lauantai 28. syyskuuta 2013

Legendaarinen johtaja

Suomessa yritysjohtajien muhkeat ero- ja eläkepaketit suututtavat, mutta amerikkalaisiin verrattuna ne ovat vielä pieniä.

Suomessa vieraileva legendaarinen Jack Welch työskenteli vuosina 1981–2001 monialayhtiö General Electricin (GE) hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana.

Vuonna 2001 Welchin siirtyessä eläkkeelle hän sai Forbes-lehden mukaan 417 miljoonan dollarin erorahan.

Welchin kaudella yhtiön markkina-arvo nousi 13 miljardista huikeaan 400 miljardiin dollariin. Fortune-lehti on nimennyt Welchin vuosisadan johtajaksi. Welchin henkilökohtaisen omaisuuden arvoksi on arvioitu 720 miljoonaa dollaria, 533 miljoonaa euroa.
Taloustiedot
Nokia Oyj

Welch ärsyyntyy, kun puheeksi nousee puhelinvalmistaja Nokian väistyvän toimitusjohtajan Stephen Elopin kohuttu palkkio.

– En tunne Elopin palkkiorakennetta. Itse työskentelin GE:n palveluksessa 41 vuotta, Welch kuittaa palkkiopuheet.

Tänä päivänä harmaahapsinen mies twiittaa, luennoi, valmentaa, kirjoittaa ja kommentoi ahkerasti talouslehdissä. Hän on myös kehittänyt oman MBA -ohjelmansa.

Vaimo Suzy Welch on tunnettu tv-kommentaattori ja talousjournalisti. Suomeen, Jyväskylän bisnesfoorumiin Welch saapui esittelemään liikkeenjohdon valmennuksen teesejä.

"Säästöt tuskallisia,
mutta välttämättömiä"

Welch ei osaa antaa lääkkeitä talousongelmiin tai neuvoja suomalaisyhtiöille, jotka ovat vuoden mittaan irtisanoneet rajusti. Suomella on paljon vahvuuksia, joihin nojata, muun muassa "mahtava koulutusjärjestelmä". Kustannustehokkuus on silti Welchin mielestä välttämätöntä.

– Irtisanominen on tuskallisinta, mitä yhtiö joutuu tekemään, mutta se on välttämätöntä, jotta yritys säilyy kilpailukykyisenä. Jos rahat loppuvat, olet ulkona bisneksestä.

– Ihmiset eivät ole ainoa kohde. Kustannuksia on leikattava kaikkialta, Welch sanoo.

Henkilöstöjohtamisessa Welchin opit perustuvat kovaan kilpailuun ja reiluun palkitsemiseen. Menestyjät palkitaan, heikommasta aineksesta pyritään hankkiutumaan eroon.

Welch uskoo vakaasti, että yrityksen johdon kannattaa rankata henkilöstönsä säännöllisesti. Welchin mallina on niin sanottu 20-70-10, mikä tarkoittaa että viidennes henkilöstöstä kuuluu työntekijöiden eliittiin, jota pitäisi kehua ja palkita.

Maailman kaunein

Filippiinien edustaja Megan Young, 23, kruunattiin lauantaina Miss Maailma -kisan voittajaksi Balilla Indonesiassa.
Kolmiviikkoista kisaa varjostivat islamistien mielenosoitukset ja pelko terrori-iskuista.

Young lupasi olla "paras Miss Maailma koskaan". Hän opiskelee digitaalista mediaa ja toimii televisiojuontajana Filippiineillä.

Ei tanssia itsenäisyyspäivän juhlassa


Itsenäisyyspäivän juhliin radikaali muutos: Ei tanssia!


Itsenäisyyspäivän juhliin odotetuin perinne jää väliin.



Perinteinen itsenäisyyspäivän juhla järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti Tampereella, koska Presidentinlinna Helsingissä on parhaillaan perusteellisessa remontissa.

Paikanvaihdos tuo muutoksia myös juhlakuvioihin, sillä linnan juhlien odotetuin perinne jää nyt väliin: tällä kertaa ei tanssita.

