torstai 26. kesäkuuta 2014

Mitäs nyt tapahtuu?




Venäläinen valtiollinen päivälehti, laajalevikkinen Rossiiskaja Gazeta, julkaisi kaksi päivää sitten nettisivuillaan uutisen, jonka mukaan Suomea saattaa uhata jopa sisällissota, jos maa viedään Natoon vastoin kansan tahtoa.
Lehti uskoo, että kansanäänestys aiheesta järjestetään pian vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen.

”Monet asiantuntijat uskovat, että jos suomalaiset vallanpitäjät tekevät ilman kansanäänestystä päätöksen viedä Suomi Natoon, maata uhkaa kapina ja jopa sisällissota. Tuollainen kuvio on periaatteessa täysin mahdollinen. Tämän ymmärtävät myös suomalaiset päättäjät. Siksi kansanäänestystä ei voida välttää. Politiikantutkijat kuitenkin arvelevat, ettei kukaan tahdo järjestää valtakunnallista kansanäänestystä, ellei Naton kannatus nouse edes 30 prosenttiin”, RG:n toimittaja Nadezhda Jermolajeva kirjoittaa.

Rossiiskaja Gazetan mukaan mielipidekyselyt kertovat, että alle 20 prosenttia suomalaisista tahtoo nähdä maansa Naton jäsenenä. Lehti muistuttaa, että kiista Natosta on jakanut kansaa jo yli 10 vuotta.

Artikkelissa käydään läpi myös suomalaispäättäjien Nato-kantoja. ”Suomen täytyy vakavasti harkita Nato-jäsenyyttä”, todetaan puolustusministeri Carl Haglundin sanoneen.

Rossiiskaja Gazetan mukaan monet suomalaispoliitikot pelkäävät sanoa Nato-kantaansa ääneen. Artikkelissa mainitaan, että esimerkiksi pääministeri Alexander Stubb puhui aiemmin avoimesti Naton puolesta, mutta on nyt virkaan tultuaan todennut, että maan ulkopolitiikka ei kaipaa muutoksia.

RG on haastatellut artikkeliinsa Verkkomedian päätoimittajaa Janus Putkosta, jonka mukaan kansanedustajien joukossa ei ole montakaan, jotka vastustaisivat Natoa. Toinen haastateltava, Helsingin Yliopiston Aleksanteri-instituutin varajohtaja Markku Kangaspuro tosin on sitä mieltä, että eduskunnan enemmistö päinvastoin ei kannata liittymistä Natoon.

”En usko, että kansanäänestystä järjestetään, ellei yleinen mielipide Nato-kysymyksestä radikaalisti muutu”, Kangaspuro sanoo RG:n haastattelussa.

Rossiiskaja Gazeta myös muistuttaa, että Suomessa presidentin täytyy vahvistaa eduskunnan päätökset, eikä ole laisinkaan varmaa, että Sauli Niinistö olisi samaa mieltä eduskunnan kanssa, vaikka eduskunnan Nato-kanta olisikin myönteinen. Artikkelin mukaan Niinistö ei ole aiemmin pitänyt välttämättömänä Suomen liittymistä sotilasliittoihin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa verkkolehti Uusi Suomi.