lauantai 16. maaliskuuta 2013

Terveysviranomaisten mukaan antibiootteja vastaan kehittynyt infektioiden vastustuskyky saattaa heikentää lääkkeiden vaikutusta jopa niin paljon, että potilaat ovat yhä useammin vaarassa kuolla leikkausoperaatioiden jälkeisiin tulehduksiin.

Iso-Britannian lääkeviraston johtaja Sally Davies vaatii jo kansainvälisiä toimia, jotta lääkekehittelyssä saataisiin aikaiseksi uusia aseita mutaation muovaamia tartuntoja vastaan.

- Mikrobinen vastustuskyky aiheuttaa katastrofaalisen uhan. Jos emme toimi nyt, kuka tahansa meistä voi joutua sairaalaan 20 vuoden päästä ja kuolla pienen leikkausoperaation jälkeen tavanomaiseen infektioon vain siitä syystä, etteivät antibiootit tehonneet, Davies sanoi.

Davies kuvailee, että esimerkiksi sellaiset rutiinitoimenpiteet kuten lonkkaproteesin asentaminen tai elinsiirron tekeminen saattavat muuttua vuosien saatossa hengenvaarallisiksi operaatioksi.

Vain kourallinen uusia antibiotteja on saatu markkinoille viime vuosikymmenten aikana, joten pian ihmiskunnalla alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan.

Uusia antibiootteja odotellessa, monet infektiotaudit ehtivät kehittyä lääkkeitä hylkiviksi superbakteereiksi. Yksi tällainen tunnetaan jo ja se kulkee nimellä MRSA.

MRSA eli sairaalabakteeri tappaa 19 000 ihmistä joka vuosi pelkästään Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Maailmalla on myös alettu tavata lääkkeille vastustuskykyistä tuberkuloosia.

Lisäksi NDM-1 -nimeä kantava superbakteeri on jo levinnyt ympäri maailmaa Intiasta, jossa tautitapauksia on raportoitu runsaasti.

Viime vuonna maailman terveysjärjestö WHO myös tiedotti, että ihmiskunta on saanut riesakseen tippuria aiheuttavan gonokokkibakteerin, johon ei tällä hetkellä tepsi mikään lääkehoito.

- Sellaisten infektioiden määrä kasvaa jatkuvasti, joihin ei ole olemassa mitään hoitokeinoa, sanoo myös mikrobiologian professori Laura Piddock Birminghamin yliopistosta.