lauantai 16. maaliskuuta 2013

Pysyykö johtajat Suomessa?

Kaunis ja puhdas luonto. Turvallisuus. Lasten hyvinvointi. Asiat menevät niin kuin on sovittu. Nämä tekijät pitävät johtajia Suomessa. Korkea verotus aiheuttaa hieman hampaidenkiristelyä. Kysyimme miksi johtaja haluaa työskennellä pohjoismaisessa yrityksessä, vaikka maailmalla olisi tarjolla parempi palkka ja kevyempi verotus.

Onko pohjoismaisilla yrityksillä mahdollisuus pitää hyvät johtajat talossa? Se on ikuisuuskysymys. Uutistoimisto Reuters kertoi hiljattain selvityksestä, jonka mukaan Ruotsissa ja Tanskassa huippujohtajat ansaitsevat keskimäärin neljänneksen vähemmän kuin eurooppalaiset kollegansa. Suomessa ja Norjassa palkkaero on vieläkin suurempi. Reuters muistutti, että Pohjoismaissa maksetaan myös maailman korkeimpia veroja.

Samassa jutussa pankkikonserni Nordean toimitusjohtaja, tanskalainen Christian Clausen sanoi, että hän viihtyy kotimaassaan, koska "elämänlaatu Pohjoismaissa on fantastinen".
Näin he vastasivat.







Toimitusjohtaja Kari Kauniskangas, Fiskars:

– Olen työskennellyt vuosia sekä Yhdysvalloissa että Saksassa, ja viihtynyt molemmissa maissa perheineni erinomaisesti. Kaikissa maissa on omat hyvät ja huonot puolensa; Suomessa on ainutlaatuinen luonto, mutta viihtyisiä loma-asuntoja löytyy myös muualta. Suomessa minun on luonnollisesti helppo ymmärtää kotimaan kulttuuria, ja suomalaisten kanssa on luontevaa toimia liike-elämässä.

Suomen haasteena kansainvälisessä liiketoiminnassa on sijainti kaukana isoista markkinoista. Suomesta on työläämpää hahmottaa, miten isot markkinat, kauppa ja kuluttajat toimivat. Välimatka on pitkä sekä kilometreinä että aikaerona. Myös elintaso vastaavissa tehtävissä on usein ulkomailla korkeampi.

Palveluliiketoiminnan johtaja Lea Lehtinen, Kone:

– Pohjoismaissa työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on helpompaa: työpäivät ovat yleensä lyhyempiä mutta tehokkaampia. Toimintakulttuuri on ratkaisukeskeisempi, prosessit on hiottu toimiviksi ja kommunikaatio-ongelmiin törmää harvemmin.Elämänlaatua parantaa kaunis ja puhdas luonto, ulkona voi liikkua vuoden ympäri. Myös turvallisuus ja tasa-arvo ovat asioita, jotka helposti koetaan itsestään selviksi. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla maailmassa.

Palkkataso voi olla matalampi kuin ulkomaisilla yrityksillä – kuitenkin palkkaturva on parempi, samoin koulutus- ja etenemismahdollisuudet.

Miinuspuoli Pohjoismaissa on verotus, joka syö ison osan palkasta. Kylmyys ja pimeys eivät sovi kaikille, varsinkaan jos ei ole talvisten ulkoilulajien harrastaja.

Työskentelen nyt Lähi-idässä, Dubaissa. Toimintakulttuuri ei ole niin toimiva ja itseohjautuva kuin Pohjoismaissa. Täällä johtajalta vaaditaan paljon enemmän mikromanageerausta: yksityiskohdat on kerrattava moneen kertaan, jotta asiat tulevat tehdyiksi sovitusti. Arabiemiraateissa ei ole tuloverotusta ja mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon on paljon. Voisin harkita myös pysyvää työpaikkaa ulkomailla.