• Pori tarjoaa mainiot puitteet niin rantaelämälle kuin kulttuurimatkoillekin.
  • Porista ja sen ympäristöstä löytyy myös hienoja luontokohteita.
Yyteri tarjoaa hulppeat puitteet rantaelämälle.
Yyteri tarjoaa hulppeat puitteet rantaelämälle.
Yyteri tarjoaa hulppeat puitteet rantaelämälle. AOP
Pori Jazz ja Suomi-Areena vetävät joka kesä melkoisen määrän kävijöitä Poriin.Tänä vuonna kaupunkiin kerääntyy rutkasti kansaa myös siellä pidettävien asuntomessujen vuoksi. Satakunnan maakuntakeskuksessa kannattaa käydä muulloinkin kuin suurtapahtumien aikaan, sillä sieltä löytyy paljon näkemistä ja tekemistä. Tässä kymmenen tärppiä Porin monipuolisesta tarjonnasta!

1. Yyteri

Yyterin hiekkaranta on eittämättä upea: kuusi kilometriä valkoista, pehmeää hiekkaa. Rantaelämän lisäksi Yyterin alueella voi myös retkeillä, ulkoilla ja nauttia luonnosta esimerkiksi patikoiden, pyöräillen tai ratsastaen. Yyterin alueelta löytyy myös esimerkiksi golfkenttä, kalastuspaikkoja, seikkailupuisto sekä kylpylä.
Ahlaisten kirkko on Porin vanhin.
Ahlaisten kirkko on Porin vanhin.
Ahlaisten kirkko on Porin vanhin. AOP

2. Ahlainen

Porin pohjoisin kaupunginosa, Ahlainen, on kaunis puutaloista koostuva merenrantakylä. Luonnonläheisessä kaupunginosassa kannattaa pistäytyä taivaltamassa perinteisellä kylänraitilla ja vierailemassa vuonna 1796 rakennetussa puukirkossa. Ahlaisten kirkko on Porin vanhin.

3. Juseliuksen mausoleumi

Juseliuksen mausoleumin tarina on koskettava: vuorineuvos F.A. Juseliusrakennutti sen 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen Sigrid-tyttärensä muistoksi.Mausoleumin alkuperäiset freskot maalasi Akseli Gallén-Kallela. Tätä nykyä muistomerkki on yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä.
Juseliuksen mausoleumi tunnetaan upeista freskoistaan.
Juseliuksen mausoleumi tunnetaan upeista freskoistaan.
Juseliuksen mausoleumi tunnetaan upeista freskoistaan. AOP

4. Eteläranta ja Kivi-Pori

Kokemäenjoen varrella sijaitseva Eteläranta on Porin arvoaluetta.Joenrantamaiseman komeat kivitalokorttelit on rakennettu valtaosin vuonna 1852 tapahtuneen Porin palon jälkeen. Pori on palanut historiansa aikana yhdeksän kertaa.
Kokemäenjoen rannalta löytyy myös kaunis, uusgoottilainen Keski-Porin kirkko, jonka erikoisuus on valurautakattoinen torni. Vuonna 1863 käyttöön otetun kirkon sisätilat viimeisteltiin kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin jugend-tyylisiksi.
Etelärannan ja Kivi-Porin kauniita rakennuksia. Keski-Porin kirkossa kannattaa vierailla.
Etelärannan ja Kivi-Porin kauniita rakennuksia. Keski-Porin kirkossa kannattaa vierailla.
Etelärannan ja Kivi-Porin kauniita rakennuksia. Keski-Porin kirkossa kannattaa vierailla. AOP

5. Kirjurinluoto

Kirjurinluoto tunnetaan Pori Jazzin tapahtumapaikkana. Mutta alueelta löytyy paljon kiinnostavaa nähtävää, minkä vuoksi siellä kannattaa vierailla muulloinkin.Perheen pienimmät viihtyvät noin kolmen hehtaarin kokoisessa Pelle Hermanin leikkipuistossa ja lasten liikennepuistossa. Kirjurinluodon alueella kiertää myös useita ulkoilu- ja luontoreittejä, ja Kokemäenjoen rannasta löytyy uimaranta.Kirjurinluodolla toimii myös kesäteatteri.

6. Museot ja galleriat

Kuvataiteen ystävälle riittää kierrettävää Porissa: esimerkiksi P-galleria, Poriginal Galleria sekä Porin Taidegraafikkojen ylläpitämä Paja & Galleria ovat hyviä vierailukohteita. Professori Maire Gullichsenin kokoelman ympärille perustettu Porin Taidemuseo esittelee nykytaidetta, ja siellä on sekä kotimaisia että kansainvälisiä vaihtuvia näyttelyitä.
Kulttuurihistoriallisista museoista kiinnostuneen kannattaa vierailla esimerkiksi Rosenlewin sukuyhtiön historiaa esittelevässä Rosenlew-museossa tai 1950-luvun asumista esittelevässä Korsmanin talossa.

7. Luontokohteet

Selkämeren kansallispuisto ulottaa Porin seudulla Luvialta Merikarvialle ja sijoittuu pääasiassa ulkosaaristoon. Siellä on kiinnostavaa nähtävää jopa useammankin päivän mittaisille retkille. Porista järjestetään kuljetuksia esimerkiksi osin kansallispuiston alueella sijaitsevalle Iso-Enskerille sekä Säpin majakkasaarelle.
Yyterin dyynialue on myös hieno luontokohde, ja Mäntyluodon alueen kallioilla voi ihmetellä meren tyrskyjä. Kokemäenjoen luonnosta ja maisemista voi nauttia myös meloen.
Yyterin dyynit ovat hieno luontokohde.
Yyterin dyynit ovat hieno luontokohde.
Yyterin dyynit ovat hieno luontokohde. AOP

8. Kulttuuritarjonta

Kansallisteatteria edeltänyt Suomalainen teatteri aloitti toimintansa Porissa vuonna 1872. Poria voi siis pitää suomenkielisen teatterin kehtona. Nykyinen Porin teatteri on perustettu vuonna 1931. Porissa toimii myös kaupunginorkesteri Pori Sinfonietta.
Pori Jazzin lisäksi kaupungissa järjestetään muitakin kiinnostavia kulttuuritapahtumia, kuten esimerkiksi Porispere-rockfestivaali, joka tänä vuonna pidetään 4.-6. elokuuta ja vuosittain kesäkuussa pidettävä Pori Organ -urkumusiikkifestivaali.
Suomirockin historiassa Porilla on oma merkittävä roolinsa: kaupungista tuli 1980-luvulla monia merkittäviä yhtyeitä kuten Dingo, Yö ja Mamba.
Pori Jazz järjestetään Kirjurinluodolla.
Pori Jazz järjestetään Kirjurinluodolla.
Pori Jazz järjestetään Kirjurinluodolla. AOP

9. Leikkipuistot

Porin alueella on yli sata leikkipuistoa. Lasten kanssa liikkuvalle riittää siis hauskaa tekemistä.

10. Reposaari

Reposaaren puutalokaupunginosa meren rannassa on kiinnostava kohde varsinkin kasvien ystäville. Siellä kasvaa nimittäin harvinaisia kasveja, jotka ovat saapuneet satamakaupunkiin laivojen painolastimullan mukana.
Lähteet: Visit Pori, Visit Yyteri
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa 2017. Uusimme sen asuntomessujen alkamisen vuoksi. Juttua päivitetty 11.7. 2017 kello 8.41: korjattu painolastivesi painolastimullaksi. Juttua on päivitetty myös 2.7.2018 tämänkesän tilanteen mukaiseksi.