lauantai 7. heinäkuuta 2018

Ei vain asuntomessut - 10 mainiota perustetta pistäytyä Porissa

 (muokattu )
Suuntaa Satakuntaan! Porissa on paljon nähtävää - muutakin kuin 6.7. alkavat asuntomessut.
  • Pori tarjoaa mainiot puitteet niin rantaelämälle kuin kulttuurimatkoillekin.
  • Porista ja sen ympäristöstä löytyy myös hienoja luontokohteita.
Yyteri tarjoaa hulppeat puitteet rantaelämälle.
Yyteri tarjoaa hulppeat puitteet rantaelämälle.
Yyteri tarjoaa hulppeat puitteet rantaelämälle. AOP
Pori Jazz ja Suomi-Areena vetävät joka kesä melkoisen määrän kävijöitä Poriin.Tänä vuonna kaupunkiin kerääntyy rutkasti kansaa myös siellä pidettävien asuntomessujen vuoksi. Satakunnan maakuntakeskuksessa kannattaa käydä muulloinkin kuin suurtapahtumien aikaan, sillä sieltä löytyy paljon näkemistä ja tekemistä. Tässä kymmenen tärppiä Porin monipuolisesta tarjonnasta!

1. Yyteri

Yyterin hiekkaranta on eittämättä upea: kuusi kilometriä valkoista, pehmeää hiekkaa. Rantaelämän lisäksi Yyterin alueella voi myös retkeillä, ulkoilla ja nauttia luonnosta esimerkiksi patikoiden, pyöräillen tai ratsastaen. Yyterin alueelta löytyy myös esimerkiksi golfkenttä, kalastuspaikkoja, seikkailupuisto sekä kylpylä.
Ahlaisten kirkko on Porin vanhin.
Ahlaisten kirkko on Porin vanhin.
Ahlaisten kirkko on Porin vanhin. AOP

2. Ahlainen

Porin pohjoisin kaupunginosa, Ahlainen, on kaunis puutaloista koostuva merenrantakylä. Luonnonläheisessä kaupunginosassa kannattaa pistäytyä taivaltamassa perinteisellä kylänraitilla ja vierailemassa vuonna 1796 rakennetussa puukirkossa. Ahlaisten kirkko on Porin vanhin.

3. Juseliuksen mausoleumi

Juseliuksen mausoleumin tarina on koskettava: vuorineuvos F.A. Juseliusrakennutti sen 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen Sigrid-tyttärensä muistoksi.Mausoleumin alkuperäiset freskot maalasi Akseli Gallén-Kallela. Tätä nykyä muistomerkki on yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä.
Juseliuksen mausoleumi tunnetaan upeista freskoistaan.
Juseliuksen mausoleumi tunnetaan upeista freskoistaan.
Juseliuksen mausoleumi tunnetaan upeista freskoistaan. AOP

4. Eteläranta ja Kivi-Pori

Kokemäenjoen varrella sijaitseva Eteläranta on Porin arvoaluetta.Joenrantamaiseman komeat kivitalokorttelit on rakennettu valtaosin vuonna 1852 tapahtuneen Porin palon jälkeen. Pori on palanut historiansa aikana yhdeksän kertaa.
Kokemäenjoen rannalta löytyy myös kaunis, uusgoottilainen Keski-Porin kirkko, jonka erikoisuus on valurautakattoinen torni. Vuonna 1863 käyttöön otetun kirkon sisätilat viimeisteltiin kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin jugend-tyylisiksi.
Etelärannan ja Kivi-Porin kauniita rakennuksia. Keski-Porin kirkossa kannattaa vierailla.
Etelärannan ja Kivi-Porin kauniita rakennuksia. Keski-Porin kirkossa kannattaa vierailla.
Etelärannan ja Kivi-Porin kauniita rakennuksia. Keski-Porin kirkossa kannattaa vierailla. AOP

5. Kirjurinluoto

Kirjurinluoto tunnetaan Pori Jazzin tapahtumapaikkana. Mutta alueelta löytyy paljon kiinnostavaa nähtävää, minkä vuoksi siellä kannattaa vierailla muulloinkin.Perheen pienimmät viihtyvät noin kolmen hehtaarin kokoisessa Pelle Hermanin leikkipuistossa ja lasten liikennepuistossa. Kirjurinluodon alueella kiertää myös useita ulkoilu- ja luontoreittejä, ja Kokemäenjoen rannasta löytyy uimaranta.Kirjurinluodolla toimii myös kesäteatteri.

