maanantai 28. huhtikuuta 2014

Älä heitä pois








Älä heitä hyvää pois - kunnosta ja kierrätä!









KIERRÄTYS Elämme kulutuskulttuurissa, mutta pientä vaivannäköä ja nokkeluutta käyttäen saa tavarat palautettua uuteen loistoon tai ne saavat uuden käyttötarkoitukseen.


1. Inspiraatiota netistä

Lukuisat sivustot ovat keskittyneet sisustustavaroiden kierrätykseen. Monet vinkit ovat helppoja ja nopeita toteuttaa. Katso esim. Designsponge, Upcyclethat tai Recycledinteriors. Tutkaile myös Etsy.com-sivustoa, jossa ihmiset kehittävät vaikka mitä sisustuselementtejä vanhoista esineistä. Lisäksi kirjastoista löytyy huonekalujen kierrätyksestä vaikka kuinka monta hauskaa opusta.

2. Potkua lampunvarjostimiin

Vain mielikuvitus on rajana, kun miettii, mitä voi käyttää lampunvarjostimena. Esimerkiksi vanha läpikuultava hillopurkki soveltuu keittiöön. Rei'itä purkin kansi ja varmista, että sähköjohto pysyy paikallaan. Saat tästä kauniin tasaisen valon. Vaihtoehtoisesti pienellä nikkaroinnilla kristallikarahvi ja jopa siivilä tai juustoraastin soveltuvat lampunvarjostimeksi.

3. Maalaamalla uutta

Vanhan tuolin saa uuteen loistoon tuoreella maalipinnalla. Kaikki mitä tarvitaan on kevyt hiominen, pohjamaali sekä uusi maalipinta. Kiireiset voivat nopeuttaa työtä kalusteisiin soveltuvalla spray-maalilla. Eriparisetkin tuolit saa sulautumaan yhdeksi kalustoksi, kun ne maalataan samalla värillä. Samalla tuolit saavat lisäilmettä, kun niiden istuinosat verhoillaan kauniilla kankaalla.


6. Verhoile sohva

Nuhjuisen näköisen sohvan ulkonäköä voi parantaa uudistamalla verhoilun. Tarvittaessa voi myös vaihtaa istuinjousituksen. Ensi vaiheessa voi uusia selkäosan kankaan ja myöhemmin istuinosan. Restaurointityö vaatii aikaa, tietoa ja kärsivällisyyttä, ja onkin usein parasta teettää työ ammattitaitoisella verhoilijalla.

7. Kierrätä kankaita

Vahoista kankaista voi taiteilla sohvatyynyjä, pöytäliinoja tai istuinalusia. Vahoista kankaista voi tehdä vaikka sängynpeittoja. Pese kankaat ja käytä kunnollista ompelukonetta, jolla pystyt käsittelemään paksuakin kangasta.


8. Raamit uuteen käyttöön

Näyttävätkö vanhat kuvakehykset täysin epäsopivilta kuvillesi? Ei hätää. Uudella maalipinnalla saat ne uusiutumaan. Voit kokeilla myös patinointia, kun maalaat kaksi väriä päällekkäin ja kevyellä hionnalla tuot alla olevan maalin esiin. Kermanvalkoinen sopii hyvin toiseksi väriksi. Aloita patinointi reunoista, äläkä hio liikaa pintoja. Vanhat aistikkaat peilinraamit voivat sopia isojen kuvien tai julisteiden kehyksiksi.


9. Sisusta matkalaukuilla

Vanhat matkalaukut huokuvat karismaa ja vanhan ajan tuntua. Erikokoisista matkalaukuista voi tehdä yöpöydän tai säilytysrahin. Lapsille hauska vaihtoehto on maalata ulkopinta liitutaulumaalilla ja muuttaa sisäosa nukkekodiksi. Laita sisäpintaan seinäpaperia ja kiinnitä puulevyjä, jotka toimivat eri kerroksina. Matkalaukusta saa jopa lemmikin sängyn puolittamalla ja täyttämällä se isolla tyynyllä. Vanhoja matkalaukkuja löytyy esimerkiksi kirppareilta ja huuto.net-sivustolta.

10. Kuormalavat käyttöön

Teollisuuden työhevosina toimivat kuormalavat soveltuvat kotioloihinkin. Esimerkiksi ulkona ne toimivat kesäistuimina. Laita päälle huopa ja värikkäitä tyynyjä. Sisällä niistä saa helposti siirrettävän olohuoneen pöydän laittamalla kääntyvät renkaat alle. Maalaa samalla kuormalava värikkääksi ja tee siitä huomion keskipiste.


11. Baarijakkaroista työpiste

Etsi muutama vanha puinen baarijakkara. Maalaa ne haluamallasi tavalla. Teetä niiden väliin sopivan pituinen ja levyinen pöytätaso ja pulttaa ne yhteen. Tällä tavoin saat halvalla ja helpolla luotua itsellesi työtilan.

12. Puutavarasta idylliä

Suomalainen luonto tarjoaa vaikka kuinka paljon ekologisia sisustusideoita. Esimerkiksi puunkanto voi toimia kauniina pöytänä. Leveästä kannosta voi puolestaan leikkauttaa ohuen siivun, joka toimii tarjottimena.