tiistai 1. heinäkuuta 2014

Pienennä syöpäriskiä ravinnolla



Kasvisten syöminen voi auttaa pienentämään syöpäriskiä, grillattu ruoka taas näyttäisi kasvattavan sitä. (COLOURBOX)

Yhdysvaltalaisessa Journal of the American College of Nutrition -lehdessä on juuri ilmestynyt kuuden suosituksen lista, joka sen laatineiden tutkijoiden mukaan auttaa pienentämään syöpäriskiä. Tältä lista näyttää.

1. Syö kasviksia

Syöpäriskiä voi pienentää syömällä paljon hedelmiä ja vihanneksia. Erityisesti vihreät vihannekset ovat listan laatijoiden mieleen.

2. Popsi soijaa

Soijatuotteiden avulla voi pienentää rintasyövän sekä sen uusiutumisen riskiä. Lisäksi tutkijat suosittelevat korvaamaan ainakin osan punaisesta lihasta soijatuotteilla. Tämä auttaa karsimaan ruokavaliosta kovaa rasvaa ja muita syövälle altistavia aineita.

3. Kohtuullisesti maitotuotteita

Eturauhassyövän riskiä voi pienentää rajoittamalla maitotuotteiden käyttöä. Joissain tutkimuksissa kun on löydetty yhteys maitotuotteiden ja sen välillä. Varsinkin miesten, joiden suvuissa on esiintynyt eturauhassyöpää, on hyvä välttää liiallista meijerituotteiden nauttimista. Toisaalta niillä on myös puolensa, sillä toisissa tutkimuksissa on havaittu, että maitotuotteet voivat auttaa ehkäisemään paksusuolensyöpää.

4. Ei liikaa alkoholia

Alkoholinkäytön välttäminen ta rajoittaminen pienentää suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven sekä suoliston syöpäriskiä.

5. Niukasti lihaa

Punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden välttäminen laskee peräsuolensyövän riskiä. Lisäksi se voi myös pienentää diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.



Grillattu, paistettu tai halstrattu ruoka sisältää syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Siksi näin valmistetun ruoan runsas syöminen kasvattaa muun muassa peräsuolen, rintojen, eturauhasen, munuaisen ja haiman syöpäriskiä.

Lähde: LiveScience
MARIANNE ZITTING