perjantai 13. syyskuuta 2013

Miten ostat

Millä perusteilla valitset ruokia kaupassa? (IL)

Painonhallintaa voisi edistää myymäläsuunnittelulla, mutta lopullinen vastuu on kuluttajalla. (COLOURBOX)

Filosofian ja terveystieteiden maisteri Anna-Maria Saarelan väitöstutkimuksen mukaan ruokakauppojen laaja tuotevalikoima asettaa haasteita painonhallinnalle. Vaikka kuluttajalla olisikin tietoa oikeasta ravitsemuksesta, ei kaikkia tuotevaihtoehtoja voi tuntea perusteellisesti. Pakkausmerkintöjen tarkasteluun on usein vain rajallisesti aikaa, joten kuluttajat valitsevat helposti ennestään tuttuja tuotteita.

Saarela seurasi tutkimukseen osallistuneiden kuluttajien ostoskäyttäytymistä suuressa hypermarketissa. Hän halusi selvittää, kuinka he valitsevat ostoksensa, kuinka paljon ravitsemustieto painaa valinnoissa ja miten painonhallinnasta muistuttaminen vaikutti ostoksiin.

Tutkimuksessa selvisi, että ostokset tehtiin yleensä rutiinilla. Painonhallinta ei ollut se kriteeri, jolla ruokaostokset tehtiin. Ostoskärryyn päätyi yleensä tuttuja tuotteita, joiden hinta ja maku olivat kohdallaan. Pyydettäessä koehenkilöt osasivat kuitenkin valita vähemmän energiaa sisältävän vaihtoehdon.

Pakkaukset selkeämmiksi

- Lopullinen vastuu ruoan valinnasta ja terveellisyydestä on kuluttajalla. Tämä voi vaatia itsensä vahvaa hallintaa, sanoo Saarela väitöstiedotteessa.

Hänen mielestään sopivan ruoan valinnan pitäisi onnistua ilman suurempia ponnisteluja. Tämä asettaa haasteita niin kauppojen suunnittelulle kuin ruokapakkauksillekin. Saarela kaipaa pakkauksiin yhdenmukaisia ja kuluttajalähtöisiä ravitsemusmerkintöjä, joiden avulla sopivien vaihtoehtojen tunnistaminen olisi nykyistä helpompaa.


Painonhallintaa voisi tutkijan mukaan edistää myös myymäläsuunnittelulla. Esimerkiksi terveelliset vaihtoehdot voisi sijoittaa nykyistä selkeämmin esille. Tutkija katsoo, että painonhallintaan, terveysriskien pienentämiseen ja hyvinvoinnin tavoitteluun liittyy merkittävää markkinapotentiaalia sekä kaupalle että teollisuudelle.

Anna-Maria Saarelan ravitsemustieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 27. syyskuuta.