sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Ikääntyvien kannattaa


Ikääntyvän naisen kannattaa juoda maitoa muutenkin kuin luuston vuoksi
16.02.2012

Vaihdevuosien jälkeen naisten kannattaa jatkaa nestemäisten maitovalmisteiden käyttöä osana terveellistä ruokavaliota. Vähärasvaiset maitovalmisteet tuovat ruokavalioon muutakin kuin kalsiumia ja D-vitamiinia. Useiden väestötutkimusten mukaan vähärasvaisten maitovalmisteiden käyttö näyttäisi vähentävän myös riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Päivittäin rasvattomia tai 1 % rasvaa sisältäviä maitovalmisteita

Viime vuonna julkaistu amerikkalaistutkimus1 tukee aikaisempia tuloksia. Sen mukaan vähärasvaisten maitovalmisteiden käyttömäärä on kääntäen verrannollinen yli 50-vuotiaiden naisten diabetesriskiin kahdeksan vuoden seurannan aikana. Tutkimuksessa vähärasvaisiksi luokiteltiin maitovalmisteet, joissa on rasvaa korkeintaan yksi prosentti.

Eniten vähärasvaisia maitovalmisteita käyttävillä oli pienempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen verrattuna vähiten käyttäviin. Diabetesriski oli suurin naisilla, jotka käyttivät vähärasvaisia maitovalmisteita alle 2 dl päivässä.

Vähärasvaisten maitovalmisteiden käytöstä hyötyivät etenkin naiset, joiden kehon painoindeksi (BMI) oli yli 35 kg/m2.

Joka viikko jogurttia

Myös jogurtin käyttö pienensi diabetesriskiä. Riski oli pienin naisilla, jotka söivät jogurttia vähintään kaksi kertaa viikossa.

Mekanismia ei vielä tiedetä

Tutkijoiden mukaan selitystä, miksi vähärasvaiset maitovalmisteet ja jogurtti vähentävät riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, ei ole vielä löydetty. Vaikka diabeteksen riskitekijät ja monet ravintoon liittyvät asiat otettiin tässäkin tutkimuksessa huomioon, jotain on jäänyt mittaamatta tai yhdistämättä selittäväksi tekijäksi. Ravinnon rasvapitoisuus oli ainoa testatuista ravintotekijöistä, joka hieman vaikutti tuloksiin. Taudin synty on aina monen tekijän summa.

Vähärasvaiset maitovalmisteet ovat osa terveellistä ruokavaliota

Toisen amerikkalaistutkimuksen2 mukaan vähärasvaiset maitovalmisteet kuuluvat osaksi ns. terveellisen ruokavalion kokonaisuutta, jolla on suotuisia vaikutuksia ikäihmisten insuliiniresistenssiin ja tulehdusaineisiin. Tämäntyyppisen ruokavalion noudattaminen vähentää riskiä sairastua moniin kansansairauksiin, kuten aikuistyypin diabetekseen.

Tutkittavat voitiin elintarvikkeiden käytön mukaan jakaa kuuteen ryhmään. Ns. terveellistä ruokavaliota noudattavilla oli muihin ryhmiin verrattuna tilastollisesti merkittävästi parempia paaston jälkeen mitattuja insuliiniarvoja, insuliiniresistenssiä kuvaavia arvoja ja parempia glukoosiarvoja.

Terveellisen ruokavalion noudattajien tyypillisiä elintarvikkeita olivat vähärasvaiset maitovalmisteet, täysjyvävilja, kasvikset, hedelmät, kala ja siipikarjan liha. Vähärasvaisten maitovalmisteiden osuus kokonaisenergiansaannista oli heillä 9 prosenttia, kun se muilla ryhmillä oli 1–2 prosenttia.

Lähteet:
1) Margolis KJ, Wei F, de Boer IH, et al: A diet high in low.fat dairy products lowers diabetes risk in postmenopausal women. J Nutr 2011;141:1969–1974
2) Anderson AL, Harris TB, Tylavsky FA, et al: Dietary patterns insulin sensitivity, and inflammation in older adults. Eur J Clin Nutr 2012;66:18–24

Lue myös:
13.1.2012 Maito sopii sydänystävälliseen ruokavalioon

Lisätietoja: Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija Saila Paavola, puh. 09 272 2322 tai www.maitojaterveys.fiEtusivu Takaisin Tulosta Jaa Facebookissa Kerro kaverille

Maito ja Terveys (Pasilankatu 2), PL 77, 00241 Helsinki, puhelin 09 272 2322, faksi 09 272 2433, info@maitojaterveys.fi