon.

Lihashuollon ohella parhaat keinot palautumiseen ovat lepo, oikea ravinto sekä riittävä nesteytys. Ruoalla ja juomalla voidaankin vaikuttaa moneen palautumiseen vaikuttavaan tekijään. Pidä huoli, että saat riittävästi nestettä ja natriumia (suolaa ja suoloja) sekä oikeassa suhteessa hiilihydraatteja ja proteiinia. Terveellisen ruokavalion lisäksi voit varmistaa riittävän kivennäisaineiden kuten magnesiumin saannin lisäravinteina.


Magnesium välttämätön kivennäisaine


Magnesium on yksi ihmisen elimistön tärkeimmistä kivennäisaineista. Magnesium onkin ihmisen soluille hyvin tärkeä yleistoimija. Ihmiskeho tarvitsee magnesiumia mm. energiantuotantoon, lihasten, sydämen ja verisuonten normaaliin. Magnesium on tärkeä kivennäisaine lihasten rentoutumiselle.        

Erityisen hyviä magnesiumin lähteitä ovat kasvikset, pähkinät, täysjyvävilja, liha sekä kala. Jos olet huolissasi magnesiumin saannista, lisää ruokavalioosi magnesiumravintolisä, kuten Ramavit Magnesiumnitraatti. 

Ramavit on vahva ja hyvin imeytyvä vadelmanmakuinen magnesiumsitraatti, jonka lisänä on magnesiumin vaikutusta tehostavaa B6-vitamiinia.  

Lue lisää osoitteesta ramavit.fi

Jumppaamaan

5 vaihtoehtoa: Valitse treeni vartalotyyppisi mukaan

Maanantai 12.10.2015 klo 20.05
Fitness-asiantuntijat ovat sitä mieltä, että treeniharjoitusta valitessa kannattaa ottaa huomioon myös oma vartalotyyppi.
Lankkupito vahvistaa koko kehon lihaksia.
Lankkupito vahvistaa koko kehon lihaksia. (ATTE KAJOVA)
Tällaisia harjoituksia asiantuntijat suosittelevat eri vartalotyypeille Health24-sivustolla:
1. Päärynä (A-tyyppi)
Rasvaa kertyy erityisesti lantiolle, reisiin ja takapuoleen, jolloin vyötärö on selvästi kapeampi kuin lantio tai hartialinja. Tämä on suomalaisten naisten yleisin vartalotyyppi.
A-tyypille sopivia harjoituksia:
- Soutuliike ja vipunosto taakse kehittävät selän ja ylävartalon lihaksia.
- Maastaveto rasittaa etenkin suuria lihaksia etu- ja takareisissä sekä pakaroissa.
- Askelkyykky kehittää etu- ja sisäreisiä.
2. Omena (O-tyyppi)
Rasva kerääntyy keskivartaloon, mutta jalat, nilkat, ranteet ja kädet saattavat olla hyvinkin hoikat ja pakarat pienet. Vyötärö ei erotu.
O-tyypille sopivia harjoituksia:
- Korkean intensiteetin intervalliharjoittelu, jossa tehdään lyhyitä sarjoja nopealla tempolla, kuluttaa paljon kaloreita.
- Lankkupito ja pilates vahvistavat koko kehoa.
3. Kärkikolmio (Y-tyyppi)
Hartialinja on leveämpi kuin lantio, eikä vyötärö erotu. Tätä vartalotyyppiä kutsutaan myös uimarivartaloksi. Jalat ovat usein pitkät ja hoikat.
Y-tyypille sopivia harjoituksia:
- Kyykyt, askelkyykyt ja maastavedot vahvistavat jalkojen ja pakaroiden lihaksia.
- Sivuttaissuuntaiset liikkeet, kuten liikkeet vinoille vatsalihaksille vahvistavat kehon keskiosaa.
- Kuntosaliharjoittelussa kannattaa suosia pienempiä painoja ja suurempaa määrää toistoja, jolloin tapahtuu kiinteytymistä, mutta lihasmassa ei kasva niin paljon kuin suuremmilla painoilla harjoitellessa.
4. Tiimalasi (X-tyyppi)
Hartialinja ja lantio ovat yhtä leveät, mutta vyötärö on selvästi kapeampi. H-tyyppiä muodokkaampi vartalotyyppi.
X-tyypille sopivia harjoituksia:
- Pystysoutu, kulmasoutu ja vipunosto tuovat muotoja hartioihin, vahvistavat selkälihaksia ja auttavat ylläpitämään ryhtiä.
- Lankkupito vahvistaa koko kehoa, ja sivulankku etenkin vyötärön alueen lihaksia.
- Yhdistelmäharjoitukset, kuten lantionnosto ja ranskalainen penkkipunnerrus tai askelnousu ja hauiskääntö yhtä aikaa.
5. Suora (H-tyyppi)
Ylä- ja alavartalo ovat saman kokoiset, eikä vyötärö erotu.
H-tyypille sopivia harjoituksia:
- Keskivartaloon ja tukilihaksiin keskittyvä core-liikunta ja pilates kiinteyttävät vyötäröä.
- Pakaralihakseen kohdistuvat liikkeet tuovat muotoja lantion seudulle. Hyviä liikkeitä ovat maastavedot, askelnousut ja kyykyt.
- Rintaprässi ja muut ylävartalon liikkeet.
HENNI AUVINEN
henni.auvinen@ilmedia.fi

sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Neulominen

Kuusi yllättävää tapaa, joilla neulominen parantaa terveyttäsi

Neulomisesta on muutakin hyötyä kuin se, että saat lämpöisiä vaatteita itselle tai läheisillesi.
Neulominen kannattaa, koska:
1. Se saa sinut tuntemaan ylpeyttä itsestäsi.
Puikkojen heiluttaminen ei suju kaikilta. Neulominen vaatii opettelua, virheistä oppimista ja pitkäjänteisyyttä. Kun näytät tekemääsi työtä jollekin, joka suhtautuu luomukseesi kuin ihmeelliseen taikatemppuun, saan hyvän syyn tuntea tervettä ylpeyttä saavutuksistasi.
2. Se käy meditaatiosta.
Kun hallitset perustaidot, neulomisesta tulee rentouttavaa. Samojen liikkeiden toistaminen menee lihasmuistiin eikä homma lopulta tunnu työltä lainkaan. Rytmikäs ja rentouttava liike on kuin meditaatiohetki. Kaupan päälle saat uudet villasukat tai torkkupeiton.
3. Se lieventää stressiä.
Neulomiseen liittyvä keskittymisen tunne ja rytmikkyys voivat hämätä esimerkiksi masennuksen ja stressin aiheuttamia oireita. Paikoillaan istuminen hidastaa sykettä ja alentaa verenpainetta. Tartu puikkoihin, kun huomaat ikävien tunteiden hiipivän kehoosi.
4. Se parantaa motoriikkaa.
Neulominen stimuloi aivojesi eri alueita samaan aikaan. Käytät neuloessasi esimerkiksi otsalohkoa (joka säätelee tarkkaavaisuutta ja suunnittelua), päälaenlohkoa (joka vastaa aistihavainnoista) ja pikkuaivoja (joka mahdollistaa sen, että liikkeesi ovat tarkkoja ja oikein ajoitettuja). Neulominen parantaa hienomotorisia kykyjä, joten se voi auttaa esimerkiksi Parkinsonin tautia sairastavia.
5. Se pitää aivot virkeinä.
Mitä enemmän käytät aivojasi, sitä paremmin ne toimivat ja sitä pidempään ne pysyvät terävinä. On tutkittu, että käsitöitä tekevät vanhukset kärsivät muita epätodennäköisemmin lievistä kognitiivisista häiriöistä.
6. Se auttaa estämään nivelreumaa ja jännetulehduksia.
Nivelet pysyvät terveinä, kun pidät ne liikkeessä. Sormien käyttäminen vahvistaa niiden rustoja. Tiesitkö, että neulominen vahvistaa sormia tehokkaammin kuin vaikkapa tietokoneella näpyttely?

Lähde: Lifehack.org

torstai 19. marraskuuta 2015

Säästövinkit

Imuroi kodin sähkölasku pienemmäksi ja muut hyödylliset vinkit

Torstai 19.11.2015 klo 16.30

  
Älä kasvata sähkölaskuasi suotta. Etenkin uuteen kotiin muuttavan, kannattaa olla tarkkana.

