torstai 13. elokuuta 2015

Laihtumaan

http://blogit.iltalehti.fi/sami-sundvik/2015/08/12/yksinkertaista-painonhallintaa-miehille/http://blogit.iltalehti.fi/sami-sundvik/2015/08/12/yksinkertaista-painonhallintaa-miehille/

Kirjoitin vuosi sitten tässä blogissani tekstin Yksinkertaista painonhallintaa naisille
Tuo blogiteksti oli uusinta kesältä 2013 henkilökohtaisesta blogistani www.samisundvik.com, jolloin sitä luettiin lyhyen ajan sisällä yli 100.000 kertaa. Kun julkaisin tekstin tässä Iltalehden blogissa, on aika helppo päätellä että lukijamäärä oli valtava – pelkkiä kommentteja teksti keräsi 226 kappaletta.
Jonkun mielestä teksti oli provosoiva, jonkun mielestä ylipainoisia loukkaava, joku pahoitti mielensä kun tekstissä julkaistut kuvat olivat liian urheilullisia, liian lihaksikkaita tai liian vähärasvaisia  – ja jonkun mielestä se oli pelkkä taitavasti kirjoitettu mainos. Joku pahastui naisten esineellistämisestä, joku piti tekstiä syrjivänä ja epäasiallisena ja ja ja.
Tekstieni tarkoitus ei ole loukata ketään, eikä tarkoituksenani ole provosoida – esitystapani on kyllä suora, sen myönnän. Kerron tekstissä oman näkemykseni siitä, mitkä asiat ratkaisevat onnistumisen painonhallinnassa – tasapuolisuuden vuoksi tällä kertaa ohjeet on tarkoitettu miehille. Jos joku kysyy mitä eroa on miesten ja naisten painonhallinnassa, kerron sen tekstin lopussa.
1. Syö laadukkaampaa ravintoa
Karsi ruokavaliostasi pois kaikki valmisruoka, einekset, lisätty sokeri, lisäaineet. Syö pelkästään sellaisia ruoka-aineita, joissa ei ole sisällysluetteloa – äläkä osta mitään sellaista ruokaa, jota mainostetaan televisiossa.
Mikäli mahdollista, suosi luomua. Ja ei, ei luomu sinänsä ketään laihduta. Ei tietenkään.
Syö kalaa, siipikarjaa ja prosessoimatonta lihaa. Käytä monipuolisesti vihanneksia, marjoja ja mausteita. Syö monipuolisesti laadukkaita rasvoja – pähkinöitä, manteleita, voita, oliiviöljyä, avokadoja, kookosöljyä.
Mikäli et liiku säännöllisesti, et tarvitse ruokavaliossasi suurta määrää hiilihydraatteja.
Vaikka ruoka kannattaa miettiä ensisijaisesti elimistön rakennus- ja polttoaineena, siitä pitää luonnollisesti myös nauttia – ei kukaan järkevä ihminen jaksa elää maitorahkalla ja mehukeitolla loputtomiin.  Pelkkä nautinto, ilman mitään mielenkiintoa ruoan ravintoarvoa kohtaan, ei voi kuitenkaan olla ruoan ainoa funktio.
2. Nuku riittävästi
Elimistö vaatii palautuakseen riittävästi syvää unta. Unentarve vaihtelee aikuisilla seitsemästä yhdeksään tuntiin.  Jos heräät joka aamu virkeänä etkä tarvitse päivittäin saavillista kahvia pysyäksesi hereillä, nukut riittävästi.
Jos unenlaatusi ei ole kunnossa, korjaa se. Riittävä määrä syvää unta on ehdottoman tärkeätä hormonitoiminnalle ja immuniteetille.
Uniongelmien korjaaminen ei välttämättä ole aina valtavan monimutkaista.  Kroonisetkin uniongelmat voivat korjaantua muutamissa päivissä, jos löydetään oikeat korjaavat toimenpiteet.
3. Liikunta ei korjaa huonoa ruokavaliota
Vaikka kaloriteoria ei olekaan absoluuttinen totuus, mistään, on kuitenkin yksinkertainen tosiasia että syömällä jatkuvasti reilusti yli kulutuksen paino nousee – eikä se tapahdu lihaskasvun muodossa.
Yksi ylimääräinen suklaalevy sisältää helposti yli 1000 kcal energiaa, pääosin valkoisesta sokerista ja prosessoiduista rasvoista. Jos syöt levyn suklaata varsinaisen energiantarpeesi päälle joka päivä, sen kuluttaminen vaatii, henkilön painosta riippuen, jopa 2-3 tuntia kävelyä vuorokaudessa.
Liikunnalla on paljon hyviä terveysvaikutuksia, ja on sen takia ehdottomasti suositeltavaa. Painonhallintaa se ei kuitenkaan ratkaise.  Sanonta ”abs are made in kitchen” toimii edelleen hyvin.
4. Rakenna järkevä ruokailurytmi
3-4 tasakokoista ateriaa päivässä, noin neljän tunnin välein, on erittäin toimiva ruokailurytmi. Kun ateriat on koostettu oikein, vireystaso pysyy hyvänä ja verensokeri tasaisena.
Jos olet lukenut jostakin väitteen ”sinun pitää syödä pieniä aterioita kolmen tunnin välein jotta aineenvaihdunta pysyisi käynnissä”, unohda se – tuollainen väite ei perustu mihinkään luotettavaan tutkimustietoon. Jos haluat lukea asiasta lisää, tästä löydät vähän englanninkielistä luettavaa aiheesta
Jokainen päättää luonnollisesti ihan itse minkälaisessa kunnossa oman kroppansa haluaa pitää. Miehelle rasvaprosentti välillä 10-12 % on todennäköisesti terveyden kannalta optimaalista, olettaen luonnollisesti että tuo tila pidetään järkevällä ruokavaliolla ja kohtuullisella määrällä liikuntaa. Inbody-mittaus on varsin luotettava työkalu, osaavan valmentajan tekemä pihtimittaus on todennäköisesti vielä tarkempi.  Edulliset kehonkoostumusvaa’at ja muut halvat mittarit, esimerkiksi Omronilta, eivät ole edes suuntaa-antavia eikä niiden tuloksia kannata käyttää edes oman kehonkoostumuksen muutosten seurantaan.
Jokainen kantaa mahdollisen ylipainonsa ihan itse. Mitään positiivista liikakiloissa ei ole, sen jokainen varmasti tietää. Asiaa voi perustella ja puolustella sekä itselleen että muille vaikka aamusta iltaan, mutta tosiasioita se ei muuta. Ylipaino ei edistä terveyttä, ei vireystasoa eikä paranna mielialaa. En ole tavannut vielä yhtään painoaan reilusti pudottanutta ihmistä, joka olisi tullut kertomaan että ”kyllä minä silloin lihavana olin oikeasti onnellisempi, iloisempi, virkeämpi ja hyväksyin ihan aidosti ja oikeasti itseni juuri sellaisena kuin silloin olin”.
Ei ylipaino – tai ihannepaino – tietenkään maailman tärkein asia ole.  Ei painon pudottaminen muuta masentunutta ihmistä automaattisesti iloisemmaksi tai paremmaksi ihmiseksi. Ei ihannepaino takaa menestystä parisuhteessa eikä edes työelämässä – vaikka tutkimusten mukaan ulkonäöllä on merkitystä työelämässä menestymiselle.
Mitä eroa miesten ja naisten painonhallinnalla sitten on ? Ei käytännössä mitään – miehen elimistö toimii ongelmitta alhaisemmallakin rasvaprosentilla kuin naisen, mutta painonhallinnan työkaluissa ei ole mitään olennaisia eroja.
Miehillä ylipainon syy on harvemmin tunnesyöminen, kyse on yksinkertaisesti huonosta tavasta ja huonosta ruoka-ainevalinnoista.
Painon pudottaminen – tai painonhallinta – ei ole tähtitiedettä tai aivokirurgiaa.  Opettele tekemään parempia valintoja kaupassa ja ruokapöydässä.
Jos tarvitset yksinkertaiset ja selkeät, valmiit ohjeet, olemme rakentaneet kaiken kuuden viikon mittaiseen valmennukseemme – tutustu osoitteessa www.alku.fi.
Olen tehnyt töitä ravinnon, ravintolisien ja hyvinvoinnin parissa yli 15 vuoden ajan. Uskallan luvata, että valmennuksemme on hauskin ja helpoin tapa pudottaa painoa, pysyvästi. Osallistujien kokemuksia voit käydä katsomassa täältä

