sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Naisten sydänkohtaukset

Naisen sydänkohtausta ei aina tunnisteta

Sunnuntai 4.10.2015 klo 08.18
Naiset toipuvat miehiä hitaammin sydänkohtauksista, kertoo Everyday Health.

(MOSTPHOTOS)
Sydänsairaudet iskevät niin miehiin kuin naisiinkin. Sydäninfarktit, eli tutummin sydänkohtaukset, ovat yleisempiä miehillä. Tämän vuoksi naisilla ne jäävät helpommin tunnistamatta.
Tunnistamista vaikeuttaa myös se, että sydäninfarkti voi oireilla naisilla eri tavalla. Rintakipu on yleinen oire molemmilla sukupuolilla. Naiset vain kuvaavat kipua miehiä useammin repiväksi kuin puristavaksi. Naisten kipu myös paikantuu eri kohtaan: selän puolelle, kaulalle ja leukaperiin. Rintakivun lisäksi naisille on infarktissa miehiä tyypillisempää pahoinvointi, oksentelu ja hengenahdistus, sydämen tykytys, huimaus ja hengenahdistuksen tunne, ruokahaluttomuus ja ruuansulatushäiriöt.
Oireiden erilaisuuden vuoksi naiset eivät aina itsekään osaa epäillä sydäninfarktia tai sitä aiheuttavaa sepelvaltimotautia ja hakeudu sen vuoksi riittävän nopeasti hoitoon. Olipa syy hitaaseen tunnistamiseen mikä tahansa, se johtaa siihen että sairaus on voinut ehtiä tehdä paljon tuhoa ennen kuin sitä aletaan hoitaa. Tämä sitten hankaloittaa infarktista toipumista.
Myös stressi ja masennus lisäävät sepelvaltimotaudin vaaraa. Sydäninfarktin yhteydessä etenkin nuoremmilla naisilla on masennusta kolminkertaisesti miehiin nähden. Lisäksi stressi ja masennus hidastavat toipumista. Sepelvaltimotaudille altistavat myös sairastettu raskausmyrkytys sekä varhaiset vaihdevuodet.
Sydäninfarktista toipumista voi nopeuttaa korjaamalla elämäntapojaan terveellisemmiksi. Esimerkiksi tupakointi on syytä lopettaa. Everyday Healthin asiantuntijalääkäri suosittelee myös turhan stressin karsimista. Kaikkeen ei tarvitse suostua! Kun aikaa omalle hyvinvoinnille jää enemmän, onnistuu terveellisempien elämäntapavalintojenkin teko varmemmin.
MARIANNE ZITTING