maanantai 7. heinäkuuta 2014

Iäkkäiden seksi

Seksi Miksi ikäännyttäessä lyödään jarrut päälle? Vaali miehuuttasi ja naiseutesi hehkua, seniori!
Moni nainen kokee elävänsä parhaita vuosiaan 50–60 vuoden tienoilla ja monen miehen seksuaalisuus säilyy viriilinä 80 vuoteen saakka ja jopa yli. Pisara sensuellisuutta voi olla ikääntyneelle voimaannuttavampaa kun saavillinen seksiä ruuhkavuosissa, joissa ei ehdi keskittyä mihinkään. Sisäinen hehku on seniorille elämän paras vitamiinipilleri.

Ikävuodet 60–80 muodostavat vaiheen, jossa moni ikääntyvä antaa helposti periksi kasvottomalle kulttuuriperimälle, jonka mukaan tuossa iässä saa ja jopa kuuluu heittää hyvästit omalle seksuaalisuudelle ja sen ennen niin tärkeinä pidetyille ilmenemismuodoille.

Minkä karhunpalveluksen työvuosistaan vapaalle päässyt tekee tuolloin itselleen! Senioreillakin on oikeus mehevään miehuuteen ja naiseuteen, iloon ja leikkisyyteen, rakkauteen ja moninaiseen hellyyteen. Elämä itse on samoilla linjoilla, se tarjoilee parhaimman cocktailinsa monelle vasta vähän kypsemmällä iällä. Moni nainen kokee elävänsä parhaita vuosiaan 50–60 vuoden tienoilla ja monen miehen seksuaalisuus säilyy viriilinä 80 vuoteen saakka ja jopa yli.

Miksi lyödä jarrut päälle, kun elämän hunajapurkin pohjalla voi olla parhaat lusikalliset jäljellä? Miksi siinä vaiheessa, kun iho herkistyy kosketukselle ja aistillisuudelle entisestään vuosien myötä. Pisara sensuellisuutta voi olla ikääntyneelle voimaannuttavampaa kun saavillinen seksiä ruuhkavuosissa, joissa ei ehdi keskittyä mihinkään.

Seniori, vaali siis miehuutesi ja naiseutesi hehkua! Älä heitä seksuaalisuuttasi romukoppaan sen vuoksi, että joku lähipiirissäsi ehkä pitää sitä sopimattomana. Älä luovu siitä iän tuomien kehon muutoksien vuoksi. Älä luovu siitä edes sairauden tultua kuvaan, sillä luovuuden keinoin ja pienesti auttamalla moni iloa ja virkeyttä tuova toiminta voidaan säilyttää. Vaali synnyinlahjaksi saamaasi olemusta, sillä se virvoittaa toimiessaan olemuksesi kiireestä kantapäähän saakka.

Elämän oma deluxe syntyy usein yllättävän pienistä aineksista. Esimerkkinä tuosta käy tosikertomus tältä kesältä, jossa ikämiehen taidokkaasti tekemä otsakiehkura sytytti melkoisen roihun autolla ohi ajaneessa naisessa.

Oli juhannusviikko ja raamikas, hyväryhtinen mies askelsi aamuauringossa pienen maaseutukaupungin pyörätiellä. Iältään ehkä seitsemänkymppinen mies oli pukeutunut valkoiseen t-paitaan ja siisteihin verryttelyhousuihin. Jalassaan miehellä oli mustat kengät ja lahkeiden alta pilkottivat valkoiset sukat.

– Jotain poikkeuksellista miehessä oli. Hiljensin vauhtia, katsoin uudelleen miehen suuntaan ja sitten näin sen. Miehen ohimoilla keikkui taidolla tehty otsakiehkura. Otsavoogi oli kuin piste iin päällä puhtautta ja raikkautta hehkuneen ikämiehen olemuksessa.

– Ilmassa oli vetovoimaa, nainen jatkoi ja kun mielikuvitus sai siivet, niissä ajatuksissa samainen herrasmies luotsasi minut jo tanssilavalle musiikin pyörteisiin, nainen kuvailee.

Niin pienellä asialla oli suuri vaikutus. Kuka ties mies oli katsonut kotona itseään peilistä, hymyillyt peilikuvalleen ja todennut olevansa ikäisekseen vielä hyvässä kuosissa. Ajatus sai ryhdin kohenemaan, kehon hehkumaan ja kylätietä astellessaan hyvän olon tunne välittyi autollaan miehen ohittaneeseen naiseen. Hehku tarttui.

Ilo, halu ja kiitollisuus ovat myös kuin pieniä lahjoja elämässä, jotka keventävät askeleita ja saavat kehon soimaan. Elämäniloinen ihminen nauttii elämästä kaikin aistein ja luovuus auttaa löytämään vaihtoehtoisia tapoja, jos kumppania ei ole, tai kipu ja sairaus ovat astuneet elämään.

Meillä kaikilla on peiliin katsomisen paikka. Seniorilla itsellään, puolisolla, aikuisilla lapsilla, omaishoitajan roolissa toimivalla ja jatkossa myös kodin ulkopuolisen hoitopaikan hoitajilla. Mitä enemmän kukin joukosta hankkii tietoa ja tutustuu omaan seksuaalisuuteensa, sitä selvemmin näemme, että kyse on elämän liekistä ja se on lahja. Vaali sitä itsesi ja ikääntyvän läheisesi kohdalla.

Kirjoittaja on seksuaaliterapeutti.