6. Museot ja galleriat

Kuvataiteen ystävälle riittää kierrettävää Porissa: esimerkiksi P-galleria, Poriginal Galleria sekä Porin Taidegraafikkojen ylläpitämä Paja & Galleria ovat hyviä vierailukohteita. Professori Maire Gullichsenin kokoelman ympärille perustettu Porin Taidemuseo esittelee nykytaidetta, ja siellä on sekä kotimaisia että kansainvälisiä vaihtuvia näyttelyitä.
Kulttuurihistoriallisista museoista kiinnostuneen kannattaa vierailla esimerkiksi Rosenlewin sukuyhtiön historiaa esittelevässä Rosenlew-museossa tai 1950-luvun asumista esittelevässä Korsmanin talossa.

7. Luontokohteet

Selkämeren kansallispuisto ulottaa Porin seudulla Luvialta Merikarvialle ja sijoittuu pääasiassa ulkosaaristoon. Siellä on kiinnostavaa nähtävää jopa useammankin päivän mittaisille retkille. Porista järjestetään kuljetuksia esimerkiksi osin kansallispuiston alueella sijaitsevalle Iso-Enskerille sekä Säpin majakkasaarelle.
Yyterin dyynialue on myös hieno luontokohde, ja Mäntyluodon alueen kallioilla voi ihmetellä meren tyrskyjä. Kokemäenjoen luonnosta ja maisemista voi nauttia myös meloen.
Yyterin dyynit ovat hieno luontokohde.
Yyterin dyynit ovat hieno luontokohde.
Yyterin dyynit ovat hieno luontokohde. AOP

8. Kulttuuritarjonta

Kansallisteatteria edeltänyt Suomalainen teatteri aloitti toimintansa Porissa vuonna 1872. Poria voi siis pitää suomenkielisen teatterin kehtona. Nykyinen Porin teatteri on perustettu vuonna 1931. Porissa toimii myös kaupunginorkesteri Pori Sinfonietta.
Pori Jazzin lisäksi kaupungissa järjestetään muitakin kiinnostavia kulttuuritapahtumia, kuten esimerkiksi Porispere-rockfestivaali, joka tänä vuonna pidetään 4.-6. elokuuta ja vuosittain kesäkuussa pidettävä Pori Organ -urkumusiikkifestivaali.
Suomirockin historiassa Porilla on oma merkittävä roolinsa: kaupungista tuli 1980-luvulla monia merkittäviä yhtyeitä kuten Dingo, Yö ja Mamba.
Pori Jazz järjestetään Kirjurinluodolla.
Pori Jazz järjestetään Kirjurinluodolla.
Pori Jazz järjestetään Kirjurinluodolla. AOP

9. Leikkipuistot

Porin alueella on yli sata leikkipuistoa. Lasten kanssa liikkuvalle riittää siis hauskaa tekemistä.

10. Reposaari

Reposaaren puutalokaupunginosa meren rannassa on kiinnostava kohde varsinkin kasvien ystäville. Siellä kasvaa nimittäin harvinaisia kasveja, jotka ovat saapuneet satamakaupunkiin laivojen painolastimullan mukana.
Lähteet: Visit Pori, Visit Yyteri
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa 2017. Uusimme sen asuntomessujen alkamisen vuoksi. Juttua päivitetty 11.7. 2017 kello 8.41: korjattu painolastivesi painolastimullaksi. Juttua on päivitetty myös 2.7.2018 tämänkesän tilanteen mukaiseksi.

Älyttömän helppo ruoka isollekin porukalle: ”Koukuttaa! Syömistä ei voi lopettaa”