(JARNO JUUTI)
Onko edessä muutto uuteen kotiin? Etenkin uudemmissa omakotitaloissa ja rivitaloissa saattaa olla lämmitykseen, jäähdytykseen ja ilmanvaihtoon monenlaisia teknisiä järjestelmiä. Oikein käytettyinä ne vähentävät energiankulutusta. Väärin käytettynä vaikutus on päinvastainen.
- Uuteen kotiin muuttaessa on hyvä käydä järjestelmät läpi myyjän kanssa: miten ne toimivat, missä ne sijaitsevat, mitkä ovat oikeat säädöt minäkin vuodenaikana ja miten laitteita pitää huoltaa, sanoo energia-asiantuntijaMalkus Lindroos Vattenfallilta tiedotteessa.
Voit myös pienentää sähkölaskuasi monin tavoin. Tässä vinkit.
1. Imuroi ja pese kulutus pienemmäksi
Siivoaminen pienentää sähkönkulutusta yllättävän paljon. Siirrä isot kodinkoneet, kuten jääkaappi, pois paikoiltaan ja imuroi niiden taustat. Voit vähentää sähkönkulutusta jopa 30 prosenttia ja pidentää laitteiden käyttöikää.
- Kannattaa myös pestä uuden asunnon ikkunat, jotta lämpö ja valo pääsevät paremmin sisälle. Tällä on suuri merkitys etenkin keväällä ja kesällä, kun aurinko paistaa, Lindroos sanoo.

(PASI LIESIMAA)
2. Tutustu uuden kodin järjestelmiin
Onko uusi kotisi omakotitalo tai rivitalo? Talossa saattaa olla erilaisia lämmitys- ja ilmastointijärjestelmiä. Tutustu niihin ajoissa myyjän opastuksella.
- Tekniset järjestelmät on syytä käydä läpi huolella. Väärin käytettyinä ne saattavat aiheuttaa melkoisen piikin sähkönkulutukseen - puhumattakaan siitä, että vain oikein käytetty lämmitysjärjestelmä lämmittää kotia.
3. Tiivistä ovet ja ikkunat
Jos kodin ovista ja ikkunoista vetää, osa lämmityksestä karkaa ulos. Tarkista tiivisteiden kunto ja vaihda ne tarvittaessa kokonaan. Huonokuntoiset tiivisteet aiheuttavat myös vedon tunnetta.
4. Opettele hyviä tapoja
Opettele sammuttamaan valot huoneista, joissa et oleskele. Pidä saunan sähkökiuas päällä vain tarpeellisen ajan. Sulje virrat laitteista, joita et käytä.
- Esimerkiksi viihde-elektroniikkaa voit kytkeä kytkimelliseen jakorasiaan, jolloin kaikki laitteet voi sammuttaa helposti kerralla yhdellä napinpainalluksella.
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@ilmedia.fi

Vanhuus

Vanhusten apulaiseksi pestautunut tutkija: ”Likaisimmissa kodeissa verhot tarttuivat ikkunaan”

