00:00:04
Käsienpesu on ehdottoman tärkeää tautien leviämisen estämiseksi - näin peset kätesi oikein.
Influenssaepidemia on parhaillaan käynnissä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Influenssakartta hehkuu punaista monin paikoin.
Tartuntatautirekisteriin ilmoitetuista influenssalöydöksistä suurin osa on edelleen ollut influenssa B -viruksia. Influenssa A ja B -löydösten määrät ovat uudelleen kääntyneet kasvuun.
Influenssatartuntoja on ilmoitettu kaikista sairaanhoitopiireistä ja kaiken ikäisiltä.
Kahden viime viikon aikana THL:n seurannan influenssakäyrässä on näkynyt selkeää nousua.
Influenssaa esiintyy paljon koko maassa. Tautia on nyt erityisen paljon Meri-Lapissa, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.
Lapissa, Pohjois-Savossa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella influenssaa esiintyy niin ikään paljon.
Myös HUS:in alueella influenssakäyntien määrä muuttui korkeaksi tammi-helmikuun vaihteessa. Siitä asti kartta on punertanut.
Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Itä-Savossa ja Päijät-Hämeessä on helpompi influenssatilanne.

Erilaisia viruksia

Maailmalla kiertävät influenssa A(H3N2) -virukset ovat kirjava joukko geneettisesti erilaisia viruksia, jollaisia ovat olleet myös Suomessa tähän mennessä todetut A(H3N2) -virukset. Suurin osa tutkituista influenssa B -viruksista edustaa tällä hetkellä influenssa B/Yamagata -kehityshaaraa.Influenssa A(H3N2) ja B -virus ovat aiheuttaneet hoitolaitosrypäitä eri puolilla Suomea.
THL on hankkinut tänä vuonna yhteensä 1,7 miljoonaa annosta influenssarokotteita (Influvac, Agrippal ja FluenzTetra) kansallisen rokotusohjelman tarpeita varten. Kaikki hankitut Influvac-rokotteet jaettiin marraskuun puoliväliin mennessä, yhteensä 1,44 miljoonaa annosta. Agrippal-rokotteita hankittiin 0,26 miljoonaa annosta, niiden jakelu aloitettiin marraskuun puolivälissä ja tällä hetkellä niitä on jäljellä keskusvarastossa vielä noin 137 000 annosta. FluenzTetra-rokotteiden toimitukset alkoivat lokakuussa, ja niiden käyttöaika loppui 17. tammikuuta.

Influenssa voi tappaa

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi, jolloin 5─15 prosenttia aikuisista ja 20-30 prosenttia lapsista sairastuu. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1─2 viikon vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin (korvatulehdus, keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume), sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan.
Influenssatilanteesta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.