Pannukakku on vastustamaton herkku. Niin makeana kuin suolaisena.
Broileripannari katoaa taatusti nopeaan tahtiin parempiin suihin.
Broileripannari katoaa taatusti nopeaan tahtiin parempiin suihin.
Broileripannari katoaa taatusti nopeaan tahtiin parempiin suihin. RONI LEHTI
Pannukakun vihamiehet ovat harvassa. Sellaista ei saa myöskään Pippuri.fi:n keittiömestari Risto Mikkolasta.
Mikkola päätti paistaa elämänsä ensimmäisen suolaisen pannarin. Jostain syystä suolainen pannukakku on aina jäänyt kokeilematta, mutta eipä jää enää, sillä pannarista tuli täydellistä.
- Tästä pannarista tuli koukuttavan hyvää. Sen syömistä ei voi lopettaa. Pakko ottaa seuraava pala, Mikkola tunnustaa.
- Täytteenä on kanaa, jota lähestyin Aasian suunnasta. Maustamme kanan usein currylla, joten siitä se lähti. Pannari saa makunsa täytteestä, joka kypsyy paistinpannulla silmänräpäyksessä.
Pannaritaikinan perusohje on aina sama, mutta täytteitä voi helposti varioida oman mielensä mukaan. Kannattaa kokeilla vaikkapa paistettuja sieniä ja tuoreita yrttejä.
Suolainen pannari on nopea valmistaa, joten se pelastaa ruokapaniikilta.Älyttömän helppo ruoka isommallekin porukalle. Pinnalle ripoteltava juustoraaste viimeistelee täyteläisen maun ja tuo lisää ruokaisuutta.
Muista, ettei taikinassa saa olla liikaa jauhoja. Sen tulee olla yhtä löysää kuin lettutaikinan. Mutta kananmunia pitää olla sitäkin reilummin.

Broilerijauhelihapannari

Pohja:
4 munaa
3 dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
1,5 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
Täyte:
400 g broilerinjauhelihaa
1 sipuli hakkeena
1 rkl curryjauhetta
0,5 dl sweetchilikastiketta
1 ruukku korianteria hakkeena
3 cm pala inkivääriä raasteena
2 tl suolaa
2 dl juustoraastetta
1. Sekoita kaikki pohjan raaka-aineet keskenään.
2. Valmista täyte. Ruskista jauheliha ja lisää kaikki loput raaka-aineet paitsi juustoraaste.
3. Kypsennä miedolla lämmöllä 5-10 min, jotta sipulit kypsyvät.
4. Kaada pannaritaikina leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele täyte tasaisesti uunipellille. Viimeistele juustoraasteella. Kypsennä 180-asteisessa uunissa 25 min.
LISÄÄ AIHEESTA

Paras mansikkahillo on ehdottomasti perinteinen ja vieläpä helpoin - syö pannarin kanssa

 (muokattu )
Pannukakku on klassikko, joka maistuu aina - ja kaikille. Samaa voi sanoa mansikkahillosta.
Mansikkahillon kaverina voi pannukakun päällä olla myös jäätelöä, kerma- tai vaniljavaahtoa.
Mansikkahillon kaverina voi pannukakun päällä olla myös jäätelöä, kerma- tai vaniljavaahtoa.
Mansikkahillon kaverina voi pannukakun päällä olla myös jäätelöä, kerma- tai vaniljavaahtoa. RONI LEHTI
Mikäpä olisi parempi kaveri pannarille kuin mansikka? Kaikissa muodoissaan.
Pannukakkutaikinassa voit mainiosti korvata osan vehnäjauhoista ohrajauhoilla.Silloin saat hitusen terveellisemmän ja maukkaamman pannarin.
Sipoolaisen Varpulan tilan emäntä Riitta Rantanen neuvoo ohjeet niin ihanaan pannukakkuun kuin perinteiseen mansikkahilloon.

Pannukakku

8 dl joko tavallista, hyla- tai laktoositonta täys- tai kevytmaitoa
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja tai 3 dl vehnäjauhoja + 1 dl ohrajauhoja
(1 tl leivinjauhetta, ei välttämätön)
1 dl joko juoksevaa margariinia, öljyä, sulatettua voita tai sulatettua margariinia
½ tl suolaa
½-1 dl sokeria
1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon maito, munat ja (jäähtynyt)rasva.
2. Kaada taikina isolla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia eli kunnes pinta on herkullisen ruskea.
3. Ota pannukakku uunista, anna vetäytyä 4-5 minuuttia ja leikkaa esim. saksilla annospaloiksi.