ELÄMÄ  
Tutkija ja opettaja Tanja Kuronen uskoo, että kyynisyydellä ei saa mitään hyvää aikaiseksi.
Fransar.
Se on ruotsinkielinen sana, jonka Tanja Kuronen muistaa edelleen.
Kuronen kävi säännöllisesti auttamassa vanhaa suomenruotsalaista naista, joka ei pystynyt nousemaan sängystä. Nainen katsoi päivästä toiseen vain omaa makuuhuonettaan – ja lattialla olevaa punertavanruskeaa plyysimattoa.
Fransar tarkoitti maton hapsuja. Ne olivat usein sotkussa. Naista kävi ilmeisesti auttamassa hoitajia. Heillä tuskin oli aikaa piipertää hapsujen kanssa.
Fransar, muistutti nainen Kurosta.
Ja Kuronen laittoi harottavat hapsut järjestykseen.
Aiemmin kun Tanja Kuronen näki kauniin omakotitalon, hän ajatteli, että siinä asuu varmaankin onnellinen perhe.
Nykyään hän tietää, että toisinkin voi olla. Talossa saattaa asua muistisairas vanhus, joka istuu yöpuku päällä keittiössä tuijotellen jäähtynyttä puurolautasta edessään.
Kuronen on työskennellyt muun muassa tutkijana ja opettajana. Vielä 2000-luvun alussa hän oli kuitenkin rahapulassa oleva sosiaalipolitiikan opiskelija. Hän pestautui järjestöön, joka välitti työntekijöitä vanhusten koteihin.
Tuolloin hän näki, millaista suljettujen seinien sisällä pahimmillaan oli. Hän tapasi alkoholisoituneita, yksinäisiä ja sekavia vanhuksia. Nämä saattoivat asua taloissa, joissa pihat olivat kunnossa ja ulkoseinät sievästi maalatut. Kuitenkin sisään mennessä sen haistoi jo ovelta: pysähtyneisyyden ja ummehtuneisuuden.
Järjestölle työskentelevien oli tarkoitus tehdä vanhuksille töitä, joita nämä itse toivoivat. Tehtävien piti olla sellaisia, joita kuka tahansa maallikko voi tehdä.
”Se oli kuitenkin epämääräistä. Minäkin vaihdoin vaippoja ja tyhjensin avanteita, jos sellaista pyydettiin”, sanoo Kuronen, jolla ei ole hoitoalan koulutusta.
Työ järkytti Kurosta. Se jäi vaivaamaan niin, että hän halusi kertoa siitä muillekin – ja tehdä myös ehdotuksen, miten tilannetta voisi parantaa.
Syntyi sosiaalipolitiikan väitöskirja, joka tarkastettiin Helsingin yliopistossa 14. marraskuuta. Siinä Kuronen ehdottaa uutta mallia siihen, ketkä voisivat vanhusten kodeissa siivota, pestä pyykkiä ja käydä kaupassa. Väitöskirja on julkaistu myösHoivapommin purkajat -nimisenä kirjana.
Kun Kuronen meni vanhusten asuntoihin, hän tunsi useimmiten olevansa tervetullut. Oli paljon hyviä hetkiä: hän saattoi vaikka vaihtaa asiakkaan kanssa kukkamultia ja jutella pelargonioista.
Oli kuitenkin myös asiakkaita, jotka pitivät Kurosta pelkästään piikana, selvästi alempiarvoisena. Se yllätti Kurosen, joka oli pitänyt itseään suurena hyväntekijänä aloittaessaan työn.
Tyypillinen työtehtävä oli siivoaminen. Kuronen oppi, että kodin siisteys kertoo paljon siitä, onko elämä hallinnassa vai lähtenyt luisuun. Kodin annetaan likaantua, koska asia ei kiinnosta – tai sitten terveys on heikentynyt, eikä pysty enää siivoamaan.
Kuronen kävi niin siisteissä kodeissa, ettei siellä ollut imuroitavaksi kuin kaksi koivunlehteä lattialla. Toisen ääripään kodeissa näytti siltä, ettei niitä ole siivottu vuosikymmeniin: kenties kertaakaan sen jälkeen, kun vaimo oli kuollut.
”Verhot olivat olleet niin kauan vaihtamatta, että ne olivat seitittyneet ikkunaan kiinni. Pintoja pyyhkiessä alta ei paljastunut alkuperäinen pinta vaan uusi likakerros. Joka paikka oli täynnä tavaraa: mattorullia, tyhjiä raejuustopurkkeja, papereita.”
Siivous voi olla ensimmäinen asia, jota vanhus ei pysty enää itse tekemään. Asian myöntäminen saattaa tehdä kipeää. Ehkä se on osasyy sille, miksi osa vanhuksista suhtautui Kuroseen penseästi.
”Kun ei pysty enää siivoamaan kotiaan, joutuu turvautumaan muihin. Siinä menettää itsemääräämisoikeuttaan.”
Muut saattavat siivota tavalla, joka ei miellytä. Imurointi on tehty huonommin, tavarat laitetaan vääriin paikkoihin, matonhapsut jätetään kampaamatta.
Ja siihen on vain tyydyttävä.
LIISA TAKALA
Tanja Kuronen uskoo keksineensä, miten vanhustenhoito saadaan kuntoon ja vähävaraisille tienestejä.
Tanja Kuronen uskoo keksineensä, miten vanhustenhoito saadaan kuntoon ja vähävaraisille tienestejä.
Itsemääräämisoikeus on asia, josta Kuronen puhuu paljon. Se vanhuksilta usein viedään.
Kuronen loukkasi joitakin vuosia sitten jalkansa ja joutui muiden passattavaksi.
”Ärsytti, että minulle tuotiin kahvia, jossa oli liian vähän maitoa.”
Se antoi pienen väläyksen siitä, millaista voi olla vanhana, jos on kokonaan muiden armoilla.
”Minua harmitti niin pieni asia. En pysty edes kuvittelemaan, miltä tuntuu sellaisesta, joka kakkaa housuunsa, koska kukaan ei tule päästämään vessaan.”
Kuronen on puhunut vanhenemisesta ystäviensä kanssa. Hänen mukaansa itsemääräämisoikeuden menettäminen kauhistuttaa osaa ihmisistä niin, että rajujakin lausuntoja kuulee.
”Olen kuullut monen sanovan, että menisi ennemmin narun jatkoksi kuin joutuisi siihen tilaan. Ehkä hoivattavaksi joutuminen pelottaa etenkin Suomessa: täällä on niin arvostettua, että pärjää omillaan.”
Pitäisikö sitten vanhusten asua ennemmin kotona vai laitoksissa? Kurosen mukaan kotiin saattaa tahtomattaan eristäytyä. Kotona asumisen hyvä puoli on kuitenkin se, että siellä itsemääräämisoikeus säilyy paremmin: voi tehdä mitä ja milloin haluaa.
”Paras asumismuoto olisi sellainen, jossa vanhuksella olisi autonomia, mutta myös mahdollisuus sosiaalisuuteen.”
Toisinaan vanhustenhoidon tilaan herätellään kysymällä, miten haluaisit itseäsi tai omaa vanhempaasi hoidettavan vanhana. Kurosen mukaan myös sitä voisi miettiä, miten haluaisi omaa lastaan hoidettavan, kun tämä on vanhus.
Tuntuuko ikävältä ajatukselta, että oma lapsi harhailee jonain päivänä vaipat housuissa omakotitalossa, jossa verhot ovat tarttuneet ikkunoihin? Sitten kannattaisi alkaa miettiä, miten tilannetta voisi parantaa.
Yksi tapa tukea vanhusten kotona asumista olisi kansalaistyö, johon Kuronen on tehnyt mallin väitöskirjassaan. Hän on myös kirjoittanut aiheesta pamfletin toimittaja Hanna Moilasen kanssa.
Kansalaistyöntekijät tekisivät vanhusten kodeissa työtä, jota Kuronen kutsuu hoivaksi. Se on eri asia kuin hoito, johon tarvitaan koulutus. Hoivatehtäviä taas pystyy kuka tahansa tekemään: pesemään ikkunat, viemään roskat, kampaamaan matonhapsuja.
Kansalaistyöntekijä saisi palkkaa noin 10 euroa tunnilta. Se katettaisiin esimerkiksi julkisella rahalla ja joukkorahoituksella. Vanhukselle hoiva olisi ilmaista.
Kansalaistyön ansiosta vanhusten luona tehtäisiin asioita, jotka nyt jäävät helposti tekemättä. Kuronen antaa esimerkin: vanhuksella saattaa olla vaikkapa painava laatikko, joka pitäisi nostaa kaapin ylähyllyltä alas.
”Kotisairaanhoitaja ei ehdi tehdä tällaista. Yksityistä ei kannata palkata tekemään näin pientä asiaa. Vapaaehtoiset taas eivät saa tehdä tällaisia asioita, koska heillä ei ole lupa tehdä töitä, jotka voisi hoitaa yksityinen.”
Kansalaistyötä voisi tehdä kuka tahansa. Sitä voisi myös tehdä sen verran kuin haluaa. Palkka ei vähentäisi tekijänsä muita tukia: raha tulisi esimerkiksi opintotuen päälle. Työttömille kansalaistyö olisi Kurosen mukaan päätoimi, tosin heillä voisi palkan pienuuden vuoksi olla työsuhdeasunnot.
Kuronen uskoo, että kansalaistyölle kyllä löytyisi tekijöitä.
”Voisin itsekin tehdä sitä. Myös esimerkiksi eläkkeelle jäävällä voi olla tilanne, että kaipaa sosiaalisia kontakteja.”
Hän muistuttaa, että järjestöissä tehdään jo nyt vastaavaa työtä. Sen tekijöillä tosin on epämääräinen status, eikä aina palkkaakaan. Kansalaistyöhön siirtyminen toisi heille sekä palkan että statuksen työntekijöinä.
Omaan vanhenemiseensa Kuronen suhtautuu raadollisesti.
”Olen itsekin niitä, jotka tappaisivat itsensä ennemmin kuin olisivat vailla itsemääräämisoikeutta.”
Hän kuitenkin uskoo, että vanhuudesta voisi tehdä sellaista, joka ei ahdista. Yksi askel olisi kansalaistyöntekijöiden apu. Toinen olisi se, että hoitolaitoksia kehitettäisiin.
”Nykyään monet niistä ovat sellaisia, että omaista kouristaa vatsasta jo viikko etukäteen, jos pitää mennä käymään. Laitoksissa haisee, eikä ole mitään tekemistä.”
Missä Kuronen sitten itse haluaisi asua vanhana? Ei ainakaan yksin kotona. Ennemmin hän menisi vanhainkotiin, mutta siellä pitäisi olla oma huone, kavereita ja taidetyöpajoja.
Kahviin saisi täsmälleen oikean määrän maitoa. Omassa huoneessa olisi jääkaappi, ja välipalaa voisi tehdä halutessaan. Musiikkia saisi kuunnella aina, kun tekee mieli.
Itsemääräämisoikeutta on sekin, että saa mennä baariin, jos haluaa.
”Laitoksessa pitäisi olla ravintola, jossa on A-oikeudet.”