perjantai 7. maaliskuuta 2014

Sydänkohtauksen oireet



Sydänkohtauksen tunnetuin oire on rintakipu. (COLOURBOX)
LISÄÄ AIHEESTA

Terveyspankki: Sydäninfarkti

Puhekielessä käytetty sydänkohtaus, eli sydäninfarkti on sepelvaltimotautikohtaus. Kohtaus syntyy, kun hapenpuute tukkii sepelvaltimon ja estää ravinteiden ja hapen kulun sydämeen.

Mielikuva sydänkohtauksesta on usein hyvin äkillinen ja raju kohtaus. Keho yrittää kuitenkin viestiä vaarasta jopa päiviä tai viikkoja aikaisemmin, Newsmaxhealth.com -terveyssivusto kertoo. Amerikkalainen sydäntautilääkäri Chauncey Crandall listasi neljä oiretta, jotka edeltävät sydänkohtausta.

1. Rintakipu

Puristava kipu rinnassa on yleisin sydäninfarktin oire ja usein myös ainoa, jonka maallikot osaavat tunnistaa. Crandall kuitenkin painottaa, että rintakipuja on useita erilaisia: Kipu voi alkaa koko rinnan alueella tai ainoastaan joko vasemmalla tai keskiosassa rintaa. Chauncey Crandallin mukaan sydäninfarktiin voi liittyä myös leuasta alkava kipu, joka säteilee vasempaan käsivarteen. Kivun voimakkuus voi aaltoilla.

2. Hengästyminen tai hengenahdistus

Vaikka rintakipuja ei olisi, äkillinen hengästyminen tai hengenahdistus voivat ilmetä juuri ennen sydäninfarktia.

3. Ruoansulatushäiriö

Toisinaan oireet voi aistia äkillisinä ruoansulatushäiriöinä ja esimerkiksi närästyksen tunteena. Chauncey Crandallin mukaan tämä johtuu siitä, että mahalaukun hermosto sijaitsee lähellä sydäntä, jonka vuoksi aivot voivat myös saada epäselviä signaaleja.

4. Pahoinvointi ja oksentelu

Pahoinvointia ja oksentelua voi ilmetä erikseen tai samanaikaisesti myös kolmen edeltävän oireen lisäksi. Pahoinvointi ja oksentelu ovat Chauncey Crandallin mukaan hyvin yleisiä sydäninfarktiin liittyviä oireita, joista ei kuitenkaan aina maallikkojen keskuudessa tiedetä.


Muita oireita ovat myös runsas hikoilu, nopea tai epäsäännöllinen sydämensyke, huimaus ja heikotuksen tunne. Sydäninfarkti vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

Riskejä sydäninfarktiin lisäävät pitkään jatkunut sepelvaltimotauti, diabetes, verenpainetauti, yleinen ahtauttava valtimotauti sekä rasva-aineenvaihdunnan häiriöt. Suomessa sydäninfarktiin sairastuu vuosittain noin 25 000 henkilöä.

Lähteet: Duodecim terveyskirjasto, newsmaxhealth.com, warnerrobinspatriot.com