Perinteinen mansikkahillo

2 kg tuoreita mansikoita
1 dl vettä
1 kg hillosokeria
1. Poista mansikoista kannat ja mahdolliset roskat. Mikäli marjoissa on hiekkaa tai multaa, huuhtaise ne nopeasti ja varovasti lävikössä juoksevalla kylmällä vedellä.
2. Laita mansikat ja vesi kattilaan ja kuumenna höyryäväksi mutta ei kiehuvaksi.Lisää hillosokeri sekoittaen samalla ja kuumenna kiehuvaksi.
3. Anna kiehua n. 10 min ja kuori kiehumisen aikana syntyvä vaahto pois esim.reikäkauhalla.
4. Nosta kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä puolisen tuntia sekoittaen hilloa muutamia kertoja.
Kylmiö-, kellarisäilytys:
1. Kuumenna puhtaat lasitölkit ilman kansia uunissa 100 asteessa ja anna jäähtyä.Huuhtele sekä tölkit että kannet säilöntäaineella, jaa hillo purkkeihin ja sulje kannet.
2. Anna hillon jäähtyä kokonaan ja säilytä viileässä.
Pakastettu hillo:
1. Anna hillon jäähtyä kunnolla ja jaa pakasterasioihin. Sulje kannet ja pakasta hillot.
2. Voit sekoittaa pakasteeksi menevän hillon joukkoon tuoreita kokonaisia tai paloiteltuja/viipaloituja marjoja.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa 2016.

LUE MYÖS

IL kokosi vinkit turvalliseen mökkivuokraamiseen - nämä merkit ilmoituksessa paljastavat huijarin

 (muokattu )
Kesämökkiä vuokratessa kannattaa olla tarkkana, ettei joudu huijauksen kohteeksi. Iltalehti kokosi vinkit, joilla vältyt joutumasta nettihuijarin haaviin.
Mökkihuijaukset ovat joka kesä suomalaisten riesana. Vuosien saatossa esille on noussut toinen toistaan ikävämpiä tapauksia, kun juhannuksen vieton majoituspaikalla onkin ollut vain mökin perusteet, tai kun maksun saamisen jälkeen mökin vuokraaja katoaa maan alle, eikä mökkiin koskaan päästäkään.
Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurlingin mukaan kesäiset mökkihuijaukset ovat osa laajempaa huijausilmiötä. Beurlingin mukaan huijauksia tulee vastaan myös mökkien lisäksi myös ympäri vuoden vuokra-asunnoissa. Mökkihuijaukset ovat vain suurempien huijauksien yksi haara.
- Esimerkiksi opiskelijat joutuvat usein huijauksen kohteeksi, kun etsivät opiskelija-asuntoa nopealla aikataululla ja sattuvat löytämään todella halvan yksiön. Siinä on tällainen samanlainen tausta, että vedätetään vain ja pyydetään rahoja mahdollisimman nopeasti, Beurling selittää.
Beurling painottaa, että vuokratessa mitä tahansa kohdetta netistä pitää olla tarkkana. Myös kesämökkien kanssa.
- Jos antaa ventovieraalle ihmiselle rahaa, niin raha pitää lähtökohtaisesti ajateltuna antaa sen verran, mitä on varaa hävitä.
Kesämökkien vuokraamisessa ongelmana on, että rahaa yleensä vaaditaan etukäteen, eikä vuokraajalla ole kauppaa tehdessä välttämättä mitään konkreettista. Kauppa tehdään avainten paikan tai ovikoodien perusteella.
- Jos ostaa verkkopalvelusta vaikka kestovaippoja lapselle, niin siinä mennään paikalle ja nähdään, että tällaisesta tuotteesta on kysymys. Tuotteen saa hyppysiinsä, jonka jälkeen siitä maksetaan.

