maanantai 16. syyskuuta 2013

Applen uusi puhelin

Uutta iPhonea on saatavilla valkoisen ja mustan lisäksi samppanjan värisenä. (EPA / AOP)

Apple esitteli viime viikolla juuri sellaisen iPhonen, jota markkinoilla oli huhuttu kuukausien ajan. Kovin suuri yllätys ei ollut edes se, että puhelimen kotinäppäimestä tehtiin sormenjälkitunnistin.

Applen uutuus kuvastaa osaltaan mobiililaitteiden rajua markkinataistoa. Vaikka kyseessä on edistyksellinen älypuhelin, se ei välttämättä pysty vakuuttamaan vaativaa yleisöä. Varsinkaan niitä, jotka odottavat Applelta kerta toisensa jälkeen mullistavia innovaatioita.

Innovaatioissa Samsung näyttää tällä hetkellä Applelle perävaloja. Toisaalta kameratekniikassa Nokia on noussut Applen ohi. Applen vahvuudeksi jää edelleen sisältöekosysteemi ja helposti omaksuttava käyttöjärjestelmä, joka tosin näyttää jo ikääntymisen merkkejä.

Suuret odotukset kohdistuvatkin ensi vuonna julkistettavaan iPhone 6 -malliin.

Kaiken tämän jälkeen jää kysymys: Kannattaako uusin iPhone 5S hankkia? Etsimme vastausta kysymykseen perehtymällä puhelimen ominaisuuksiin.

Kamera

Uudessa iPhonessa on edelleen 8 megapikselin kamera, mutta uusi sensori f2/2 -aukolla parantaa kuvien laatua. Sensori on 15 prosenttia suurempi kuin edellisessä mallissa. Kaksois-led-salama on suunniteltu niin, että salamavalot voidaan sekoittaa väritasapainon pitämiseksi mahdollisimman luonnollisena. Lisäksi mukana on kaivattu panoraamakuvausominaisuus, joka tekee kuvasta 28 megapikselin kokoisen. Kuvien pitäisi olla aikaisempaa laadukkaampia silloin, kun kuvataan vähäisessä valossa.

Syy vaihtaa? Peruskäyttäjä tulee edelleen hyvin toimeen iPhone 5:n kameralla, mutta uusi kamera kiinnostanee ahkeria kuvien lataajia.

Sormenjälkitunnistin

Tämä on täysin uusi ominaisuus, jollaista ei ole vielä esitelty pahimmissa kilpailijoissa. Kotinäppäimeen on integroitu sormenjälkitunnistin, jonka tarkoituksena on parantaa laitteen tietoturvaa. Sormenjäljellä voi korvata perinteisen pin-koodin tai salasanan. Tunnistinta voidaan käyttää myös iTunes-ostosten varmentamiseen. Jos puhelimella on useita käyttäjiä, se voidaan ohjelmoida tunnistamaan enintään viisi erilaista sormenjälkeä.

Syy vaihtaa? Kiinnostava uusi tekninen innovaatio, mutta vanhalla tavalla pärjää. Toisaalta sormenjälkitunnistin nopeuttaa ostosten tekemistä iTunesista, kun salasanaa ei enää tarvita.

Akun kesto

Apple on aina kiinnittänyt huomiota virransäästöön. IPhone 5S:n valmiusaika on jopa lyhentynyt iPhone 4:n 12 päivästä 5S-mallin 10,4 päivään. 3G-puheaika on pidentynyt kahdella tunnilla kymmeneen tuntiin.

Syy vaihtaa? Akun kestoa on jälleen parannettu, mutta todelliset tuntimäärät selviävät vasta kunkin käyttäjän omassa käytössä.

Tällä osa-alueella Apple tyytyy vanhaan. Näyttö on sama 4-tuumainen ja käyttää samaa tekniikkaa. Puhelimen muotoilu on samaa vanhaa. Todellisia muutoksia odotetaan vasta seuraavan sukupolven iPhoneen.
PAULI REINIKAINEN
pauli.reinikainen@ilmedia.fi