- Juhlien kohokohta tänä vuonna on konsertti, tasavallan presidentin kanslian viestintäpäällikkö Katri Makkonen sanoo.

Konsertin musiikista vastaa Tampere Filharmonia, jota johtaa 27-vuotias kapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Makkonen kertoo, että konsertissa kuullaan useampaa suomalaista artistia, joiden nimet julkistetaan myöhemmin.

Ei frakkipakkoa

Myös juhlien pukukoodiin tulee muutos rennompaan suuntaan.

- Tumma puku ja kunniamerkit, ei frakkia miehillä. Naiset saavat itse valita miten pukeutuvat, eli nyt voi halutessaan käyttää pitkän puvun sijasta lyhyttä pukua, Makkonen linjaa.



- Vieraslistalla on edustettuna koko Suomi.

Juhliin kutsutaan noin 1700 vierasta, joka on suunnilleen saman verran mitä Presidentinlinnaankiin mahtuisi.

Yksi perinne kuitenkin säilyy: Yleisradio lähettää suorana juhlien olennaisen osan eli vieraiden kättelyn.

keskiviikko 25. syyskuuta 2013

SUOLA

Natrium on välttämätön kivennäisaine, mutta sen tarve on pieni. Suolaksi laskettuna sitä tarvitaan keskimäärin vain 1,4 grammaa vuorokaudessa. Aikuisilla suositeltava kokonaissuolan saanti on alle 5 grammaa vuorokaudessa. Urheilijat, jotka hikoilevat erittäin paljon, voivat tarvita hieman tavallista enemmän suolaa.
Suomalaiset miehet saavat suolaa melkein kaksinkertaisen määrän päivittäin, ja naisetkin noin 7 g vuorokaudessa.
Runsaasti terveyshaittoja
Suolan runsas käyttö aiheuttaa turvotusta, kohottaa verenpainetta, lisää aivoinfarktin, munuaisten vajaatoiminnan ja sydämen kammion paksuuntumisen vaaraa. Kohonnut verenpaine on suurin riskitekijä sydäntaudeille ja aivoinfarkteille. Lisäksi suolan liiallinen käyttö lisää ennenaikaisen kuoleman vaaraa.
Suolan runsas käyttö on myös yhdistetty mahasyöpään. Lisäksi se lisää kalsiumin eritystä ja saattaa siten altistaa osteoporoosille.
Kalium toimii natriumin vastavaikuttajana. Kasvikset, pavut, siemenet, pähkinät ja maitotuotteet sisältävät runsaasti kaliumia. Mineraalisuolaa on lisätty runsaasti kaliumia ja vähennetty natriumin määrää.
Suurin osa suolasta saadaan piilosuolana joukkoruokailussa ja elintarvikkeissa muun muassa marinadeissa, eineksissä, leivässä, juustossa ja lihavalmisteissa. Suolaa vähennettäessä makuaisti tottuu noin kahdessa viikossa vähäsuolaisempaan ruokaan.
Näin vähennät suolaa:
- Syö leipä vähäsuolaisena, leipä on vähäsuolaista, kun siinä on suolaa alle 0,7 %
- Valitse muutkin elintarvikkeet vähäsuolaisina.
- Vältä lisäämästä suolaa perunoiden, pastan tai kasvisten keitinvesiin.
- Käytä ruoanlaitossa maustemittaa, jotta vältyt käyttämästä liikaa suolaa.
- Yhdessä liemikuutiossa on 5 grammaa suolaa, ota tämä huomioon, kun käytät niitä.
- Valitse tuoreita ja käsittelemättömiä ruoka-aineita ja runsaasti kasviksia.
- Meri- tai vuorisuolassa on yhtä paljon natriumia kuin tavallisessa suolassa.
- Käytä yrttejä ja mausteita suolan sijaan.
- Happamuus korostaa suolan makua, jolloin suolaa tarvitsee vähemmän. Esimerkiksi tomaattisose, luonnonjogurtti ja sitruuna antavat makua ruokaan.
- Osta lihavalmisteet mieluimmin ilman marinadia tai huuhtele ainakin ylimääräinen marinadi ennen tuotteen kuumentamista.
- Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä olevan natriumin saa muunnettua suolaksi (g) kertomalla se 2,5:llä.