Näin vältät huijatuksi tulemisen

Beurlingin mukaan suurten summien liikuttelussa tulee olla erityisen tarkkana.Hän neuvookin, että mökkiä vuokratessa kannattaa käyttää tunnettua sivustoa tai välittäjiä.
Lisäksi Beurling vinkkaa, että mökistä ei kannata maksaa suin päin, vaan tilannetta tulisi selvittää rauhassa. Mökin omistaja kannattaa ennen maksamista tarkistaa maanmittauslaitoksen sivuilta.
- En maksaisi penniäkään, ennen kuin olisin tarkastanut maanmittauslaitoksen sivuilta, että vuokraaja todella omistaa mökin. Se että hänellä on avain johonkin, tai että se vielä käykin oveen, ei takaa mitään. Mökkiähän voi vuokrata vaikka perheen poika, mutta oikeasti omistaja onkin äiti. Sitten äiti pamahtaakin paikalle yhtäkkiä, että kukas täällä minun mökissäni on, Beurling kertoo.
Maanmittauslaitokselta omistajan tarkastaminen maksaa Beurlingin mukaan jonkin verran, mutta hän muistuttaa, että 20 euron maksu on pienempi paha kuin satojen tai tuhansien eurojen tappiot.
- Sitten kun on tiedossa, että mökin omistaa tämän niminen henkilö, ja sovitaan tapaaminen esimerkiksi rautatieasemalle, niin voi pyytää esittämään henkilötodistuksen. Näin voi olla varma, että kyseessä on oikea henkilö.
Vasta sen jälkeen kannattaa alkaa liikuttamaan rahaa.
- Maksaminenkin kannattaa jakaa osiin siltä varalta, että mökki on huonossa kunnossa. Ei kannata maksaa kaikkea heti kerralla, vaan maksaa tietyn osan aluksi ja loput vaikka kun menee mökille. Maksu kannattaa suorittaa pikkuhiljaa.
Beurling myös muistuttaa, että vuokraajan ei pidä ottaa kaikkea mökin vuokraamisesta aiheutuvaa riskiä, vaan myös mökin omistajalla on vastuu.
- Se on aika väärin, että vuokraaja joutuu kantamaan riskin kokonaan, eikä omistaja ollenkaan.

Näistä merkeistä tunnistat huijauksen

Huijausta ei ole helppoa tunnistaa nettisivustoilla, mutta tiettyjä varoitusmerkkejä kannattaa kuitenkin seurata.
Beurling antaa muutaman neuvon, joita tarkkailemalla oppii tunnistamaan valheellisen ilmoituksen.
1. Millaiset kuvat ilmoituksessa on?
Beurlingin mukaan ihan ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, että ilmoituksessa on kaikki oleelliset seikat kohdallaan. Ilmoituksesta pitäisi löytyä mökin osoite sekä selkeästi kerrottu sijainti. Lisäksi kuvien määrästä voi tehdä johtopäätöksiä.
- Se on ensimmäinen varoitusmerkki, jos siellä on vain yksi epämääräinen kuva.Ilmoituksessa tulisi olla useita kuvia.
2. Tarkasta sijainti
Ilmoituksen tarkastelun jälkeen mökin sijainti kannattaa itse tarkistaa Google Mapsista.
- Sieltä näkee, minkälaista alueella on, ja onko siellä ylipäätään mökkejä. Ei välttämättä tarvitse itse mennä paikalle.
3. Kiire kertoo huijarista
Selkeä varoitusmerkki on myös, jos mökin omistajalla on kiire saada maksu.
- Silloin yleensä tulee sellainen olo, että hetkinen, mikäs tässä on homman nimi.
4. Omistaja ei suostu tapaamaan kasvotusten
Myös silloin pitäisi hälytyskellojen soida, jos mökin vuokraaja ei suostu tapaamaan kasvotusten, vaan haluaa hoitaa kaiken yhteydenpidon esimerkiksi sähköposteilla.
- Jos tulee sellainen olo, että mökin omistaja yrittää vältellä kohtaamisia, niin se on myös selkeä varoitusmerkki. Sehän ei tietenkään aina tarkoita, että kyseessä on huijari, mutta silloin pitää olla erityisen varovainen.

Ilmoitus poliisille

Jos kaikesta huolimatta kuitenkin joutuu huijauksen kohteeksi, tulee asiasta tehdä rikosilmoitus poliisille.
- He sitten katsovat, miten he pystyvät tekemään. Monesti ammattilaishuijarin jäljille voi kuitenkin olla vaikea päästä.
Erilaisista huijauksista lisätietoa saa huijausinfokampanjasta.

Syö näin, jos haluat pysyä terveenä: 10 parasta ruokaa

 (muokattu )
Elimistön immuniteettia voi vahvistaa oikeanlaisella ruokavaliolla. Liitä ruokavalioosi näitä ruokia, jos haluat parantaa vastustuskykyäsi.
MOSTPHOTOS
Moni ei tiedä, että vastustuskykyä voi parantaa luonnon antimin. Kokeile lisätä näitä omaan ruokavalioosi:

1. Jalapenot

Jalapenojen tulisuus on peräisin kapsaisiinista, jolla on tulehdusta vähentävä vaikutus. Tutkimusten mukaan jalapenojen syöminen voi vähentää muun muassa niveltulehduksen oireita. Kapsaisiini myös vauhdittaa aineenvaihduntaa.

