keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Osakestrategi Jukka Oksanharju antaa viisi vinkkiä osakesijoittajalle.




Osakestrategi Jukka Oksanharju antaa viisi vinkkiä osakesijoittajalle.
Sijoittaminen
Halvalla ei saa hyviä osakkeita. Osakestrategi Jukka Oksaharju kertoo viisi vinkkiä laatuosakkeiden löytämiseksi. Yhtä niistä hän kuvaa sijoittajan henkivakuutukseksi. Mutta mikä on sijoittajan jackpot?
Hyvää ei saa halvalla, mutta laadusta kannattaa maksaa. Tämä on Nordnetin osakestrategin Jukka Oksaharjun mukaan tiistaina julkistettavan Laatuguru, näin valitset voittajaosakkeet -kirjan keskeinen viesti.

Sen ovat koonneet Oksaharju, pörssitoimittaja Karo Hämäläinen sekä nimimerkillä kirjoittava Random Walker -blogisti.

– Laatuyhtiöiden etsiminen ei ole helppoa, Hämäläinen kertoo.

Yhtiön luonne selviää hänen mukaansa vain analysoimalla ja tutkimalla sen liiketoimintaa, luonnetta, toimintaympäristöä ja kilpailutilannetta. Myös yhtiön mahdollisuuksia pärjätä maailmaa muuttavissa kehityskuluissa on syytä arvioida.

Asian ymmärtäminen ei silti vaadi syvää numero-osaamista. Oksaharjun mukaan kansakoulun matematiikka riittää. Motivaatiota kuitenkin tarvitaan.

Helmet ovat harvassa. Oksaharju laskeskelee, että Helsingin pörssin noin 130 osakkeesta vain tusina kuuluu laatuosakkeisiin.

Laatuyhtiön tunnistaa tästä:

1) Tulos ei heilu paljon

Potentiaalisella voittajalla on ennustettava liiketoimintamalli. Tällainen on Oksaharjun mukaan usein teleoperaattoreilla sekä lääketeollisuuteen, vakuuttamiseen ja kuluttajatuotteisiin paneutuneilla yhtiöillä kuten Elisalla, Orionilla, Sammolla ja Tikkurilalla.

Sijoittajan kannattaa tarkkailla, onko yhtiöllä ydinliiketoiminnassaan tai keskeisessä tuotteessaan erityisen vahva markkina-asema. Se muodostaa yhtiön ympärille vallihaudan, jota kilpailijoiden on vaikea ylittää.

– Vallihauta saattaa syntyä myös brändistä, Hämäläinen huomauttaa.

Tällöin asiakkaat maksavat sen tuotteista tai palveluista enemmän kuin kilpailijoiden. Esimerkiksi Coca-Colan brändi on vahva.

2) Mieluusti velaton

Velkaisia yhtiöitä on syytä karttaa. Vaikka ne pystyisivätkin tarjoamaan tuottoja, riski on suurempi kuin velattomissa.

– Holtittomasti velkaantunut yhtiö saattaa joutua myymään osakkeitaan pakkotilanteessa muista kuin liiketoiminnallisista syistä, Oksaharju sanoo.

Hän suhtautuu varovasti myös ”mammuttibisnesten ostamiseen velalla”. Erityisen varovainen sijoittajan kannattaa olla, jos ostettava liiketoiminta on megatrendiin nähden väärä.

Megatrendi tarkoittaa laajaa kansalaisiin tai yhteiskuntaan vaikuttavaa suuntausta. Tällaisia ovat vaikkapa kaupungistuminen, ikääntyminen, digitalisaatio, energiatehokkuus ja globalisaatio.

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark määrittelee kirjan esipuheessa megatrendit ylisyklisesti kantavaksi aalloksi.

3) Megatrendillä surffaileva

Megatrendeissä mukana oleminen ratkaisee Lundmarkin mukaan yhtiön pitkäaikaisen menestyksen.

– Parasta tulosta tekee firma, joka on oikean megatrendin päällä oikeassa markkinasyklissä ja tekee parhaat tuotteet ja palvelut siihen hetkeen. Sellaiseen sijoittava osuu varsinaiseen jackpotiin, hän arvioi.




Jukka Oksaharju laskeskelee, että Helsingin pörssin noin 130 osakkeesta vain tusina kuuluu laatuosakkeisiin.

Ratkaisevaa on niinikään, miten yritys reagoi murrokseen. Nokia myi viime hetkellä kännykät Microsoftille ja sijoitti rahat verkkobisnekseen.

Nyt Fortum yrittää samaa. Se myi sähkönjakeluverkkonsa ja pyrkii Oksaharjun mukaan löytämään megatrendiin nähden hyviä investointikohteita. Hän toivoo, että Fortumin pääomistaja valtio ei ala lypsää osinkoja, vaan antaa yhtiön keskittyä olennaiseen.

4) Korkea pääoman tuotto

Keskeistä on, miten yhtiö saa varansa tuottamaan. Hämäläisen mielestä laatuyhtiöiden seulomiseen parhaat mittarit ovat pääoman tuotto ja bruttokateprosentti.

– Osakkeen mekaaninen rankkaaminen kurssikehityksen tai p/e-luvun perusteella on vain apuväline, ei oikotie tai työkalu onnen löytämiseksi, Oksaharju lisää.

Yhtiön tulisi pystyä investoimaan kasvuun merkittävä osa tuloksestaan.

– Mieluummin maltillisempi osinko ja liiketoiminnasta korkoa korolle, Oksaharju korostaa.

Kone on hänestä pörssin mallioppilas. Se on paitsi investoinut kasvuunsa tuottavasti myös panostanut esimerkiksi huoltopalveluihin, jotka kestävät suhdannevaihteluita kohtuullisen hyvin.

5) Johto voi pelastaa tai pilata

Laadukas johtaminen on avainasia.

– Jos neljä edellistä on sijoittajan tapaturmavakuutuksia, tämä on hänen henkivakuutuksensa, Oksaharju sanoo.

Johtoa hän kuvaa osakkeenomistajan varainhoitajaksi. Laadukkainta johtamista on usein ”kasvollisesti omistetuissa” yhtiöissä, joissa johtajilla on ”omat pähkinät” pelissä. Oksaharjun mielestä Kone ja Ponsse ovat tällaisia.

Pitkäjänteisyys on keskeistä paitsi johtamisessa ja liiketoiminnassa myös omistuksessa.

– Laatusijoittaja ei pyri nopeaan voiton maksimointiin.

Kirjassa on listattu 5–10 vuoden perspektiivillä Helsingin pörssin todennäköisimpiä kestomenestyjiä. Sijoittajan kannattaa silti muistaa, että menneisyys ei ole tae tulevasta, eikä laatu ole pysyvä ominaisuus.