maanantai 15. huhtikuuta 2013

Taimia kasvattamaan

Taimikasvatukseen käytetään kylvö- tai taimimultaa. Siemen sisältää kaiken tarvitsemansa ravinnon, ja siksi multa ei saa olla liian ravinteikasta.


Onnistuneen taimikasvatuksen niksi on vermikuliitti. Vermikuliitti on luonnonmineraali, joka sitoo vettä ja tekee mullan ilmavaksi. Ilmavuus ja kosteus ovat siemenen elinehto. Vermikuliitin voi sekoittaa kylvömultaan tai sillä voi peittää kylvöksen.
Kouliminen = siirrä kasvit ajoissa omiin ruukkuihinsa tai harvempaan istutukseen, jotta ne saavat tarpeeksi tilaa ja kasvavat vahvoiksi. Koulinta tehdään, kun sirkkalehtien jälkeen ilmestyvät ensimmäiset oikeat lehdet.

Anu Ranta näyttää myös, kuinka puisella ruukuntekijällä kiepautetaan sanomalehtipaperista istutusastioita taimille. Nykymusteet ovat myrkyttömiä, joten sanomalehteä voi huoletta käyttää myös syötävien kasvien kasvatuksessa. Sanomalehtiruukut ovat hauskoja myös ikkunalaudalla ja esimerkiksi salaatinkasvatus onnistuu niissä hyvin.
Tammikuussa innokkaimmat viherpeukalot ovat kylväneet jo latva-artisokan, munakoison, pelakuut ja heliotroopin. Maaliskuussa kylvötyöt alkavat toden teolla. Silloin on mm. purjon, sellereiden, chilien, paprikoiden ja tomaatin vuoro. Huhtikuussa kylvämme useimmat yrtit ja koristekasvit. Vapun tienoolla kylvetään kaalit, kurpitsat, kurkut ja maissi. Perunan idättäminenkin on tavallaan esikasvatusta. Sillä nopeutetaan kasvuun lähtöä ja aikaistetaan satoa.