lauantai 21. syyskuuta 2013

Hääpuvun kauneutta

Prinssi Felix, 29, ja prinsessa Claire, 28, saivat toisensa virallisesti jo tiistaina, jolloin heidät vihittiin siviiliseremoniassa Saksassa.
Lauantaiaamun vihkimistilaisuudessa pari muun muassa lausui häävalat. Tilaisuus pidettiin Sainte Marie-Madeleinen 1400-luvulta peräisin olevassa kirkossa.
Morsian oli vaihtanut hääpukua sitten tiistain. Silloin morsiamella oli yllään polvia hipova hame ja peplum-helmainen yläosa, nyt yllä oli klassinen hääpuku huntuineen.
Morsian oli pukeutunut pitsiseen ja kukkakuvioituun, pitkähihaiseen hääpukuun, jonka arvellaan olevan Elie Saabin suunnittelema. Libanonilainen suunnittelija on tunnetusti ollut Luxemburgin kuningasperheen suosiossa.
Illan hääjuhlien jälkeen pari suuntaa häämatkalle, jonka kohde on pidetty kuningasperheen perinteen mukaan morsiamelta salassa.

Palkkiot

Siilasmaa: Elopin palkkio kuului toimitusjohtajasopimuksen ehtoihin

                      
Nokian väliaikaisen pääjohtajan Risto Siilasmaan mukaan Stephen Elopin sopimus on oleellisista osin saman sisältöinen kuin edellisilläkin Nokian toimitusjohtajilla.
Siilasmaa kommentoi kohua herättänyttä palkkiota Nokian välittämässä lausunnossa. Siilasmaan mukaan Elopille maksettava korvaus on seurausta hänen toimitusjohtajasopimuksensa ehdoista, jotka yhtiön hallitus hyväksyi 2010.

Siilasmaa viestittää ymmärtävänsä, että asia on herättänyt paljon keskustelua. Hänen mukaansa Nokiassa ollaan tyytyväisiä siihen, että Microsoft on sopinut maksavansa 70 prosenttia sopimusvelvoitteesta.

Elop saa Microsoft-kaupan toteutuessa yhteensä noin 18,8 miljoonaa euroa bonuksia ja osakepohjaisia palkkioita. Hulppea summa sai kovaa kritiikkiä sekä kansalaisilta että poliitikoilta.

tiistai 17. syyskuuta 2013

Banaanikakku


                                         2 munaa
                                        2dl sokeria
                                        1dl vettä
                                        100g rasvaa
                                        4rkl kaakaojauhetta   
                                        1,5tl leivinjauhetta
                                        2,5dl vehnäjauhoja
                                       1-2 banaania                                                                          





Kiehauta vesi ja sulata siihen rasva. Jäähdytä. Vaahdota sokeri ja munat. Yhdistä kuivat aineet. Viipaloi kuorittu banaani. Lisää munavaahtoon vesirasva ja kuivat aineet siivilän läpi. Kaada puolet taikinasta leivitettyyn rengasvuokaan (1,8 l), laita väliin banaaniviipaleet ja kaada loput taikinasta vuokaan. Paista 175 asteessa n. 50 min.

Kumoa kakku jäähtyneenä.

Lisää kiloja saat tekemällä kakulle suklaakuorrutuksen;
2 rkl kuumaa, vahvaa kahvia
1 rkl margariinia
1 rkl kaakaojauhetta
½ tl vaniliinisokeria
1½ dl tomusokeria
Sulata rasva kuumaan kahviin. Sekoita joukkoon kaakao, tomusokeri ja vanilliinisoke

maanantai 16. syyskuuta 2013

Applen uusi puhelin

Uutta iPhonea on saatavilla valkoisen ja mustan lisäksi samppanjan värisenä. (EPA / AOP)

Apple esitteli viime viikolla juuri sellaisen iPhonen, jota markkinoilla oli huhuttu kuukausien ajan. Kovin suuri yllätys ei ollut edes se, että puhelimen kotinäppäimestä tehtiin sormenjälkitunnistin.

