maanantai 28. huhtikuuta 2014

Älä heitä ruokaa





Heitätkö turhaan ruokaa pois?

Näitä voit syödä vanhasta päiväyksestä huolimatta

Torstai 24.4.2014 klo 18.09 (päivitetty klo 21.13)
Vaikka parasta ennen -päiväys umpeutuisi, saattaa ruoka olla edelleen täysin syömäkelpoista.
Säilykkeet tulee pitää viileässä ja pimeässä paikassa, jotta ne säilyisivät mahdollisimman pitkään. Kananmunan säilyvyyden turvaa alle viiden asteen lämpötila.
Säilykkeet tulee pitää viileässä ja pimeässä paikassa, jotta ne säilyisivät mahdollisimman pitkään. Kananmunan säilyvyyden turvaa alle viiden asteen lämpötila. (COLOURBOX.COM)
Maailmalla heitetään vuosittain tonneittain syötäväksi kelpaavaa ruokaa pois. Parasta ennen -päiväys ymmärretään usein ruuan viimeiseksi turvalliseksi käyttöpäiväksi, vaikka kyseessä on ruuan vähimmäissäilymisaika. Tuohon päivään asti sen taataan maistuvan tuoreelta.
Kun parasta ennen -päiväys on ohitettu, saattaa ruuan maku ja ulkonäkö hieman muuttua, mutta haistelemalla ja tarkastelemalla ruokaa, voi usein todeta helposti, onko se edelleen syömäkelpoista.
Parasta ennen -merkintää ei pidä sekoittaa viimeinen käyttöpäivä -merkintään, jota käytetään helposti pilaantuvissa tuotteissa. Ne saattavat jo lyhyen säilytyksen jälkeen aiheuttaa terveysvaaran.
Näitä voi syödä huoletta
Pastat ja murot pysyvät oikein säilytettyinä syömäkelpoisina jopa kuukausia parasta ennen -päiväyksen jälkeen.
Pastat ja murot pysyvät oikein säilytettyinä syömäkelpoisina jopa kuukausia parasta ennen -päiväyksen jälkeen. (COLOURBOX.COM)
Kananmunat saattavat säilyä syömäkelpoisina useiden viikkojen ajan, vaikka niiden päiväys olisi jo umpeutunut. Kananmunan syömäkelpoisuuden voi kokeilla laittamalla sen veteen. Jos muna kelluu, sitä ei kannata syödä. Kananmunat tulisi säilyttää alle viiden asteen lämpötilassa.
Säilyketölkeissä pidetty ruoka saattaa säilyä hyvänä jopa vuosia parasta ennen -päiväyksen jälkeen, jos säilykkeet pidetään oikeaoppisesti viileässä, kuivassa ja valolta suojattuna.
Tummaa suklaata voi syödä vanhenemispäivämäärän jälkeen, jos se on säilyttänyt oikein. Maitosuklaa ja valkoinen suklaa sisältävät kuitenkin maitotuotteita, jotka lyhentävät niiden säilyvyysaikaa. Suklaa tulisi säilyttää 16-20 asteessa, kuivassa paikassa.
Kuiva pasta ei sisällä lähes ollenkaan vettä, joten se säilyy hyvänä pitkään. Oikein säilytettyjä murojakin voi syödä kuukausia parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Monet muutkin kuivatuotteet, kuten näkkileipä, säilyvät syömäkelpoisina jopa vuosia.
Päiväysvanhat mausteet eivät mene pahaksi, mutta niiden maku saattaa laimentua ajan myötä. Jogurtit, viilit ja piimät saattavat jääkaapissa säilyä syömäkelpoisina jopa viikkoja päivämäärän umpeutumisen jälkeen.
Pakastin pelastaa monen ruuan
Yleisesti tuotteiden säilymistä voi edesauttaa oikeaoppisella säilytyksellä. Ruuan pidempään säilyttämiseen pakastin on kuitenkin todellinen ihmelaite.
Esimerkiksi jäätelöön ei lain mukaan tarvitse välttämättä merkitä päiväystä ollenkaan. Pakastimessa oikein säilytetty jäätelö pysyy hyvänä helposti jopa vuoden ajan.
Alle 18 pakkasasteessa säilytettynä lihakin pysyy hyvänä useiden kuukausien ajan, viimeisestä käyttöpäivästä huolimatta
Myös kalaa voi säilyttää pakastettuna 1-3 kuukautta. Siipikarja säilyy muutaman kuukauden.
Muita pakastettavana pitkään säilyviä tuotteita ovat esimerkiksi pari kuukautta säilyvä voi, jopa kaksi vuotta säilyvät pakastetut marjat ja muutaman kuukauden säilyvät leivät.
Pakastimeen ei sen sijaan voi laittaa esimerkiksi piimää, koska se saostuu. Myöskään jogurtin tai viilin pakastaminen ei toimi.