Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen hämmästelee Suomen asuntomarkkinoiden tilaa.
Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen hämmästelee Suomen asuntomarkkinoiden tilaa.
Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen hämmästelee Suomen asuntomarkkinoiden tilaa.TIINA SOMERPURO/KL
Rantasen mukaan tilanne on nyt "poikkeuksellinen" ja "hämmentävä"asuntokaupan ammattilaistenkin näkökulmasta.
- Ensimmäistä kertaa hyvä taloustilanne, kuluttajien vahva luottamus talouteen ja ennätyksellisen alhaiset korot eivät näytä vaikuttavan asuntomarkkinoihin, Rantanen sanoo yhtiön tiedotteessa.
Vanhojen asuntojen kauppa alkoi hyytyä heti vuodenvaihteen jälkeen. Rantanen kertoo Iltalehdelle, että kappalemäärissä mitattuna laskua kertyi tammi-heinäkuussa 3,8 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
- Suomessa tehtiin tammi-heinäkuussa 33 122 asuntokauppaa vanhoilla asunnoilla, kun viime vuoden vastaava luku oli 34 355 asunto, hän selventää.
Rantasen mukaan vanhojen asuntojen kauppa kävi jo viime vuonna alle odotusten.
Sp-Koti on Rantasen mukaan tosin rikkonut myyntiennätyksiään alkuvuodesta lähtien.
- Meillä menee paremmin kuin koskaan. Teimme tyypillisesti hiljaisena heinäkuunakin asuntokauppoja lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.Myös liikevaihtomme on kasvanut viime vuodesta
yli 30 prosenttia.
Johtuuko kaupan hyytyminen siitä, että hinnat ovat jo kipurajalla?
- On paljon paikkakuntia, jossa hinnat ovat laskeneet, mutta toisaalta esimerkiksi pk-seudulla hintojen nousu on jatkunut. Mutta kyllä vanhat asunnot ovat jo esimerkiksi Helsingissä kohtalaisen arvokkaita.
Rantanen kertoo, että hänen oma kotikaupunkinsa Hämeenlinna on hyvä esimerkki kaupungista, jossa asuntomarkkinat ovat tällä hetkellä tukossa.
- Käytettyjen asuntojen hintamuutokset ovat vuositasolla maan suurimmat.Tänne on viime vuosina
rakennettu paljon ja rakennetaan edelleenkin, vaikka alkuvuosi on vastoin ennusteita näyttänyt väestökehityksessä miinusta.
Hänen mukaansa ulkoisilla tekijöillä voi olla yllättävänkin suuri vaikutus asuntomarkkinaan.
- Esimerkiksi Hämeenlinnassa VR lopetti vajaa vuosi sitten useita päivittäisiä ruuhka-aikojen junavuoroja. Yhteydet Helsinkiin ja Tampereelle heikkenivät merkittävästi, Rantanen sanoo.
Korkojen nousu uhkaa
Rantanen uskoo, että Helsingissä vanhojen asuntojen hinnat eivät voi enää paljon nousta.
- Täytyy muistaa, että korot ovat lähdössä nousuun ensi vuonna, hän perustelee näkemystään.
Euroopan keskuspankki on todennut useaan otteeseen, että se todennäköisesti alkaa nostaa markkinakorkoja ohjaavaa korkoaan ensi vuoden loppupuoliskolla.
Rantanen sanoo, että asuntokaupan kehittymisen ennakointi on tänä päivänä aiempaa haastavampaa. - Tällä hetkellä näyttää siltä, että olemme BKT:n ja lainakorkojen osalta aallonharjalla. Jos ennusteet pitävät paikkansa eli EKP nostaa ensi vuoden loppupuoliskolla korkoja ensimmäisen kerran ja Suomen BKT hieman laskee, seurannee siitä pienellä viiveellä kuluttajien luottamuksen heikkeneminen. Se taas tarkoittanee, ettei asuntokauppa tule tästä ainakaan kiihtymään.
Sp-Koti on Säästöpankkiryhmään kuuluva, franchising-pohjalta toimiva ja paikallinen kiinteistövälitysketju, jolla on 60 toimistoa eri puolilla Suomea.