Applen uutuus kuvastaa osaltaan mobiililaitteiden rajua markkinataistoa. Vaikka kyseessä on edistyksellinen älypuhelin, se ei välttämättä pysty vakuuttamaan vaativaa yleisöä. Varsinkaan niitä, jotka odottavat Applelta kerta toisensa jälkeen mullistavia innovaatioita.

Innovaatioissa Samsung näyttää tällä hetkellä Applelle perävaloja. Toisaalta kameratekniikassa Nokia on noussut Applen ohi. Applen vahvuudeksi jää edelleen sisältöekosysteemi ja helposti omaksuttava käyttöjärjestelmä, joka tosin näyttää jo ikääntymisen merkkejä.

Suuret odotukset kohdistuvatkin ensi vuonna julkistettavaan iPhone 6 -malliin.

Kaiken tämän jälkeen jää kysymys: Kannattaako uusin iPhone 5S hankkia? Etsimme vastausta kysymykseen perehtymällä puhelimen ominaisuuksiin.

Kamera

Uudessa iPhonessa on edelleen 8 megapikselin kamera, mutta uusi sensori f2/2 -aukolla parantaa kuvien laatua. Sensori on 15 prosenttia suurempi kuin edellisessä mallissa. Kaksois-led-salama on suunniteltu niin, että salamavalot voidaan sekoittaa väritasapainon pitämiseksi mahdollisimman luonnollisena. Lisäksi mukana on kaivattu panoraamakuvausominaisuus, joka tekee kuvasta 28 megapikselin kokoisen. Kuvien pitäisi olla aikaisempaa laadukkaampia silloin, kun kuvataan vähäisessä valossa.

Syy vaihtaa? Peruskäyttäjä tulee edelleen hyvin toimeen iPhone 5:n kameralla, mutta uusi kamera kiinnostanee ahkeria kuvien lataajia.

Sormenjälkitunnistin

Tämä on täysin uusi ominaisuus, jollaista ei ole vielä esitelty pahimmissa kilpailijoissa. Kotinäppäimeen on integroitu sormenjälkitunnistin, jonka tarkoituksena on parantaa laitteen tietoturvaa. Sormenjäljellä voi korvata perinteisen pin-koodin tai salasanan. Tunnistinta voidaan käyttää myös iTunes-ostosten varmentamiseen. Jos puhelimella on useita käyttäjiä, se voidaan ohjelmoida tunnistamaan enintään viisi erilaista sormenjälkeä.

Syy vaihtaa? Kiinnostava uusi tekninen innovaatio, mutta vanhalla tavalla pärjää. Toisaalta sormenjälkitunnistin nopeuttaa ostosten tekemistä iTunesista, kun salasanaa ei enää tarvita.

Akun kesto

Apple on aina kiinnittänyt huomiota virransäästöön. IPhone 5S:n valmiusaika on jopa lyhentynyt iPhone 4:n 12 päivästä 5S-mallin 10,4 päivään. 3G-puheaika on pidentynyt kahdella tunnilla kymmeneen tuntiin.

Syy vaihtaa? Akun kestoa on jälleen parannettu, mutta todelliset tuntimäärät selviävät vasta kunkin käyttäjän omassa käytössä.

Tällä osa-alueella Apple tyytyy vanhaan. Näyttö on sama 4-tuumainen ja käyttää samaa tekniikkaa. Puhelimen muotoilu on samaa vanhaa. Todellisia muutoksia odotetaan vasta seuraavan sukupolven iPhoneen.
PAULI REINIKAINEN
pauli.reinikainen@ilmedia.fi

Leipomaan

MARJAPIIRAKKA

                  2 munaa
                  2 dl sokeria
                  1tl vanijasokeria
                  3,4 dl vehnäjauhoja
                  1,5tl leivinjauhetta
                  1,5 dl maitoa
                   150g sulatettua margariinia
                  4-6 dl marjoja,mustikoita,mansikoita ym

1. Sekoita munat, sokeri ja vaniljasokeri.

2. Lisää joukkoon loput aineet (sekoita jauhot ja leivijauhe ensin keskenään).

3. Kaada seos korppujauhotettuun (halkaisija 27 cm) piirakkavuokaan.

4. Lisää marjat pinnalle.

5. Paista 200 asteessa n. 30 min.

Koeta tikulla, onko piiras kypsä, ennen kuin otat uunista.