(blogiteksti on tehty yhteistyössä www.alku.fi painonhallinta- ja hyvinvointikonseptin kanssa).















3 kommenttia kirjoitukselle “Yksinkertaista painonhallintaa miehille

  • Toteat ”äläkä osta mitään sellaista ruokaa, jota mainostetaan televisiossa” ja samalla edustamasi valmennuskonsepti toimii yhteistyössä Kotipizzan kanssa. 😀
    PS. Luomun suosimiselle ei löydy tieteellisiä perusteita (tiedoksesi että placebo-vaikutusta ei lasketa tällaiseksi).
    • Ymmärrät älykkäänä ihmisenä varmasti, ettemme suosittele pizzaa syötäväksi päivittäin – kerroimme Kotipizzan uusista pizzoista keväällä, ei ko. tuotteet meidän ohjeistuksessa mukana ole :)
      ja mitä luomuun tulee, ei sen syöminen ole kenellekään pakollista, jos ei halua.
  • moi Sami, hyvät ja simppelit ohjeet =) mites ukkeleiden (tai naisten) oluen juonti iltaisin? Ei tahdo millään mennä jakeluun, että sekin lihottaa. Onko alkoholilla jokin ”erityisasema” ruuansulatuksessa, että se jopa häiritsee ruuansulatusta taikka aineenvaihduntaa? Tällä tarkoitan ihan pieniäkin määriä, jos ne ovat esim. päivittäisiä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: