Viisi huikaisevaa paikkaa Pohjois-Norjasta
Keskiviikko 10.8.2016 klo 20.20
Pohjois-Norjan saaristo on vienyt jo monen suomalaisen sydämen. Upeat maisemat, vuonojen ylle kaartuvat sillat, vuorten läpi kulkevat tunnelit ja kunnostetut kalastajakylät antavat unohtumattomia elämyksiä.
Maisemien lisäksi saaret tarjoavat oivan katsauksen norjalaiseen insinööritaitoon. Saarelta toiselle vievät sillat ja tunnelit ovat uskomattomia. Pisin tunneli on yli kuusi kilometriä pitkä Sordal. Kuvassa Thelsundin silta, joka yhdistää mantereen Hinnoyan saareen.
Turisteja kuljetetaan Nussfjordiin vanhoilla kalastajaveneillä. Kylän kalastajamökit on kunnostettu yöpymispaikoiksi.
Pohjois-Norjan saaristo on vienyt jo monen suomalaisen sydämen. Upeat maisemat, vuonojen ylle kaartuvat sillat, vuorten läpi kulkevat tunnelit ja kunnostetut kalastajakylät antavat unohtumattomia elämyksiä.
Senjan saarella vastaan hölkyttelee poroja lappilaisen karussa tunturimaisemassa. Seuraavalla saarella keräät simpukoita laskuveden aikaan kuin Ranskan Normandiassa.
Lofoottien saariryhmässä voit kuvitella matkaavasi Keski-Euroopan Alppikylissä, joita reunustavat joka puolelta uskomattomat vuoristomaisemat ja kirkkaat vesistöt.
Lisämausteena ovat aidot norjalaiset kalastajakylät. Niissä maistuu merestä pyydystetty lähiruoka: lohi, katkaravut, turska, ruijanpallas ja valaanliha.
Kaikki tämä on kuitenkin vain muutaman tunnin ajomatkan päässä, aivan naapurissa.
Senja
Senjan saari on oiva kohde Tromssan kävijöille. Tromssasta matka jatkuu Brensholmeniin, josta pääsee lautalla suoraan Senjalle. Lauttamatka kestää noin 40 minuuttia.
Automatkan aikana kannattaa pysähtyä Bergsbotn näköalapaikalle, josta avautuu komea näkymä alas vuonoon. Jotta kauneus ei aivan sekoita päätä, silmiä voi lepuuttaa tuota pikaa Senjatrollenin turistirysän karmeissa trollinukeissa.
Nussfjord
Lofoottien kauneuteen ei usko ennen kuin itse näkee. Uskomattomia paikkoja on silmänkantamattomiin.
Nussfjord on vanha kalastajakylä, jota kunnostetaan matkailukäyttöön. Vuorten ympäröimään pikkukylään pääsee tutustumaan vain pääsymaksun kera. Rahat käytetään rakennusten ja sataman kunnostustöihin.
Pieni pääsymaksu kannattaa maksaa. Kävely laitureilla ja kallioilla on sen arvoinen. Elämyksen kruunaa vanha kalastaja- alus, joka puksuttaa satamaan tuomaan turisteja.
Nyksundin kalastajakylä Vesterålenissa heräsi uudestaan elämään 2000-luvulla. Hylätyssä pikkukylässä on nyt useita ravintoloita, majoituspaikkoja ja taidegallerioita.
Senjan saaren uskomattomat maisemat avautuvat Bergsbotn näköalapaikalta. Näköala Bergs-vuonoon on huikaiseva.
Å
E10-tien päässä, aivan Moskenesoyn eteläkärjessä on pieni kalastajakylä Å. Se on rakennettu kallioiseen ja ahtaaseen maastoon, joten kylään vie kapea ja mutkainen tie.
Ån kunnostustyöt ovat vielä kesken, mutta maisemat ovat kuin postikortista. Auto jätetään kylän yläpuolella olevalle pysäköintipaikalle ja kylän keskustaan mennään kävellen.
Nyksund
1970-luvulla tyhjentyneestä Nyksundin kalastajakylästä Vesterålenissa on muodostunut vilkas matkailukohde vasta 2000-luvulla. Kylää yritettiin asuttaa moneen otteeseen 1980- ja 1990-luvuilla, mutta hankkeet epäonnistuivat.
Muutaman yksittäisen ihmisen asettuminen kylään toi muutoksen. Nyt kylässä on useita ravintoloita taidegallerioita ja majoituspaikkoja.
Turistit poikkeavat kapeaa ja päällystämätöntä tietä pitkin lounaalle pikku ravintoloihin, joissa tarjoillaan kuivatusta turskasta valmistettua carbonaraa tai valaskebabia.
Yhdeksän kilometrin vaivalloinen matka kannattaa tehdä, sillä kylä on uskomaton. Rannan rakennusten arkkitehtuurissa on käytetty mielikuvitusta.
Reine
Ån kylään johtava E10-maantie kulkee monen kauniin pikkukylän läpi. Yksi näistä on Moskenesoyn hallinnollinen keskus, Reine, joka valittiin 1970-luvulla Norjan kauneimmaksi kyläksi.
Reinehalsenin näköalapaikalta avautuvat huikeat näköalat kylän yli.