maanantai 19. toukokuuta 2014

Syövän etsintää koirilla

Yhdysvalloissa on testattu koiria syövän etsinnässä. Koirat löytävät munasarja- ja eturauhassyövät näytteistä yli 90 prosentin varmuudella.
Koirat tunnistivat varhaisen munasarjasyövän näytteistä yli 90 prosentissa tapauksista. Toisessa tutkimuksessa eturauhassyöpä löytyi 98 prosentin varmuudella.

Varsinkin munasarjasyöpä on vaikea tunnistaa varhaisessa vaiheessa. Osa lääkeyhtiöistä ja yliopistotutkijoista pitääkin tuloksia rohkaisevina.

Käytännössä koirien käytölle on useita esteitä. Yksi keskeinen on raha. Koirat eivät jaksa haistella näytteitä päivässä kovin montaa suhteessa siihen, että esimerkiksi rintasyöpäseulontoja halutaan tehdä säännöllisesti kaikille naisille.

Vaarana on, että koirien tekemistä aikaisista syöpäseulonnoista tulee rikkaiden etuoikeus.

Suurin osa tutkijoista keskittyykin tällä hetkellä kopioimaan koiran hajuaistia. Toimivia "elektronisia neniä" ei kuitenkaan vielä ole onnistuttu kehittämään.
∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇

∇ Artikkeli jatkuu ∇

Koirien tekemiä syöpäseulontoja tutkinut koirankouluttaja Dina Zaphiris haluaisi, että koirat otettaisiin käyttöön koneiden kehitystä odotellessa.

– Jos pystytään tekemään kone, joka on yhtä tarkkaa kuin koira, niin totta kai, tehdään se. On kuitenkin hyvin epäkäytännöllistä odottaa koneiden kehitystä, hän sanoi uutistoimisto Bloombergille