maanantai 27. tammikuuta 2014

Puolukka terveellistä

Puolukka osoittautui ruotsalaisessa Lundin yliopiston tutkimuksessa terveysvaikutuksiltaan parhaimmaksi tutkituista kahdeksasta marjasta.

Tutkimus tehtiin hiirikokeen avulla. Suurin osa koeryhmän hiiristä pantiin rasvaiselle ruokavaliolle ja marjadieetille, ja pienempi osa ainoastaan vähärasvaiselle ruokavaliolle.

Koeryhmän hiiret jaettiin vielä ryhmiin marjojen mukaan: osa sai puolukkaa, osa mustikkaa, osa acai-marjaa, osa vadelmaa, osa variksenmarjaa, osa mustaherukkaa, osa karhunvatukkaa ja osa kuivattua luumua.

Kolmen kuukauden kuluttua ne hiiret, jotka olivat syöneet puolukkaa, saivat kokeesta parhaimmat arvosanat.

Rasvaisella ruokavaliolla ja puolukkadieetillä olleet hiiret eivät olleet lihoneet yhtään sen enempää kuin vähärasvaisella dieetillä olleet hiiret. Samalla niiden verensokeri, maksan rasva-arvot ja veren kolesteroliarvot olivat paremmat kuin kaikilla muilla hiiriryhmillä.

Sen sijaan supermarjaksi mainostettu brasilialainen acai-marja näytti jopa nostavan hiirten lihomisalttiutta ja maksan rasvoittumista. Syytä tähän tutkijat eivät saaneet selville.

Tutkijat suunnittelevat parhaillaan vastaavankaltaisen kokeen järjestämistä ihmisillä. Heitä kiinnostaa, mikä juuri puolukassa ja sen polyfenoleissa on niin terveellistä.