keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Hedelmät hyviä laihdutukseen

Yllättävä tulos: Laihduttajan tulisi syödä hedelmiä vihannesten sijaan

Keskiviikko 30.9.2015 klo 11.13
Harvardissa tehdyn tutkimuksen mukaan hedelmät ovatkin laihduttajalle parempi vaihtoehto kuin vihannekset, kirjoittaa The Telegraph.

(MOSTPHOTOS)
Rakastatko perunoita? Tuoreen tutkimuksen mukaan ne ovat ikävä kyllä yksiä kaikista lihottavimpia kasviksia, joita voit syödä.
Harvardin yliopiston tutkijat analysoivat yli 130 000 yhdysvaltalaisen miehen ja naisen ravintotietoja saaden selville, että esimerkiksi perunat, herneet ja maissi ovat kaikki yhteydessä painonnousuun.
Tutkimus kesti peräti 24 vuotta, jonka aikana osallistujat vastasivat neljän vuoden välein kysymyksiin siitä, kuinka usein he söivät 131 eri ruokaa. Tämän lisäksi koehenkilöt punnittiin säännöllisesti ja heiltä kyseltiin kysymyksiä heidän tupakoimisestaan, liikunta- ja televisionkatselutottumuksistaan sekä muista heidän elämäntapoihinsa liittyvistä asioista.
Yllättävää ei ollut se, että tutkijat havaitsivat hedelmien ja vihannesten runsaan syönnin auttavan painonpudotuksessa. Tutkijat yllättyivät kuitenkin siitä, että tulosten mukaan hedelmien syöminen näyttää olevan tuplasti tehokkaampaa kuin vihannesten.
Tulosten mukaan jokainen ylimääräinen hedelmäannos päivässä johti noin parinsadan gramman painonpudotukseen neljän vuoden seurantajakson aikana.
Kourallinen mustikoita päivässä oli yhteydessä noin 700 gramman painonpudotukseen. Myös luumujen, omenoiden, päärynöiden ja mansikoiden havaittiin edistävän laihtumista. Tutkijoiden mukaan yksi syy voi olla esimerkiksi se, että hedelmät sisältävät paljon polyfenoleja, jotka voivat muuttaa aineenvaihduntaa.
Vihanneksista parhaita painonpudottajille ovat tutkimuksen mukaan kukkakaali, parsakaali sekä ruusukaali.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan suositeltava annos juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä sekä sieniä on 500 grammaa eli noin 5-6 annosta päivässä. Nämä suositukset eivät kuitenkaan juurikaan erottele hedelmiä ja vihanneksia toisistaan, vaan kaikkien syömiseen kannustetaan yhtä lailla.
Ainoastaan palkokasvien kanssa täytyy muistaa niiden suuri proteiinimäärä, eikä perunan kanssa pidä Suomessakaan liioitella, sillä ne sisältävät muita enemmän esimerkiksi hiilihydraatteja.
Suomessa tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Lähde: The Telegraph