Halutessasi voit tarjota piiraan kermavaahdon kera.

Marjojen sijaan voit käyttää sokeri-kaneliseoksessa kieritettyjä omenoita.


.






















sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Teeveeohjelmat




Nyt kun metsä kutsuu satoineen,marjat ja sienet houkuttelevina.Jää varmaan teevee katsominen minimiin mutta ohjelmia voi katsoa myöhemmin http://www.katsomo.fi/ todella hyvä asia.Voi suunnitella menonsa ja katsoa suosikkinsa myöhemmin.

Roomaan

Muita ensikertalaisia Rooma-haahuilijoita voi vältellä etsiytymällä vähemmän tunnettuihin kohteisiin. Tässä ehdokkaita.
1. Villa Borghesen puisto

Villa Borghesen puiston nurmikentät ja varjoisat puistikot ovat rakastavaisten suosiossa. Puistoon voi tutustua vaikkapa vuokrapolkupyörällä. Kahviloitakin on, mutta moni pakkaa mukaan omat piknik-eväät. Puistosta avautuu upea maisemapanoraama. Täällä voi helposti viettää koko päivän.

2. Campo de' Fiori

Roomalaiset hankkivat yhä ostoksensa mieluummin pikkukaupoista ja toreilta kuin marketeista. Korttelitorin aitoa tunnelmaa löytyy Campo de' Fiorilla, jossa myydään aamupäivisin kukkia, vihanneksia, hedelmiä ja elintarvikkeita. Matkamuistoksi voi ostaa esimerkiksi erilaisia kuivapastoja ja oliiviöljyjä. Aukion ympärillä on edullisia ravintoloita.

3. Kapusiinimunkkien hautakammio

Noin 4000:n, 1500-1800-luvulla eläneen munkkiveljen luut on aseteltu koristeellisesti kammion seinille ja kattoon. Piazza Barberinin kupeessa sijaitsevaan kammioon pääsee ilman pääsymaksua, mutta jokaisen odotetaan jättävän vähintään euron lahjoitus. Valokuvaus on ehdottomasti kielletty, ja kävijöiltä edellytetään asiallista pukeutumista. Perällä odottaa viesti kuolleilta: "Me olimme kerran sellaisia kuin te nyt ja teistä tulee kerran sellaisia kuin me nyt."

KUVA: Anu Pulkkinen

perjantai 13. syyskuuta 2013

Miten ostat

Millä perusteilla valitset ruokia kaupassa? (IL)

Painonhallintaa voisi edistää myymäläsuunnittelulla, mutta lopullinen vastuu on kuluttajalla. (COLOURBOX)

Filosofian ja terveystieteiden maisteri Anna-Maria Saarelan väitöstutkimuksen mukaan ruokakauppojen laaja tuotevalikoima asettaa haasteita painonhallinnalle. Vaikka kuluttajalla olisikin tietoa oikeasta ravitsemuksesta, ei kaikkia tuotevaihtoehtoja voi tuntea perusteellisesti. Pakkausmerkintöjen tarkasteluun on usein vain rajallisesti aikaa, joten kuluttajat valitsevat helposti ennestään tuttuja tuotteita.

Saarela seurasi tutkimukseen osallistuneiden kuluttajien ostoskäyttäytymistä suuressa hypermarketissa. Hän halusi selvittää, kuinka he valitsevat ostoksensa, kuinka paljon ravitsemustieto painaa valinnoissa ja miten painonhallinnasta muistuttaminen vaikutti ostoksiin.

Tutkimuksessa selvisi, että ostokset tehtiin yleensä rutiinilla. Painonhallinta ei ollut se kriteeri, jolla ruokaostokset tehtiin. Ostoskärryyn päätyi yleensä tuttuja tuotteita, joiden hinta ja maku olivat kohdallaan. Pyydettäessä koehenkilöt osasivat kuitenkin valita vähemmän energiaa sisältävän vaihtoehdon.

