tiistai 24. kesäkuuta 2014

Näissäkö sokeria kyllä?

Jokainen terveellistä ravintoa suosiva osaa jättää sokerihuurretut murot ja suklaavanukkaat hyllyyn, mutta osasitko arvata, että myös nämä viisi viattoman näköistä tuotetta sisältävät roimasti sokeria?


(COLOURBOX)

1. Salaatinkastike

Etenkin kevyet ja rasvattomat versiot sisältävät runsaasti suolaa ja sokeria kompensoidakseen rasvan mukana poistettua luontaista maukkuutta. Joidenkin merkkien kastikkeissa on peräti 9 grammaa sokeria annosta kohti. Varo erityisesti ketsuppipohjaisia kastikkeita ja hedelmäisiä tai marjaisia etikkapohjaisia kastikkeita, koska niissä on tyypillisesti lisättyä sokeria.

2. "Terveelliset" murot

(COLOURBOX)

Kukaan ei ylläty siitä, että sokerihuurretuissa tai suklaisissa muroissa on runsaasti sokeria. Odottamattomampaa on, että myös muropaketeissa joita koristaa teksti "terveellinen" tai "kokojyvää" voi olla jopa 15 grammaa sokeria desilitraa kohti. Terveellisempää rousketta aamiaiseen saa esimerkiksi pähkinöistä.

3. Maustettu jogurtti

Useimmat jogurtit sisältävät jonkin verran sokeria laktoosin muodossa, mutta lisätty sokeri on se jota kannattaa varoa. Käytä mieluummin maustamatonta jogurttia johon lisäät itse esimerkiksi marjoja tai hedelmiä.

4. Kuivatut hedelmät

Kuivatut hedelmät voivat olla terveellinen ja kuitupitoinen välipala tai salaatintäyte, mutta monissa tapauksissa voisi ihan yhtä hyvin pistellä suuhunsa karamellejä. Esimerkiksi kourallinen kuivattuja karpaloita voi sisältää jopa 29 grammaa sokeria, eikä se kaikki tule luonnollisesta lähteestä. Tarkista aina tuoteseloste lisätyn sokerin varalta.

5. Grillimarinadit ja -kastikkeet

(COLOURBOX)
Google-mainokset
Sydän- ja verisuonitauti?
Tutkimus tarvitsee vapaaehtoisia. Lisätietoja täältä.
clinlife.fi/Sydän-ja_verisuonitauti
Mikä puulaji olet?
Mikä puulaji kuvaa sinun persoonasi? Tee testi.
www.metsamaailma.fi

Lisäämällä grillilihaan kastiketta saat helposti makua vähäisellä rasvalla. Yllättävää on se, että joissakin tuotteissa jopa 80% kaloreista tulee sokerista. Pari ruokalusikallista kastiketta voi sisältää 12 grammaa sokeria. Kotona kastikkeet ja marinadit kannattaakin tehdä itse. Silloin pääsee vaikuttamaan siihen, paljonko sokeria kastike sisältää.

Lähde: Huffington Post