Mökkihuijaukset ovat joka kesä suomalaisten riesana. Vuosien saatossa esille on noussut toinen toistaan ikävämpiä tapauksia, kun juhannuksen vieton majoituspaikalla onkin ollut vain mökin perusteet, tai kun maksun saamisen jälkeen mökin vuokraaja katoaa maan alle, eikä mökkiin koskaan päästäkään.
Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurlingin mukaan kesäiset mökkihuijaukset ovat osa laajempaa huijausilmiötä. Beurlingin mukaan huijauksia tulee vastaan myös mökkien lisäksi myös ympäri vuoden vuokra-asunnoissa. Mökkihuijaukset ovat vain suurempien huijauksien yksi haara.
- Esimerkiksi opiskelijat joutuvat usein huijauksen kohteeksi, kun etsivät opiskelija-asuntoa nopealla aikataululla ja sattuvat löytämään todella halvan yksiön. Siinä on tällainen samanlainen tausta, että vedätetään vain ja pyydetään rahoja mahdollisimman nopeasti, Beurling selittää.
Beurling painottaa, että vuokratessa mitä tahansa kohdetta netistä pitää olla tarkkana. Myös kesämökkien kanssa.
- Jos antaa ventovieraalle ihmiselle rahaa, niin raha pitää lähtökohtaisesti ajateltuna antaa sen verran, mitä on varaa hävitä.
Kesämökkien vuokraamisessa ongelmana on, että rahaa yleensä vaaditaan etukäteen, eikä vuokraajalla ole kauppaa tehdessä välttämättä mitään konkreettista. Kauppa tehdään avainten paikan tai ovikoodien perusteella.
- Jos ostaa verkkopalvelusta vaikka kestovaippoja lapselle, niin siinä mennään paikalle ja nähdään, että tällaisesta tuotteesta on kysymys. Tuotteen saa hyppysiinsä, jonka jälkeen siitä maksetaan.

Näin vältät huijatuksi tulemisen

Beurlingin mukaan suurten summien liikuttelussa tulee olla erityisen tarkkana.Hän neuvookin, että mökkiä vuokratessa kannattaa käyttää tunnettua sivustoa tai välittäjiä.
Lisäksi Beurling vinkkaa, että mökistä ei kannata maksaa suin päin, vaan tilannetta tulisi selvittää rauhassa. Mökin omistaja kannattaa ennen maksamista tarkistaa maanmittauslaitoksen sivuilta.
- En maksaisi penniäkään, ennen kuin olisin tarkastanut maanmittauslaitoksen sivuilta, että vuokraaja todella omistaa mökin. Se että hänellä on avain johonkin, tai että se vielä käykin oveen, ei takaa mitään. Mökkiähän voi vuokrata vaikka perheen poika, mutta oikeasti omistaja onkin äiti. Sitten äiti pamahtaakin paikalle yhtäkkiä, että kukas täällä minun mökissäni on, Beurling kertoo.
Maanmittauslaitokselta omistajan tarkastaminen maksaa Beurlingin mukaan jonkin verran, mutta hän muistuttaa, että 20 euron maksu on pienempi paha kuin satojen tai tuhansien eurojen tappiot.
- Sitten kun on tiedossa, että mökin omistaa tämän niminen henkilö, ja sovitaan tapaaminen esimerkiksi rautatieasemalle, niin voi pyytää esittämään henkilötodistuksen. Näin voi olla varma, että kyseessä on oikea henkilö.
Vasta sen jälkeen kannattaa alkaa liikuttamaan rahaa.
- Maksaminenkin kannattaa jakaa osiin siltä varalta, että mökki on huonossa kunnossa. Ei kannata maksaa kaikkea heti kerralla, vaan maksaa tietyn osan aluksi ja loput vaikka kun menee mökille. Maksu kannattaa suorittaa pikkuhiljaa.
Beurling myös muistuttaa, että vuokraajan ei pidä ottaa kaikkea mökin vuokraamisesta aiheutuvaa riskiä, vaan myös mökin omistajalla on vastuu.
- Se on aika väärin, että vuokraaja joutuu kantamaan riskin kokonaan, eikä omistaja ollenkaan.

Näistä merkeistä tunnistat huijauksen

Huijausta ei ole helppoa tunnistaa nettisivustoilla, mutta tiettyjä varoitusmerkkejä kannattaa kuitenkin seurata.
Beurling antaa muutaman neuvon, joita tarkkailemalla oppii tunnistamaan valheellisen ilmoituksen.
1. Millaiset kuvat ilmoituksessa on?
Beurlingin mukaan ihan ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, että ilmoituksessa on kaikki oleelliset seikat kohdallaan. Ilmoituksesta pitäisi löytyä mökin osoite sekä selkeästi kerrottu sijainti. Lisäksi kuvien määrästä voi tehdä johtopäätöksiä.
- Se on ensimmäinen varoitusmerkki, jos siellä on vain yksi epämääräinen kuva.Ilmoituksessa tulisi olla useita kuvia.
2. Tarkasta sijainti
Ilmoituksen tarkastelun jälkeen mökin sijainti kannattaa itse tarkistaa Google Mapsista.
- Sieltä näkee, minkälaista alueella on, ja onko siellä ylipäätään mökkejä. Ei välttämättä tarvitse itse mennä paikalle.
3. Kiire kertoo huijarista
Selkeä varoitusmerkki on myös, jos mökin omistajalla on kiire saada maksu.
- Silloin yleensä tulee sellainen olo, että hetkinen, mikäs tässä on homman nimi.
4. Omistaja ei suostu tapaamaan kasvotusten
Myös silloin pitäisi hälytyskellojen soida, jos mökin vuokraaja ei suostu tapaamaan kasvotusten, vaan haluaa hoitaa kaiken yhteydenpidon esimerkiksi sähköposteilla.
- Jos tulee sellainen olo, että mökin omistaja yrittää vältellä kohtaamisia, niin se on myös selkeä varoitusmerkki. Sehän ei tietenkään aina tarkoita, että kyseessä on huijari, mutta silloin pitää olla erityisen varovainen.

Ilmoitus poliisille

Jos kaikesta huolimatta kuitenkin joutuu huijauksen kohteeksi, tulee asiasta tehdä rikosilmoitus poliisille.
- He sitten katsovat, miten he pystyvät tekemään. Monesti ammattilaishuijarin jäljille voi kuitenkin olla vaikea päästä.
Erilaisista huijauksista lisätietoa saa huijausinfokampanjasta.