Pakkaukset selkeämmiksi

- Lopullinen vastuu ruoan valinnasta ja terveellisyydestä on kuluttajalla. Tämä voi vaatia itsensä vahvaa hallintaa, sanoo Saarela väitöstiedotteessa.

Hänen mielestään sopivan ruoan valinnan pitäisi onnistua ilman suurempia ponnisteluja. Tämä asettaa haasteita niin kauppojen suunnittelulle kuin ruokapakkauksillekin. Saarela kaipaa pakkauksiin yhdenmukaisia ja kuluttajalähtöisiä ravitsemusmerkintöjä, joiden avulla sopivien vaihtoehtojen tunnistaminen olisi nykyistä helpompaa.


Painonhallintaa voisi tutkijan mukaan edistää myös myymäläsuunnittelulla. Esimerkiksi terveelliset vaihtoehdot voisi sijoittaa nykyistä selkeämmin esille. Tutkija katsoo, että painonhallintaan, terveysriskien pienentämiseen ja hyvinvoinnin tavoitteluun liittyy merkittävää markkinapotentiaalia sekä kaupalle että teollisuudelle.

Anna-Maria Saarelan ravitsemustieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 27. syyskuuta.

Nokia ym


Verkkoyhtiöksi muuttuvan Nokian osake jatkaa jo toista viikkoa vahvassa vedossa.

Yhtiö ilmoitti viime viikon tiistaina 3. syyskuuta tiistaina myyvänsä Devices & Services -liiketoimintansa Microsoftille käteiskauppana, jonka arvo on 5,44 miljardia euroa.
Nokia Oyj

Toimitusjohtaja: Ihamuotila Timo Jaakko Pietari (PRH)
Toimiala: Viestintälaitteiden valmistus (TOL:26300) (YTJ)
Lisätietoa yrityksestä Arvopaperi klo 18:29
Nokia 4.750 € +1.45%
Nokia uudet - € -
Balancen lista


Myytävät asiakirjat ja raportit
Kaupparekisteriote
Tilinpäätös
Vastuuhenkilöt
Luottotiedot
Balance Value Control

Lisää tuotteita »


Microsoft-kaupan jälkeen yhtiön osake on kallistunut 64 prosenttia. Osake maksaa nyt 4,85 euroa (iltapäivällä perjantaina), kun se ennen Nokian puhelinten myyntiuutista - maanantai-iltana 2. syyskuuta - maksoi 2,96 euroa.

Microsoft-kaupan julkistuspäivänä kurssi ampaisi peräti 34 prosenttia ja vahvistuminen on jatkunut jo puolitoista viikkoa. Eilen torstaina kurssi vahvistui kuusi prosenttia ja tänäänkin perjantaina osake on 3,6 prosentin nousussa.

Yhtiölle on sadellut Microsoft-kaupasta tehdyn ilmoituksen jälkeen suositusten nostoja. Myös yhtiön luottoluokituksen ennakoidaan nousevan.

Jatkossa Nokia keskittyy verkkotoimintaan, patenttien hallinnointiin sekä kartta- ja paikannusjärjestelmiin.

Leena Laakso
leena.laakso@kauppalehti.fi
+358-10 665 2439

keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Nyt virkkaamaan ja neulomaan


http://www.youtube.com/watch?v=zdCoaiJ_KCY


Nyt kun illat pimenevät on mukavaa virkkailla tai neuloa tvn äärellä katsella Salkkareita tai Kauniita ja rohkeita.Minulla on sukkaneulle ollut tv tuolin vierellä korissa tulee vähän neulottua jouluun perheen pienimmille kun heillä sukkia kuluu.

Syksyyn 2013

Niin olemme syksyssä marjat ja ym on pomittu.Vielä sieniä olisi hyvä saada.Kiireistä aikaa näin eläkeläisellekin.Mutta nautinnollista kun on ollut niin kaunis syksy, aurinkoisia päiviä.
Minulle sattui pieni haaveri astuin ampiaisen pesään vattuja kerätessä.Kylläpä oli sääri kipeä ampiaisen pistoista, terveyskeskus suositteli kyypakkausta vastaisuuden varalle ja jos yli 10 pistoa niinheti lääkäriin.