lauantai 25. lokakuuta 2014

Rintasyöpä

Amerikkalainen Laurel Borowick sai rintasyöpädiagnoosin ensimmäisen kerran 42-vuotiaana vuonna 1997. Nyt, 17 vuotta myöhemmin, hän on yhä rintasyöpäpotilas. Borowickia harmittaa se, että hänen kaltaisensa levinnyttä rintasyöpää sairastavat jäävät helposti piiloon tilastoissa, julkisuudessa ja erilaisissa hyväntekeväisyyskampanjoissa.

- Niskakarvani nousevat pystyyn lukiessani rintasyövästä kirjoitettuja juttuja, jotka on tehty ruusunpunaisten silmälasien läpi. Ne viestittävät sanomaa siitä, että me hoidamme sinut, paranet ja kaikki menee hyvin, sanoo Borowick.

Hänen syöpänsä leikattiin, hän sai sytostaattihoitoja ja läpikävi rinnan korjausleikkauksen. Näin Borowickin mainitsemissa ruusunpunaisten silmälasien läpi tehdyissä jutuissa oletetaankin käyvän.

- Ajatellaan, että diagnoosin jälkeen nainen käy läpi helpon ja yksinkertaisen prosessin. Täytyy vain olla taistelija ja läpikäydä hoidot.

Aina ei käy näin. Borowickin oikeanpuoleisesta, aiemmin operoidusta rinnasta löytyi vuonna 2009 jälleen syöpäkasvain. Syöpä saatiin kuriin kahdeksi vuodeksi, kunnes se palasi vuonna 2011. Viime vuonna hän sai tietää, että syöpäkasvain oli levinnyt lähettämällä etäpesäkkeen hänen aivoihinsa.

- Näiden seitsemäntoista vuoden aikana en ole koskaan tuntenut itseäni taistelijaksi. Sen sijaan olen tuntenut sairastuneeni sairauteen, joka voi tappaa minut. Kysymys ei ole ollut kahdesta rinnasta vaan inhorealismista. Siitä, että selviän päivästä päivään hoitojen ja niiden sivuvaikutusten kanssa. Siitä, miten selviän kun voimat ovat pois useita viikkoja kuukaudessa. Tai siitä kuinka kestän jatkuvaa ripulia tai ummetusta.

Näiden vaivojen rinnalle Borowick nostaa myös muutokset ulkonäössä. Hiukset ja kulmakarvat lähtevät hoitojen seurauksena.

- Ellen todella panosta näyttääkseen normaalilta, näytän ilman muuta sairaalta.


Ensimmäisen kerran sairastuessaan Borowick kertoi syövästään avoimesti ja etsi siitä kaiken mahdollisen tiedon. Hän yritti myös auttaa kohtalotovereitaan olemalla avoin. Toisinaan hän on kohdannut naisia, jotka eivät ole halunneet avautua omasta sairaudestaan. He ovat salanneet sen jopa omalta aviomieheltään.

Borowickia salailu shokeerasi ja suututti. Hänen oli vaikea ymmärtää, miksi joku ei haluaisi jakaa vakavaa sairauttaan lähimmän ihmisensä kanssa. Saatika puhua siitä auttaakseen muita.

- Opin ison läksyn. Jokainen käsittelee sairautensa eri tavoin. Toisille syöpä on hyvin henkilökohtainen ja yksityinen asia.

Hän toivoo, että rintasyöpäpotilaat tiedostaisivat muutaman asian, joita hän itse ei alunperin ymmärtänyt.

- Tiedostin, että syöpäni voisi uusiutua, mutta en voinut kuvitella, että se uusiutuisi jo operoidussa ja korjausleikatussa rinnassa. Myöhemmin minulle selvisi, että monelle käy näin. Ainoa asia, mitä minulle oli rinnan korjausleikkauksesta kerrottu, oli se, miten siihen tottuu ja onko se kaunis vai ei.

Borowickin mielestä olisi ollut olennaisempaa kertoa siitä, että syöpä voi iskeä kahdesti samaan paikkaan.

- Siinä on kyse elämästä.

Tiesitkö tämän levinneestä rintasyövästä?

Suomen syöpärekisterin tilastossa vuosina 2007 - 2009 seuratuista rintasyöpäpotilaista viiden vuoden elossaololuku on 89%. Rintasyöpä uusii vajaalla 20%:lla potilaista viiden ensimmäisen vuoden aikana. Tämän jälkeen uusiutuminen on melko harvinaista. On kuitenkin mahdollista, että hidaskasvuiset rintasyövät voivat harvoin uusia jopa yli kymmenen vuoden kuluttua


Rintasyöpä voi uusiutua kahdella tavalla: paikallisesti leikattuun rintaan ja kainalon imusolmukkeisiin tai ns. etäpesäkkeisenä eli levinneenä rintasyöpänä. Paikallinen uusiutuma on usein edelleen parantavan hoidon piirissä ja sitä etsitään aktiivisesti mammografiakuvauksin rintasyöpäpotilaan seurannassa. Potilaalta voi löytyä myös uusi toisen rinnan syöpä. Levinnyt rintasyöpä on krooninen sairaus, jota on vaikea pysyvästi parantaa.

Levinneessä rintasyövässä hoidon tehokkuus vaihtelee paljon - osa potilaista saa lisää useita vuosia, toiset vain kuukausia.

Lähteet: Huffington Post, Rintasyöpä.fi, Syöpäjärjestöt