2. Sitrushedelmät

Appelsiinissa, sitruunassa ja greipissä on immuunijärjestelmää vahvistavia flavonoideja. Bioflavonoidit suojaavat syöpää aiheuttavilta vapailta radikaaleilta.
Sitrushedelmissä on runsaasti C-vitamiinia, joka voi tutkimusten mukaan auttaa lyhentämään flunssan kestoa keskimäärin yhdellä päivällä. Hedelmien syömisen lisäksi helppo tapa lisätä C-vitamiinia ruokavalioon on juoda sitruunalla maustettua vettä.

3. Omenat

Erään tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka söivät omenan päivässä, käyttivät vähemmän lääkkeitä. Säännöllisen omenoiden syömisen on myös todettu vähentävän astmaoireita.
Omenoiden syöminen on yhdistetty myös alhaisempaan syövän, sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiin. Omenoissa on erilaisia fytokemikaaleja, jotka toimivat antioksidantteina.
Omenoiden sisältämä kuitu taas auttaa vähentämään elimistön tulehdustekijöitä.
Tutkimusten mukaan omena kannattaa syödä kuorineen. Jos omenan kuorii, kuoressa olevat fenoliyhdisteet, kuten flavonoidit jäävät saamatta. Jos torjunta-ainejäämät epäilyttävät, paras tapa tutkimuksen mukaan on poistaa ne ruokasooda-vesi-seoksella.

4. Salvia

Salvialla on iät ja ajat hoidettu kurkkukipua ja yskää. Sveitsiläisen tutkimuksen mukaan antiseptinen salvia yhdistettynä auringonhattuun voi tuoda helpotusta ärtyneelle kurkulle. Salvia tekee hyvää myös ruuansulatukselle. Se voi myös lievittää kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosien oireita.
MOSTPHOTOS

5. Kamomillatee

Kamomillan kuivattuja lehtiä on käytetty rohdoskasvina satoja vuosia.Tutkimusten mukaan kamomillalla voi tyynnytellä ärtynyttä vatsaa. Kamomillan sisältämät flavonoidit puolestaan vähentävät tulehdusta ja kipua. Haalea kamomillatee sopii ärtyneiden suun limakalvojen purskutteluun.

6. Fenkoli

Fenkoli on apu etenkin flunssaan sairastuneelle. Se voi helpottaa liman irtoamista ja rauhoittaa karheaa kurkkua. Fenkoli sisältää runsaasi C-vitamiinia, kuituja sekä folaattia.
Näiden lisäksi fenkolissa on runsaasti kasviperäistä ravinnetta nimeltä anetoli, joka voi vähentää tulehduksia, estää syöpään sairastumista ja jopa suojata maksaa haitallisilta kemikaaleilta.
Fenkolin sisältämä kalium osallistuu elimistön nestetasapainon säätelyyn.

7. Karpalot

Karpalon antioksidantit poistavat elimistöstä myrkkyjä ja estävät syöpää, diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja. Osalla toistuvista virtsatieinfektioista kärsivillä karpalovalmisteiden on todettu vähentävän infektioita.
MOSTPHOTOS

8. Valkosipuli

Valkosipulin allisiini voi vähentää riskiä sairastua flunssaan. Valkosipulin syöminen suojaa lisäksi esimerkeiksi vapaiden radikaalien vaikutukselta.Valkosipuli on yhdistetty myös pienempään vatsan-, paksusuolen- ja ruokatorven syövän riskiin.

9. Sienet

Tutkijat ovat havainneet, että sieniruokien syömisellä on positiivista vaikutusta kehon immuunijärjestelmään. Sienien ainesosat estävät muun muassa mikrobien kasvua. Kotimaisissa sienissä on lisäksi paljon D-vitamiinia.

10. Inkivääri

Inkiväärin betakaroteeni ja kapsaisiini parantavat immuunipuolustusta.
Inkiväärillä on myös muita suotuisia vaikutuksia. Sitä suositellaan esimerkiksi pahoinvoinnin hoitoon.
Viimeaikaisissa tutkimuksissa sen on todettu sen voivan ehkäistä muun muassa liikalihavuuden, sydänsairauksien ja diabeteksen syntyä.
Inkiväärin öljyhartsit voivat alentaa kolesterolia ja vähentää verisuoniterveydelle haitallisten triglyseridien määrää ja kohottaa hyvän HDL-kolesterolin määrää.
Lähde: Time.com
Päättyy 11 s.
00:00:08